Lifestyle

Komentari 4

Za doista čist krevet, posteljinu bi trebalo prati svaki tjedan, ali i pri tom usisavati madrac

Za doista čist krevet, posteljinu bi trebalo prati svaki tjedan, ali i pri tom usisavati madrac

Nema boljeg osjećaja od toga da na kraju dana utonete u savršeno namješten krevet s osjećajem svježe oprane posteljine na koži. Osim čiste posteljine, trebali biste pažnju obratiti na madrac, poplun i jastuke

- Alergija na grinje vrlo je česta u Velikoj Britaniji. Grinje također mogu uzrokovati i dodatne probleme s disanjem onima koji imaju astmu - govori stručnjakinja za čišćenje i vlasnica 'Love2Laundry', Nadeem Abbas za The Sun.

POGLEDAJTE VIDEO:

Da biste bili sigurni da vam je krevet čist, predlaže sljedeće:

1. Obavezno perite posteljinu jednom tjedno

Nadeem je rekla da se posteljina treba prati na minimalno 60 stupnjeva, što je jedini način da se unište bakterije i grinje.

- Da bi vam posteljina bila čista i mekana probajte dodati rižinu vodu umjesto omekšivača. I da, mislim na preostalu vodu od kuhanja riže. Osim nje, možete i upotrijebiti bijeli ocat - govori.

2. Usišite madrac svaki put kad promijenite posteljinu

Ukoliko to radite jednom godišnje ili nikad trebali biste to promijeniti. Stručnjakinja predlaže da usišete madrac svaki put kada promijeniti posteljinu, što bi značilo svaki tjedan. 

Na ovaj način se zaustavlja prekomjerno nakupljanje mrtve kože, prašine i grinja.

Nemojte zaboraviti okrenuti madrac i usisati ga s jedne i s druge strane. 

Nadeem ističe da se na madracu ne skupljaju samo grinje, već razne vrste gljivica, bakterija i znoj. Predlaže da posipate sodu bikarbonu po prljavom području i ostavite je sat vremena prije nego što krenete usisavati.

3. Ne zaboravite svoje jastuke

Ako perete jastučnice nemojte zaboraviti oprati i svoje jastuke. Njih bi trebali prati svaka četiri mjeseca zbog mrtvih stanica kože, plijesni i grinja.

Ako ih perete u perilici smanjite centrifugu kako se ne bi uništili ili ih jednostavno operite na ruke u toploj vodi. Neka se suše na zraku.

Možete koristi i esencijalna ulja kako bi lijepo i svježe mirisala. Ulje lavande moglo bi vas opustiti prije spavanja. 

4. Perite poplun svaka tri mjeseca

Čak i ako često perete posteljinu, vaš poplun može biti idealno mjesto za hrpu bakterija i grinje. Poplun koji se nije prao više od godinu dana može sadržavati više od 20.000 grinja, što može uzrokovati probleme s disanjem, kihanjem, kašljanjem i napadima astme, kao i iritaciju kože i očiju.

Važno je da ga perete svaka tri mjeseca, s manjom centrifugom. 

Nakon što operete poplun prozračite ga i osušite prije nego što ga stavite na krevet.

5. Nemojte zaboraviti i dekorativne stvari

Stvari poput ukrasnih jastuka i deka lako je zaboraviti, ali i oni se moraju redovito čistiti iako na njima ne spavate. 

Nadeem kaže da to možete očistiti s antibakterijskim sprejom za tkaninu, s kojim ćete ukloniti prašinu, bakterije i neugodne mirise. 

- Užasno je kada saznate što sve s vama može dijeliti krevet. Grinje mogu biti zaista ozbiljan problem, pogotovo ako ne perete često posteljinu, poplune i jastuke. Madraci su investicija i mogu trajati cijeli život uz pravilnu njegu, čišćenje i održavanje, tako da briga o našim krevetima, madracima i posteljini nije samo dobra za naše zdravlje, već nam dugoročno može uštedjeti i novac - objasnio je Danny Richmond, generalni direktor Bed SOS-a.

Najčitaniji članci