Započnite dan doručkom bogatim vrijednim nutrijentima, a za ručak pripremite osvježavajuću caponatu alla Podravka s patlidžanom i mladim kozjim sirom
Za ručak se kuha Caponata, a dan otvara Bogatim doručkom
Bogati doručak
25minuta/jednostavno/za 4 osobe
Sastojci: 4 lovačke kobasice Podravka, 8 tankih kriški Pancete Podravka, 12 manjih šampinjona, 12 cherry rajčica, 4 jaja, 4 žlice Smeđeg graha Podravka, 4 žlice ulja za pečenje
Za posluživanje: 4 ploške tosta, 40 g maslaca
Priprema:
U tavi na zagrijanoj žlici ulja popecite kobasice, a zatim ploške pancete. Na istoj masnoći popirjajte gljive, a zatim kratko i male rajčice. Na preostalom ulju ispecite jaja na oko, a tost popecite u tosteru ili u tavi bez masnoće.
Na tanjur posložite toplu kobasicu, pancetu, pečeno jaje, šampinjone, male rajčice i žlicu ocijeđenog graha.
Poslužite s tostom premazanim maslacem i čašom svježe iscijeđenog soka.
Savjet: Od navedenih sastojaka, osim jaja, možete pripremiti zapečeni grah.
Današnji ručak: Caponata alla Podravka
20 minuta/jednostavno/za 4 osobe
Sastojci: 1 patlidžan (250 g), 1 češanj češnjaka, 3 žličice SMS maslinova ulja, 350 g Tjestenine (Fusilli) Podravka, 1 Podravka Pelati (800 g), 200 g rikote (mladog kozjeg sira), 1/2 žličice suhog origana, 1 žlica Vegete
Priprema:
Na zagrijanom maslinovom ulju popecite na kockice narezani patlidžan, uz miješanje dodajte protisnuti češnjak, ocijeđene zdrobljene pelate, jednu žlicu Vegete i origano, pa kratko prokuhajte. Umiješajte tjesteninu skuhanu al dente, stavite na srednje jaku vatru i pirjajte dok se umak dobro ne poveže s tjesteninom, a zatim lagano umiješajte natrganu rikotu. Poslužite toplo.
Savjet: Jelo možete posipati narezanim bosiljkom ili peršinom.
Savjet nutricioniste
Ovaj bogati doručak odličan je izvor energije i nutrijenata za početak dana. Za ručak uživajte u tjestenini pripremljenoj al dente s kockicama patlidžana začinjenih Vegetom i origanom koji će vam svojim mediteranskim okusom približiti more i okuse ljeta.
Maslinovo ulje, rajčice, češnjak i patlidžani tipični su predstavnici mediteranske kuhinje koja je prototip pravilne prehrane. Spomenimo samo da maslinovo ulje sadrži mononzeasićenu oleinsku kiselinu (65-85%) zbog koje je ono najzdravije i ujedno najstabilnije ulje te koja mu pomažu da štiti HDL kolesterol ("dobri kolesterol"), a smanjuje LDL ("loši kolesterol").
Rajčica sadrži pigment likopen, snažan antioksidans koji pomaže u prevenciji zloćudnih bolesti i protiv preranog starenja. Zanimljivo je da ga u prerađevinama rajčice ima nekoliko puta više nego u svježoj rajčici.