Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vrućina utječe i na pse: Evo na koje simptome treba pripaziti

Vrućina utječe i na pse: Evo na koje simptome treba pripaziti
1

Prema američkoj kinološkoj zakladi Canine Health Foundation suhe i 'upale' oči te suha usta, desni i nos najočitiji su znakovi dehidracije psa pa obratite pažnju

VIDEO

Ako se ostvare prognoze naših meteorologa bit će ovo pakleno vruće ljeto - jedno od tri ili četiri najtoplija u zadnjih nekoliko desetljeća. 

Iako će mnogi visoke temperature pokušati okrenuti u svoju korist i uživati u jakom suncu i toplom moru, ne smijemo zaboraviti da su nam ljubimci, pogotovo psi, u opasnosti od pregrijavanja i dehidracije. No kako ćemo kod psa prepoznati da je u opasnosti?

Nekoliko je simptoma, piše portal Woman's Day, na koje vlasnici trebaju obratiti pažnju da zaštite zdravlje čovjekovog najboljeg prijatelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako ćemo znati je li psu prevruće?

Nekoliko je načina da provjerite je li pas dovoljno hidriran.

Prema američkoj kinološkoj zakladi Canine Health Foundation suhe i 'upale' oči i suha usta, desni i nos najočitiji su znakovi dehidracije psa. Također, nježnim povlačenjem kože na stražnjem dijelu vrata možete psu provjeriti i elastičnost kože - odnosno koliko je vremena potrebno da ona vrati u normalan položaj. Što duže treba da ona dođe u prvobitni položaj, to je izvjesnije da je pas dehidriran, kažu iz CHF zaklade.

Ilustracije psa

Za razliku od ljudi, psi se ne mogu osloniti na znojenje kojim bi se hladili i spuštali tjelesnu temperaturu, pa se često muče da se ohlade. Ako pas uzdiše jače nego inače vjerojatno mu je vruće i pokušava se tako ohladiti.

10 jako dobrih razloga zašto jesti cimet baš svaki dan
10 jako dobrih razloga zašto jesti cimet baš svaki dan

Duboko bučno disanje koje prati i dezorijentacija može biti znak da se pas 'pregrijava' i da trebate nešto poduzeti, navodi CHF. Drugi, ekstremniji znakovi mogu biti i kolaps i grčenje, jarko crvene ili plave desni, povraćanje i proljev.

- Također, bitna je i pasmina, a najviše problema sa spuštanjem tjelesne temperature mogu imati buldog, mops ili bokser: psi sa kratkim spljoštenim njuškama - kaže Carl Peterson, voditelj službe Bark Busters za obuku pasa kod kuće.

Što se tiče dlake, Peterson vlasnicima pasa preporučuje savjetovanje s veterinarom prije nego što svom ljubimcu odlučite napraviti neku kraću 'ljetnu' frizuru.

Slatki psi

-  Nekim pasminama dugačka dlaka ljeti pruža izolaciju a zimi ih grije - dodaje. Osim toga, napominje, dugačka dlaka može spriječiti opekline od sunca, pa čak i pomoći u zaštiti kože od raka. U svakom slučaju, skraćivanje dlake psa - ili čak brijanje 'na nulu' što neki vlasnici rade, nije uvijek dobro rješenje.

10 godina staža: Pas Pik ide u mirovinu, mijenja ga Blondie
10 godina staža: Pas Pik ide u mirovinu, mijenja ga Blondie

Dehidracija i pregrijavanje mogu postati ozbiljan problem ako na vrijeme ne uočite simptome, upozorava Peterson, zbog čega je po velikim vrućinama važno dodatno pripaziti. Ta se stanja mogu izbjeći slično kao i kod ljudi: da pas pije puno vode, izbjegavanjem direktnog sunca te kupanjem ili tuširanjem (gumenim crijevom ili prskalicama) kad ste na otvorenom.

Sve to treba raditi kad ste duže vani ili ako primijetite blaže znakove dehidracije ili pregrijavanja. Ipak, ako se psu stanje pogorša i spomenuti simptomi postanu ekstremni i očiti, odmah ga ohladite vodom i odvedite veterinaru koji mu može pomoći na razne načine: npr. intravenoznim davanjem tekućine ili stavljanjem obloga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru