Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Kupujte pametnije: Kvalitetna odjeća proizvodi manje smeća

Ne bi trebalo kupovati ‘drugačije’, eko proizvode, nego ‘manje trošiti’. Primjerice, korištenjem isplativog javnog prijevoza smanjit će se potreba za automobilima, gorivom i autocestama

Foto: Dreamstime
0 komentara

Previše tvrtki i udruga za zaštitu prirode i okoliša uvjerili su nas da možemo, ako kupimo kolekciju nekih ekoproizvoda, spasiti cijeli planet od uništenja.

- Time ne samo da ublažavamo kolektivnu krivicu, nego se stvara i generacija samozadovoljnih ekokupaca, no to, nažalost, ništa ne čini za naš okoliš, nego se aktivno pridonosi degradaciji okoliša i nastavljaju širiti dezinformacije - objašnjava autorica knjige “Green Washed: Why We Can’t Buy Our Way to a Green Planet” Kendra Pierre-Louis, ujedno i urednica Justmeans.com, portala koji sebe naziva “vodećom platformom za društvenu odgovornost poduzeća, održivost, energiju, zdravlje, obrazovanje, tehnologiju i inovacije”.

Foto: Promo

Njezina kritika “zelenog konzumerizma” je snažna, ali okoliš i dalje trpi, a šteta dok kupujemo tzv. “zelene proizvode” sve je veća. Organsku hranu često uzgajaju neuhranjeni poljoprivredni radnici. Biodizel dolazi s farmi koje ubrzavaju gubitak biološke raznolikosti, a za proizvodnju jedne majice od prirodnog pamuka potrebno je nevjerojatnih 400 litara vode.

NA NJOJ JE TESTIRAN LIJEK Eksperimentalno cjepivo ženi je sasvim 'izbrisalo' rak dojke

Čak i hibridni automobil, iako uopće ne koristi benzin, treba ceste za čiju se gradnju troše resursi koji bi mogli opskrbiti tisuće kućanstava. Autorica se zato ne zalaže za “drugačiju”, nego za “manju potrošnju”.

OPREZNO S KISELINAMA 8 stvari koje nikad ne bismo trebali čistiti s octom i vodom

- Najlakša i najzelenija stvar, jednostavno je koristiti manje svega što inače kupujemo. Bezbrojne proizvode ne bi trebalo ni proizvoditi, a drugima produljiti rok trajanja. Ako prestanemo bacati 40 posto hrane, trošit će se manje zemlje i vode. Korištenjem isplativog javnog prijevoza smanjit će se potreba za automobilima, gorivom i autocestama. Izrada dugotrajnije odjeće, pak, rezultirat će milijunima tona tekstilnog otpada manje na odlagalištima smeća - zaključuje autorica.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message