Lifestyle

Komentari 7

Vrlo moćni vitamin: Uz zeleno lisnato povrće bolje pamtimo

Vrlo moćni vitamin: Uz zeleno lisnato povrće bolje pamtimo

Takvo povrće sadrži vitamin E, antioksidans važan za očuvanje zdravlja neurona. Povrće poput blitve, zelene salate, kelja i špinata odlično utječe na kognitivne sposobnosti

Takozvanu MIND (um) dijetu u posljednje vrijeme sve češće preporučuju američki nutricionisti i dijetetičari. Ona je posebno koncentrirana na hranu koja utječe na bolji rad mozga, očuvanje memorije i kognitivnih sposobnosti. Posebno se pritom koncentrira na prehranu starijih osoba, za koje vitalan mozak znači i veću neovisnost, te kvalitetniju starost. 

Jedna od najvažnijih preporuka je uvrštavanje što više zelenog lisnatog povrća u svakodnevni jelovnik. Naime, kako ističu autori MIND dijete, istraživanja pokazuju kako povrće poput blitve, zelene salate, kelja i špinata bolje od drugog povrća utječu na kognitivne sposobnosti. To je stoga, smatraju znanstvenici jer sadrže mnogo više vitamina E koji u organizmu djeluje kao antioksidans, te posebno sudjeluje u održavanju neurona u mozgu.

Nije naodmet ni podatak kako vitamin E djeluje kao afrodizijak. A za što bolju iskoristivost, predlaže se da zeleno povrće uvrstite do dva puta u jelovnik, sirovo ili obrađeno.

Ako imate problema s probavom, povrće možete blenderom pretvoriti u ukusan kašasti sok, koji možete nadopuniti sjemenjem poput lanenog ili chia, za dodatnu energiju. A za bolju apsorpciju vitamina E koristite zdrave masnoće poput maslinovog ulja, koje će uz par kapi limuna biti izvrstan dodatak salati. 

Najčitaniji članci