Lifestyle

Komentari 2

Vrt Europe: Posade 7 milijuna lukovica, a cvatu tek 8 tjedana

Vrt Europe: Posade  7 milijuna lukovica, a cvatu tek 8 tjedana

Vrtlari rade tijekom cijele godine, a cvjetne lukovice su u punom cvatu samo osam tjedana. Svaki dan, tijekom tih osam tjedana, je bitan jer se potroše milijuni dolara kako bi vrt bio spreman za posjetitelje

Keukenhof (‘Kuhinjski vrt’) u Nizozemskoj je poznat i kao Vrt Europe i najveći je cvjetni vrt na svijetu. Na površini koja zauzima više od 32 hektara, vrtlari svake godine zasade oko 7 milijuna cvjetnih lukovica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vrtlari rade tijekom cijele godine, a cvjetne lukovice su u punom cvatu samo osam tjedana. Dakle, svaki dan je bitan jer se potroše milijuni dolara kako bi vrt bio spreman za posjetitelje. No, prošle godine, zbog korone, vrtovi su bili zatvoreni za javnost i to prvi put u 71 godinu.

- Prošle godine uopće nismo imali prihoda što je za nas bila velika katastrofa. Suočili smo se s financijskim gubitkom između pet i 10 milijuna eura - rekao je direktor Bart Siemerink.

I ove godine Keukenhof je morao napraviti izbor: posaditi lukovice kao i obično ili igrati na sigurno i posaditi skromniji vrt. Odlučili su riskirati i sve napraviti kao i inače, a ovogodišnje otvaranje odgodili su već za nekoliko tjedana.

- Troškove stvaramo tijekom cijele godine, a zarađujemo tek osam tjedana - dodao je Bart.

Tulipani, zumbuli, narcisi, orhideje, ruže, karanfili, ljiljani i mnogo drugo cvijeće čine Keukenhof najljepšim proljetnim vrtom. Svaka sezona započinje uklanjanjem prošlogodišnjih lukovica iz zemlje. Oni se kompostiraju i koriste kao gnojivo.

- Za vlastiti vrt možete ih ostaviti u zemlji. Ali, ako ih ostavite tri ili četiri godine, cvijet će biti sve manji i manji - objasnio je vrtlar Owen Carroll koji u Keukenhofu radi 33 godine.

Priprema je sve. Ako ona nije dobra, neće biti dobar ni rezultat. Kada dođe listopad vrijeme je za sadnju.

- Svatko ima svoju lopatu. Ona je najvažniji vrtlarski alat. Ja svoju imam gotovo 25 godina - otkrio je Owen.

Tulipan je lijep, ali kratkotrajan cvijet, koji cvjeta samo oko tjedan i pol. Kako bi vrtovi bili u cvatu svih osam tjedana u sezoni, vrtlari se koriste tehnikom koja se naziva metoda lazanja. Lukovice koje cvjetaju kasnije se sade prve i dublje od ostalih, a stižu u svibnju. 

- Ako već platite, želite vidjeti svoje cvijeće. Zato sadimo u različitim slojevima: Kasno cvijeće, rano cvijeće i šafrani - dodao je Owen.

Sva sadnja se obavlja ručno, piše Insider.

Najčitaniji članci