Lifestyle

Komentari 7

Za širenje spolnih bolesti kod mladih zaslužan je i Facebook

Za širenje spolnih bolesti kod mladih zaslužan je i Facebook

Mladi se najčešće zaraze HPV-om, sifilisom i klamidijom prilikom seksa s ljudima koji nisu njihovi stalni partneri a upoznali su se preko raširenih društvenih mreža

Društvene mreže poput Facebooka doprinijele su u porastu zabilježenih slučajeva spolno prenosivih bolesti kod mlađe populacije, zbog lakše i dostupnije mogućnosti "ugovaranja" sastanaka, pa i usputnog seksa, otkrilo je američko istraživanje. Stručnjaci smatraju kako je internetsko doba doprinijelo rizičnom seksualnom ponašanju i seksu s gotovo nepoznatim ljudima. 

Odsjek za javno zdravstvo Floride zabilježio je porast sifilisa za 200 posto, a osim njega u porastu je i klamidija, koja može ostaviti trajne posljedice na reproduktivno zdravlje žena. Znanstvena predviđanja govore da će se polovica američke populacije zaraziti virusom HPV-a, a 16 posto mladih ljudi imali su neki oblik genitalnog herpesa. Liječnici izvještavaju da su se njihovi pacijenti zarazili spolnom bolesti najčešće prilikom neobveznog seksa, tj. seksa s povremenim partnerima. Osim društvenih mreža, na riskantno spolno ponašanje mladih velik utjecaj ima i populariziranje seksa bez zaštite kao i trend sve ranijeg stupanja u spolne odnose.