Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Za energetsku učinkovitost kuće presudni su detalji u izvođenju

Za energetsku učinkovitost kuće presudni su detalji u izvođenju
4

Postizanje visoke energetske učinkovitosti u niskoenergetskim kućama ovisi o preciznoj provedbi detalja. Svaka komponenta sustava unutar kuće, poput grijanja ili hlađenja, može značajno utjecati na energetsku učinkovitost

VIDEO

Kod izgradnje niskoenergetske kuće pojavljuju se drukčiji detalji, način spajanja i prekidanja materijala kod ugradnje nego što je to slučaj kod klasične kuće. Detalji u izvođenju igraju ključnu ulogu u postizanju visoke energetske učinkovitosti u niskoenergetskim kućama. Svaki pojedinačni element na kući i komponenta sustava (npr. za grijanje ili hlađenje) ima potencijal utjecanja na energetsku učinkovitost.

Svi elementi moraju biti usklađeni

Primjerice, nepropusnost zraka je ključna za sprječavanje gubitka topline i infiltracije neželjenog zraka. Kvalitetna izvedba brtvila, stolarije i zidova te pravilna primjena toplinske izolacije ključni su faktori koji osiguravaju minimalan gubitak energije u zatvorenom prostoru. Također, pravilna izolacija cijevi, kanala za ventilaciju i sustava grijanja i hlađenja jako je bitna za minimiziranje gubitaka energije.

A,Desk,Of,Contractor,Engineers,Who,Are,Going,To,Build

Kompatibilnost elemenata sustava također je važan faktor za postizanje visoke energetske učinkovitosti. Svi elementi sustava, poput toplinske izolacije, sustava grijanja, ventilacije i hlađenja, trebaju biti međusobno usklađeni i optimalno integrirani. Na primjer, sustavi grijanja i hlađenja trebaju biti pravilno dimenzionirani kako bi odgovarali potrebama kuće i osigurali učinkovitu distribuciju topline ili hladnoće. Tome treba pridružiti integraciju obnovljivih izvora energije poput solarnih panela ili dizalica topline, koje  mogu povećati energetsku učinkovitost, ali samo uz pravilno projektiranje i instalacije, kako bi se postigla maksimalna korist.

Energetska učinkovitost i pametni sustavi

Brtvljenje i osiguranje zrakonepropusnosti nalaže nove kompetentnosti pri izvođenju radova i posebnu pažnju, jer se propusti u izvođenju kasnije zatvorenih slojeva u elementima kuće plaćaju slabim energetskim karakteristikama. Energetska učinkovitost sa sobom je donijela korištenje naprednih materijala visokih toplinsko izolacijskih svojstava, kao i primjenu novih tehnologija za upravljanje energijom u kućama.

Woman,Change,A,New,Electric,Bulb,,Open,Air,Conditioning,26

Na primjer, pametni sustavi za upravljanje energijom omogućuju automatizirano praćenje i kontrolu potrošnje energije, optimizaciju sustava grijanja i hlađenja te prilagodljivo osvjetljenje u skladu s potrebama. U prvi plan pri projektiranju dolaze strategije pasivnog projektiranja – kao što je pravilna orijentacija zgrade, optimalni raspored prozora i sjenila radi maksimiziranja prirodnog osvjetljenja i pasivnog hlađenja. Kada su detalji u izvođenju pažljivo planirani i izvedeni, moguće je postići značajne energetske uštede. Za detalje su odgovorni projektanti koji ih oblikuju. Izvođači koji ih izvode, kao i stručni nadzor koji nadzire jesu li izvedeni u skladu s projektnom dokumentacijom i u skladu sa zadovoljenjem zadanih ciljeva. 

Construction,Concept,Of,Engineer,Or,Architect,Working,At,Construction,Site.

Smanjenje gubitaka energije kroz dobro izolirane granice grijanog od negrijanog prostora, pravilno brtvljenje i izbjegavanje toplinskih mostova dovodi do manje potrebe za grijanjem i hlađenjem, što rezultira nižim troškovima energije. Osim toga, optimalno integrirani sustavi grijanja, ventilacije i hlađenja omogućuju preciznu kontrolu i učinkovito korištenje energije. Postizanje visoke energetske učinkovitosti zahtijeva suradnju inženjera, arhitekata i izvođača te stručni nadzor. Oni zajednički rade na planiranju i implementaciji detalja koji će osigurati energetsku učinkovitost. Komunikacija, suradnja i praćenje kvalitete izvedbe ključni su za postizanje željenih rezultata.

Maja-Marija Nahod izvanredna je profesorica na Građevinskom fakultetu. Uže područje interesa joj je strateško planiranje, BiM i održavanje projekata, planiranje, praćenje i upravljanje projektima, građevinska regulativa. 

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR I PPS GALEKOVIĆ. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...