Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Za svaki komad dobre vintage odjeće putuju i do Nizozemske

Za svaki komad dobre vintage odjeće putuju i do Nizozemske
1

Sve je pomno birano, nosimo na kemijsko čišćenje i peglamo. Može se naći odjeća koja je jako dobro očuvana, koja se nosila jednom, kaže vlasnica Uličnog ormara, Andreja Latinović Kler

VIDEO

Prije gotovo devet godina Radmila Grba i Andreja Latinović Kler otvorile su pravu malu riznicu vintage second hand odjeće pod nazivom Ulični ormar na adresi Jurišićeva 16 u Zagrebu.

- Svake godine nam raste prodaja, a u trgovinu posljednjih godina mahom sve više svraćaju i turisti - kaže Andreja te dodaje da vintage robu traže i nabavljaju po cijeloj Europi:

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

ULIČNI ORMAR 01:50

- Za svaki komad odjeće putujemo, ali trenutačno se baziramo samo na Europu. Radimo na tome da otputujemo i u Ameriku, ali to je zasad još ideja.

Dodaje da im odjeću i modne dodatke ponekad donose i građani, no u Hrvatskoj se, nažalost, prije jako puno stvari bacalo pa je prave izvorne vintage komade kod nas teško pronaći. Vintage u pravom smislu riječi obuhvaća odjevne komade od 40-ih pa sve do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća. Sve što uspiju pronaći i što je očuvano uzimaju za prodaju. Sve je pomno izabrano, kemijski očišćeno i opeglano. Može se naći odjeća koja je jako dobro očuvana, koja se nosila jednom ili ju je netko samo imao u ormaru. Surađuju s vintage kolekcionarima diljem Europe pa je tu razlika između ponude u klasičnom second hand dućanu i onom koji se naziva vintage.

ulicni

- Mi za nekoliko komada znamo potegnuti do, primjerice, Italije i Nizozemske - kaže.

Osim unikatnog modnog izričaja, vintage second hand trgovine promoviraju i trend održive mode koja je svakako važna po pitanju ekologije i očuvanja okoliša.

Kupujte pametnije: Kvalitetna odjeća proizvodi manje smeća
Kupujte pametnije: Kvalitetna odjeća proizvodi manje smeća

- Sad se pokušavamo riješiti i plastičnih vrećica. Staru odjeću koju nismo mogli iskoristiti nastojimo prenamijeniti u shopping torbe, koje bi bile zgodan detalj - tvrdi Andreja.

U vintage odjeći prednost je svakako i u kvaliteti materijala, što je danas puno teže pronaći po razumnim cijenama.

ulicni

- Komade od, primjerice, 100 posto svile, kašmira ili vune nije lako pronaći, a ako je u pitanju nešto novo, obično je preskupo - tvrdi te dodaje da se kod njih cijene kreću od 30, 50 kuna, pa i do nekoliko tisuća kuna, što je slučaj za originalni klasični Burberry baloner koji je još prije 90-ih proizveden u Engleskoj, dok se danas njihova proizvodnja bazira na istočnom tržištu. U Uličnom ormaru njegova cijena je 1500 kuna.

Ova odjeća je uvijek u modi: Dolčevita, visoke čizme, blejzer
Ova odjeća je uvijek u modi: Dolčevita, visoke čizme, blejzer

Osim poznate brendirane odjeće, poput Levi’s 501, Versace, Bulgari, Emilio Pucci, Casucci, Nina Ricci, vintage kolekcija obiluje i šivanim komadima. Tu su i modni dodaci, od cipela, šešira, turbana, torbica..., kao i odjeće za muškarce. Ponekad se zna naći i dječjih vintage komada.

- Dolaze sve generacije, od tinejdžera pa do gospođa od 80 godina koje se ovih komada sjećaju iz mladosti. Muškarci dolaze u nešto manjem broju, ali i njih je sve više - kaže te dodaje kako s obzirom na to da odjeću pomno biraju izostaje veliki raspon veličina i najčešće se radi o brojevima od 38 do 44, iako se ponekad “iskopaju” i manji brojevi.

- Prvi put sam ovdje i ima super stvari u starinskom štihu. Oblačim se u ovakvom nekakvom stilu i sigurno ću pronaći nešto za sebe - kaže Dalija (19), koja je slučajno otkrila vintage blago.

Imaju sezonska sniženja četiri puta godišnje i dvije dvorišne rasprodaje, najčešće u lipnju i rujnu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:31
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'