Ako ste veliki ljubitelj kave i slatkoga, onda se poigrajte i s okusima kave dok pripremate neki desert. Budite kreativni i iznenadite svoje nepce uz ukusne kekse s kavom, muffine s kavom ili cheesecakeom s kavom
Za obožavatelje kave: Ugodite nepcu uz fine deserte s kavom
Ugodno iznenadite svoje nepce jer vam donosimo nekoliko odličnih finih recepata u koje, sve od reda, ide i kava.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Keksi s kavom i bademima
Sastojci:
- 2 žlice jake kave
- 15 dag margarina
- 15 dag šećera u prahu
- 2 jaja
- 30 dag brašna
- 6 dag badema u listićima
- naribana korica od polovice limuna
Priprema:
Izradite omekšani margarin sa šećerom, kavom i limunovom koricom i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Potom dodajte brašno i dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Smjesom napunite špricu za oblikovanje kolača - oblik zvijezde i pravite kekse direktno na zamašćenom protvanu. Neka razmak između keksića bude oko pet centimetara.
Ukrasite ih listićima badema i pecite 12 do 15 minuta na temperaturi od 180º C. Gotove kekse ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade pa poslužite.
Glazirane jabuke s espressom
Sastojci:
- 4 cijele oguljene kisele jabuke
- 1/4 čaše soka jabuke
- 1/4 šalice meda
- 3 žlice maslaca
- 1/4 šalice espressa
- 3 žlice gustog tučenog vrhnja
Priprema:
Pomiješajte sok od jabuke, med, maslac i kavu. Sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Oguljene jabuke stavite u plitku posudu za pečenje pa ih prelijte spomenutom mješavinom. Potom to ubacite u pećnicu zagrijanu na 180º C i pecite 50 minuta.
Svakih 10 do 15 minuta podlijevajte toplom vodom. Kad pečene jabuke postanu zlatnožute i dobiju glazuru, izvadite ih i stavite na zagrijane tanjure. U vrući umak umiješajte tučeno vrhnje i prelijte preko jabuka.
Čokoladne kuglice s kavom
Sastojci:
- 450 g tamne čokolade
- 3 žlice maslaca narezanog na tanke listiće
- 2 velika žumanjka
- 2 žlice espressa
- 1 žlica ruma
Priprema:
Polovicu čokolade otopite na pari. Maknite s vatre, dodajte maslac, a zatim umiješajte i žumanjke, espresso i rum. Dobro izmiješajte, pričekajte da se malo ohladi, a potom smjesu prebacite u hladnjak. Nakon sat vremena od smjese napravite pravilne kuglice i položite ih na papir za pečenje, a zatim ih vratite u hladnjak nakon još sat vremena. Otopite preostalu čokoladu na pari, maknite je s vatre i pričekajte desetak minute prije no što počnete umakati kuglice. Umočite ih, položite na papir za pečenje i vratite u hladnjak.
Brownie s kavom
Sastojci:
- 220 g maslaca, neslani
- 150 g čokolada za kuhanje
- 2 žlice kave instant
- 2 šalice šećera, kristal
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- 5 jaja
- 1 šalica pšeničnog brašna, bijelo
- 1 žlica mljevenog cimeta
- mala žlica soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 ˚C, a rešetku postavite u sredinu. Kalup za pečenje dimenzija 30 x 20 cm namastite maslacem i pospite s malo brašna. Maslac otopite sa čokoladom i instant kavom na slaboj vatri, miješajući do glatke smjese. Maknite s izvora topline i ohladite do mlakog. Zatim umiješajte šećer i vaniliju. Umutite jedno po jedno jaje dok smjesa ne postane sjajna i glatka. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet i sol pa zatim umiješajte u čokoladnu smjesu. Dobivenu smjesu izlijte u namašćeni kalup i pecite oko 25-30 minuta. Ohladite prije rezanja.
Cheesecake s kavom
Sastojci:
- 50 g maslaca
- 1 žlica instant kave
- 1 žlica vode
- 200 g mljevenih keksa
- 200 g mliječne čokolade
- 500 g krem sira
- 400 g kondenziranog mlijeka
- 250 ml kiselog vrhnja
Priprema:
Pomiješajte kavu i vodu, smrvite kekse pa dodajte maslac. Smjesu dobro promiješajte pa ulijte u kalup koji ste ranije premazali maslacem. Stavite u hladnjak i držite na hladnom oko pola sata.
Potom otopite čokoladu i ostavite da odstoji pet minuta. Za to vrijeme pomiješate sir, kondenzirano mlijeko i vrhnje dok smjesa ne postane posve glatka. Dodajte čokoladu i kavu.
Izvadite kalup sa podlogom iz hladnjaka i na to stavite kremu. Kao dekoraciju dodajte tučeno vrhnje, njime premažite kolač, a na kraju sve dodatno ukrasite čokoladnim mrvicama.
Muffini s kavom
Sastojci:
- 300 g brašna
- 150 g šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice soli
- 2 jaja
- 230 ml mlijeka
- 100 g otopljenog maslaca
- 2 žlice instant kave
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U veliku zdjelu prosijajte zajedno brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte mlijeko i instant kavu. Miješajte dok se kava ne otopi. Izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte maslac, ekstrakt vanilije te mlijeko pomiješano s kavom. Uspite suhe sastojke pa miješajte dok se sve ne sjedini. Smjesu izlijte u podmazane ili obložene kalupe za muffine. Pecite oko 20 minuta ili dok čačkalica umetnuta u muffin ne izađe čista.
Mousse od čokolade i kave
Sastojci:
- 180 ml slatkog vrhnja
- 4 jaja
- 1 žlica instant kave
- 3 žlice smeđeg šećera
- 180 g čokolade
- Prstohvat soli
Priprema:
Najprije izmiksajte slatko vrhnje, ne prečvrsto, a zatim zdjelu pokrijte i stavite sa strane. Na pari kuhajte 4 žumanjka s dvije žlice šećera, instant kavom i soli. Miješajte 2-3 minute, sve dok se šećer ne rastopi u potpunosti. Maknite s vatre i odmah dodajte nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok smjesa ne postane jednobojna i glatka. Preostali šećer dodajte u bjelanjke izradite čvrsti snijeg. Kad se smjesa od žumanjaka i čokolade malo ohladi, dodajte postepeno snijeg od bjelanjaka i sjedinite smjesu drvenom žlicom. Podijelite u male šalice i stavite u hladnjak na najmanje dva sata.