Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Za obožavatelje kave: Ugodite nepcu uz fine deserte s kavom

Za obožavatelje kave: Ugodite nepcu uz fine deserte s kavom

Ako ste veliki ljubitelj kave i slatkoga, onda se poigrajte i s okusima kave dok pripremate neki desert. Budite kreativni i iznenadite svoje nepce uz ukusne kekse s kavom, muffine s kavom ili cheesecakeom s kavom

VIDEO

Ugodno iznenadite svoje nepce jer vam donosimo nekoliko odličnih finih recepata u koje, sve od reda, ide i kava. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dobrobiti kave 00:36

Keksi s kavom i bademima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci:

  • 2 žlice jake kave
  • 15 dag margarina
  • 15 dag šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 30 dag brašna
  • 6 dag badema u listićima
  • naribana korica od polovice limuna
Salate kao samostalno jelo su odlične za oporavak probave nakon blagdanskog prejedanja
Salate kao samostalno jelo su odlične za oporavak probave nakon blagdanskog prejedanja

Priprema:

Izradite omekšani margarin sa šećerom, kavom i limunovom koricom i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Potom dodajte brašno i dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Smjesom napunite špricu za oblikovanje kolača - oblik zvijezde i pravite kekse direktno na zamašćenom protvanu. Neka razmak između keksića bude oko pet centimetara.

Ukrasite ih listićima badema i pecite 12 do 15 minuta na temperaturi od 180º C. Gotove kekse ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade pa poslužite.

Glazirane jabuke s espressom

Sastojci:

  • 4 cijele oguljene kisele jabuke
  • 1/4 čaše soka jabuke
  • 1/4 šalice meda
  • 3 žlice maslaca
  • 1/4 šalice espressa
  • 3 žlice gustog tučenog vrhnja

Priprema:

Pomiješajte sok od jabuke, med, maslac i kavu. Sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Oguljene jabuke stavite u plitku posudu za pečenje pa ih prelijte spomenutom mješavinom. Potom to ubacite u  pećnicu zagrijanu na 180º C i pecite 50 minuta.

Svakih 10 do 15 minuta podlijevajte toplom vodom. Kad pečene jabuke postanu zlatnožute i dobiju glazuru, izvadite ih i stavite na zagrijane tanjure. U vrući umak umiješajte tučeno vrhnje i prelijte preko jabuka.

Čokoladne kuglice s kavom

Sastojci:

  • 450 g tamne čokolade
  • 3 žlice maslaca narezanog na tanke listiće
  • 2 velika žumanjka
  • 2 žlice espressa
  • 1 žlica ruma

Priprema:

Polovicu čokolade otopite na pari. Maknite s vatre, dodajte maslac, a zatim umiješajte i žumanjke, espresso i rum. Dobro izmiješajte, pričekajte da se malo ohladi, a potom smjesu prebacite u hladnjak. Nakon sat vremena od smjese napravite pravilne kuglice i položite ih na papir za pečenje, a zatim ih vratite u hladnjak nakon još sat vremena. Otopite preostalu čokoladu na pari, maknite je s vatre i pričekajte desetak minute prije no što počnete umakati kuglice. Umočite ih, položite na papir za pečenje i vratite u hladnjak.

Grickajte domaći čips od jabuke ili tortilje, a zasladite se uz top keksiće od vlakana ili banane
Grickajte domaći čips od jabuke ili tortilje, a zasladite se uz top keksiće od vlakana ili banane

Brownie s kavom

Sastojci:

  • 220 g maslaca, neslani
  • 150 g čokolada za kuhanje
  • 2 žlice kave instant
  • 2 šalice šećera, kristal
  • 1 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 5 jaja
  • 1 šalica pšeničnog brašna, bijelo
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • mala žlica soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 ˚C, a rešetku postavite u sredinu. Kalup za pečenje dimenzija 30 x 20 cm namastite maslacem i pospite s malo brašna. Maslac otopite sa čokoladom i instant kavom na slaboj vatri, miješajući do glatke smjese. Maknite s izvora topline i ohladite do mlakog. Zatim umiješajte šećer i vaniliju. Umutite jedno po jedno jaje dok smjesa ne postane sjajna i glatka. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet i sol pa zatim umiješajte u čokoladnu smjesu. Dobivenu smjesu izlijte u namašćeni kalup i pecite oko 25-30 minuta. Ohladite prije rezanja. 

Cheesecake s kavom

Sastojci:

  • 50 g maslaca
  • 1 žlica instant kave
  • 1 žlica vode
  • 200 g mljevenih keksa
  • 200 g mliječne čokolade
  • 500 g krem sira
  • 400 g kondenziranog mlijeka
  • 250 ml kiselog vrhnja

Priprema:

Pomiješajte kavu i vodu, smrvite kekse pa dodajte maslac. Smjesu dobro promiješajte pa ulijte u kalup koji ste ranije premazali maslacem. Stavite u hladnjak i držite na hladnom oko pola sata.

Potom otopite čokoladu i ostavite da odstoji pet minuta. Za to vrijeme pomiješate sir, kondenzirano mlijeko i vrhnje dok smjesa ne postane posve glatka. Dodajte čokoladu i kavu.

Izvadite kalup sa podlogom iz hladnjaka i na to stavite kremu. Kao dekoraciju dodajte tučeno vrhnje, njime premažite kolač, a na kraju sve dodatno ukrasite čokoladnim mrvicama.

11 jednostavnih recepata za preukusne slane i slatke kiflice
11 jednostavnih recepata za preukusne slane i slatke kiflice

Muffini s kavom

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 150 g šećera
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 2 jaja
  • 230 ml mlijeka
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 2 žlice instant kave
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U veliku zdjelu prosijajte zajedno brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte mlijeko i instant kavu. Miješajte dok se kava ne otopi. Izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte maslac, ekstrakt vanilije te mlijeko pomiješano s kavom. Uspite suhe sastojke pa miješajte dok se sve ne sjedini. Smjesu izlijte u podmazane ili obložene kalupe za muffine. Pecite oko 20 minuta ili dok čačkalica umetnuta u muffin ne izađe čista. 

Mousse od čokolade i kave

Sastojci:

  • 180 ml slatkog vrhnja
  • 4 jaja
  • 1 žlica instant kave
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 180 g čokolade
  • Prstohvat soli
Chocolate mousse in a glasses on a white wood background.

Priprema:

Najprije izmiksajte slatko vrhnje, ne prečvrsto, a zatim zdjelu pokrijte i stavite sa strane. Na pari kuhajte 4 žumanjka s dvije žlice šećera, instant kavom i soli. Miješajte 2-3 minute, sve dok se šećer ne rastopi u potpunosti. Maknite s vatre i odmah dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok smjesa ne postane jednobojna i glatka. Preostali šećer dodajte u bjelanjke izradite čvrsti snijeg. Kad se smjesa od žumanjaka i čokolade malo ohladi, dodajte postepeno snijeg od bjelanjaka i sjedinite smjesu drvenom žlicom. Podijelite u male šalice i stavite u hladnjak na najmanje dva sata.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...