Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Za najveći užitak: Vinska čaša mora biti kristalna, prozirna...

Čin-čin! Što je površina čaše veća, vino brže dolazi u dodir sa zrakom i mirisi se bolje razvijaju, objašnjava nam sommelierka iz Pupitres bara Jelena Šimić Valentić

Foto: Robert Anic/PIXSELL
10 komentara

Poznato je pravilo da 'svako vino ima svoju čašu'. Pravilnim serviranjem pojedinog vina mogu se otkriti njegove raskošne vrline no zato je važno odabrati i pravu čašu za uživanje. 

- Oblik čaše itekako nam može pomoći da bolje analiziramo vino i da u njemu više uživamo, da osjetimo ono najbolje od njega. Idealna čaša za vino će nam pomoći da, ovisno o vrsti vina, bolje raspoznamo mirise vina i njegov okus - objašnjava nam sommelierka Jelena Šimić Valentić, vlasnica Pupitres bara i voditeljica vinske škole.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Razlikuju se čaša za sauvignon, pinot noir, chardonnay, rizling, čaša za crvena mlada vina, ružičasta, arhivska vina, likerska vina te čaša za pjenušava vina...

- Vino izbjegavajte servirati u čaše za vodu, ili ‘ne daj Bože’ plastične jer ono ipak zaslužuje najbolji tretman. Preporučujem da kod kuće imate set čaša za bijela meka vina (5) i set čaša tzv. Bordeaux stila (3). Čaše za bijela meka vina vrlo su slična univerzalnim čašama i u njih možete točiti sauvignon, rizling, malvaziju i ostala bijela svježa vina, a možete ih iskoristiti i za pjenušce. U čaše Bordeaux stila možete točiti sva crvena vina koja su odležala u bačvi, koja imaju jako tijelo i vrlo su kompleksna, što znači da sadrže različite arome, koje tad najbolje dolaze do izražaja - objašnjava nam sommelierka Jelena Šimić Valentić.

Čaša za chardonnay će imati veći otvor, a ona za pinot noir ima malo suženiji otvor. U takvu čašu toče se i posebna talijanska crvena vina - Barolo i Nebbiolo te sva narančasta vina. Kad birate čaše, birajte prozirne, bez ikakvih ukrasa i rezbarija jer se tako kroz nju može bolje procijeniti boja vina. Čaša mora biti i tanka, a najbolje su kristalne, tanke i bezbojne čaše.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

- Što je površina čaše veća, vino brže dolazi u dodir sa zrakom i mirisi se bolje razvijaju. No to nužno ne znači da uvijek u domu moramo imati velike čaše. Različit oblik čaše istaknut će drukčije osobine vina. Da biste osjetili što više aroma koje se kriju u vinu, zarotirajte čašu s vinom i razmišljajte o mirisima koji se pojavljuju. Vino je živo i mijenja se svakog trenutka - zaključuje Jelena Šimić Valentić.

Zlatno pravilo: Stalak služi za držanje čaše

Nožica čaše služi za držanje čaše pa nikako ne biste trebali čašu držati za njezin trbuh kako vino ne biste dodatno zagrijali. Nije lijepo vidjeti ni masne tragove i obrise prstiju na trbuhu čaše, napominje Jelena Šimić Valentić iz Pupitres bara. 

Pri pranju čaša najbolja je topla voda i krpa od mikrofibre

The bartender cleans the glass. | Autor: ola20 Foto: ola20

Ne koristite perilicu posuđa jer će oštetiti čašu i ostaviti miris praška za suđe, što je vrlo opasno pri kušanju vina, jer ne želimo strane mirise u čaši. Najbolje da čašu operete u toploj vodi te ispolirate krpom koja nema mirise i ne ostavlja komadiće tkanine, a krpe od mikrofibre su najbolje. Potom je odložite na suho i čisto, okrenutu prema dolje kako biste je zaštitili od mirisa.

1) PJENUŠCI

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Izdužena čaša je svima prepoznatljiva, a u njoj se služi pjenušavo vino šampanjske metode. Najpoznatije marke čaša su spiegelau, Riedel i Zalto... 

2) CHARDONNAY 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

 Za chardonnay su odlične i čaše koje imaju veliki volumen i koje su više okrugle (imaju širi trbuh), a ujedno imaju imaju i širi otvor. 

3) CRVENO VINO

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Bordeaux stil čaša je najpogodniji za ovu vrstu vina (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc), odnosno sva kompleksna vina jačeg tijela.     

4) NARANČASTO VINO 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ova vina toče se u čaše jajasta oblika užeg otvora, ali široka trbuha. Kvalitetne čaše mogu se nabaviti već od 11 kuna (spiegelau), a one skuplje (riedel i Zalto) stoje od 150 do 300 kn.    

5) BIJELO VINO 

Foto: Robert Anic/PIXSELL    

 U čašu za bijelo vino (vrlo slična univerzalnoj čaši) možemo točiti pjenušce šampanjske metode, sauvignon, graševinu, malvaziju, svježa mlada vina...  

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message