Vršnjačko nasilje: Empatija se uči, čak i kućanskim poslovima | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Vršnjačko nasilje: Empatija se uči, čak i kućanskim poslovima

Vršnjačko nasilje: Empatija se uči, čak i kućanskim poslovima
1

Empatična djeca uspješnija su u školi i društvu. Nasilnički se ponaša 16 posto djece u osnovnim školama, podaci su Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, a šest posto djece se osjeća loše u školi

VIDEO

Jedna od glavnih karakteristika male djece je egocentričnost. Svijet promatraju iz svoje pozicije i vjeruju kako svi oko njih razmišljaju, vide i osjećaju kao i oni.

POGLEDAJTE VIDEO (Što donosi nova školska reforma?):

Pokretanje videa...

01:27

Suprotnost tome je empatija - sposobnost shvaćanja tuđih osjećaja i primjerena reakcija na njih. Iako se često smatra kako empatiju “imaš ili nemaš”, ona nije urođena i mora se razvijati kod djece.

Saznajte živite li pod stalnim pritiskom: Trebate li liječniku?
Saznajte živite li pod stalnim pritiskom: Trebate li liječniku?

Prema istraživanju Centra Luka Ritz, gotovo 30 posto zagrebačkih odgojitelja procjenjuje da se djeca u njihovoj skupini ponašaju agresivno i nasilno nekoliko puta tjedno. Također, kažu da prosječno dvoje djece po grupi ima sklonost agresivnom ponašanju, a četvero ih trpi nasilno ponašanje vršnjaka.

Tatjana Gjurković, magistra psihologije iz Centra Proventus, kaže kako dijete može i mora naučiti empatiju jer je ona važan dio njihova emotivna razvoja kao i društvenog razvoja koji je bitan za izgradnju kvalitetnih međuljudskih odnosa i prijateljstava.

- Empatično dijete se može povezati s drugom osobom ili životinjom na dubljoj razini. Kada dijete vidi da je pomoglo nekome i samo se osjeća bolje. Kada dijete učimo da bude empatično, zapravo ga učimo da sagleda tuđu situaciju iz njegove perspektive. Proširivanjem djetetove svjesnosti o tome kako se drugi mogu osjećati, pomažemo mu da bolje razumije svijet - pojašnjava psihologinja Gjurković.

graduation

Mnoga istraživanja pokazala su da su empatična djeca uspješnija u školi, društvenija te se bolje prilagođavaju.

- Djeca koja su empatična, ali tako da nisu preplavljena tuđim osjećajima, uspješnija su. Jedan od razloga jest to što su privlačnija drugoj djeci, što znači da će se radije družiti s njima. A vršnjački odnosi važni su za samopoštovanje i samopouzdanje - kaže Gjurković.

'Ovo nije biznis već poziv': Kod tete Nene dom ima 20 dječice
'Ovo nije biznis već poziv': Kod tete Nene dom ima 20 dječice

Ističe kako je empatija vještina koju se uči te je dala pet savjeta kako to učiniti. Prvi je da roditelji budu djeci uzor. Trebaju pokazati interes za sve ono što zanima njihovu djecu te reagirati brižno i pozitivno na njihove emocije.

Drugi korak je da roditelji pažljivo slušaju djecu kako bi ona naučila slušati druge i imati strpljenja. Treći savjet je da potiču djecu da izražavaju emocije te im često govore da ih vole, kao i da ih potiču da pomažu drugima. I na kraju, dobar način za poticanje empatije je postavljanje pitanja djetetu: “Kako bi se ti osjećao?”. I sudjelovanje u kućanskim poslovima pozitivno djeluje na djetetov razvoj te mu daje osjećaj važnosti unutar obitelji, ali i osjećaj empatije. Obavljanjem dužnosti potiče se razvoj emocionalnih i socijalnih vještina te se razvijaju samostalnost i samopouzdanje.

Obitelj Petković ima 11 djece: 'Proslavili smo 95 rođendana'
Obitelj Petković ima 11 djece: 'Proslavili smo 95 rođendana'
  • Četvrtina djece su žrtve nasilja - Prema podacima Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva je vršnjačkog nasilja.
  • Nasilnici već u osnovnoj školi - Nasilnički se ponaša 16 posto djece u osnovnim školama, podaci su Poliklinike, a šest posto djece se osjeća loše u školi.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:09

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja: Lav će napredovati, evo što Blizanci trebaju izbjegavati
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja: Lav će napredovati, evo što Blizanci trebaju izbjegavati

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Tajna savršene stražnjice Ivane Knoll - evo kakve tajice nosi
ZA BOLJU SILUETU

Tajna savršene stražnjice Ivane Knoll - evo kakve tajice nosi

Tajna tih tajica je zapravo u malom detalju koji ide direktno ispod same stražnjice te ju podiže i čini većom. Odgovara svim građama tijela i podiže taman tamo gdje treba
Najiritantniji znakovi Zodijaka: Znaju biti nevjerojatno naporni
RANG LISTA

Najiritantniji znakovi Zodijaka: Znaju biti nevjerojatno naporni

Blizanci su drugi po redu što se tiče iritantnosti. Oni vam nikada neće reći što stvarno misle jer čak ni oni sami ne znaju što stvarno misle jer prilagođavaju svoju osobnost iz trenutka u trenutak