Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Za upalu grla, kašalj i bronhitis ova biljka je fantastičan lijek

Za upalu grla, kašalj i bronhitis ova biljka je fantastičan lijek
1

Dezinfekcijsku snagu ove biljke poznavali su Egipćani, Grci su njome aromatizirali pića, a Rimljani cijenili njezinu čudesnu ljekovitost. U sezoni gripe preporučuje se svakodnevno ju piti

VIDEO

Majčina dušica raste posvuda, na sunčanim travnatim obroncima, među stijenama i na šumskim obroncima od nizine do visokogorskog pojasa. Naziv thymus vulgaris porijeklo vuče od grčke riječi koja znači ‘snaga’, ‘hrabrost’, što ukazuje na stimulativno djelovanje biljke.

Majčina dušica se smatra lijekom protiv svih bolesti, jer uklanja i ublažava čitav niz tegoba, a cijenjena je i kao medonosna vrsta.

U narodnoj medicini najviše se koristi kao čaj te se preporučuje u vrijeme sezonskih bolesti kada se svakodnevno pije jer uspješno zaustavlja razvoj mnogobrojnih patogenih klica, dok neke i uništava.

Britanski fitoterapeuti preporučuju preparate od majčine dušice za liječenje bronhitisa, bronhijalnog katara i upale grla, a posebno protiv kašlja jer djeluje kao ekspektorans, utječe na bronhije tako što ih širi i sprječava razvoj gotovo svih bakterija. 

Glavna je aktivna tvar eterično ulje. Prava majčina dušica razrjeđuje sluz i pomaže kod iskašljavanja. Timol koji izlučujemo preko pluća, u dišnim, probavnim i mokraćnim organima utječe antiseptički i antibakterijski

Osim kod kašlja, koristi se i kod bronhitisa i hripavca. Kod želučanih i crijevnih bolesti poboljšava rad probave te se zato koristi i kao začin. Kupelji s majčinom dušicom umiruju grčeve bronhija, pa se koristi i kod kroničnog i akutnog bronhitisa.

Fotolia

No, iako ljekovita, ima neželjenih djelovanja. Pripravci s timijanovim uljem nikad se ne nanose na lice ili ispod nosa. I kod utrljavanja na prsa i leđa valja biti oprezan jer može doći do povećane sekrecije. I ljudi koji imaju problema sa štitnjačom osjetljivi su na timol.

No kod uporabe timijana u kupeljima nema nuspojava, a pritom vrijedi pravilo: nikada ga se ne koristi kod akutnih kožnih oboljenja i većih oštećenja kože, teških bolesti s vrućicom, infekcijskih bolesti te kod visokog tlaka.

Inhalacija

Majčinu dušicu možete i inhalirati, što će dovesti do još boljih rezultata u terapiji. Time ispunjavate dva glavna uvjeta za iskašljavanje: dobra hidratacija organizma i vodena para, koja sadržava ljekovite sastojke majčine dušice, uspješno razrjeđuju sekret u bronhijama.

Dobar čaj od majčine dušice

• nikada se ne kuha i ne drži u otvorenoj posudi
• za pripremu treba uzeti dovoljnu količinu biljke
• majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju pa se sprema kao oparak


• kuhanjem u otvorenoj posudi oni ispare te tako pripremljen čaj nema ljekovita svojstva
• čaj pripremljen s nedovoljnom količinom biljke također nema ljekovita svojstva
• da biste skuhali dobar čaj, uzmite jušnu žlicu majčine dušice, prelijte s 200 ml ključale vode, poklopite i nakon pola sata procijedite    pa zasladite medom i pijte tri do četiri šalice na dan

Protiv bronhitisa

Mališanima se najčešće daju čaj od kamilice u filter-vrećicama i voćni aromatizirani čajevi, ali treba znati da je čaj od majčine dušice mnogo bolji izbor. Ova biljka je potpuno sigurna i mogu je bez bojazni konzumirati i djeca. Korisna je u liječenju mnogih boljki koje pogađaju djecu, prije svega bronhitisa. Nemirni ili nervozni mališani će zahvaljujući kupci od majčine dušice brzo utonuti u san.

Prirodna kozmetika

U kozmetici se koristi kao antiseptik u vodicama za grgljanje i zubnim pastama, a za inhalaciju je potrebno upotrijebiti čaj od majčine dušice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara