Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Za vrijeme mjesečnice: Ne pijte mlijeko i kavu, ali jedite banane

Za vrijeme mjesečnice: Ne pijte mlijeko i kavu, ali jedite banane
1

Prehrambene potrebe kod žena mijenjaju se tijekom menstrualnog ciklusa, a fluktuacija hormona nije jedini razlog za to. U tom razdoblju žene gube i esencijalne minerale i vitamine

VIDEO

Kako bi se nadoknadili ti gubitci, stručnjaci preporučuju uravnoteženu prehranu. Određene namirnice mogu pomoći kod grčeva, oteklina, glavobolje, mučnina i umora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

Ovo je hrana koju trebate jesti tijekom menstrualnog razdoblja i koju trebate izbjegavati.

Hrana koju trebate jesti

1. Brokula

Željezo je mineral koji se najviše gubi tijekom menstrualnog krvarenja. Brokula će pomoći nadoknaditi taj gubitak. Uz željezo, brokula je bogata vlaknima, magnezijem i kalijem koji će pomoći smanjiti nadimanje, popraviti probavu i opustiti mišiće ako vas muče grčevi.

2. Banane

Banana bi mogla biti najbolja namirnica tijekom menstrualnog razdoblja. Banane su pune kalija, magnezija i vlakana. One će pomoći kod nepravilnog rada crijeva i kod proljeva.

Test mineralnih voda: Najviše minerala u Jamnici i Radenskoj
Test mineralnih voda: Najviše minerala u Jamnici i Radenskoj

3. Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži obilje zdravih minerala poput željeza, magnezija, antioksidanata i flavanola. Oni su dobri za krv i za opuštanje krvnih žila. Osim toga, tamna čokolada je dobra za popravljanje vašeg raspoloženja.

Fotolia

4. Losos

Losos trebate uključiti u svakodnevnu prehranu jer sadrži zdrave omega-3 masne kiseline i bogat je izvor proteina. Losos za vrijeme mjesečnice umanjuje upale, ublažava grčeve i regulira menstrualni ciklus.

5. Đumbir

Đumbir je dobar za kontrolu upale, ali također će pomoći kod smanjivanja menstrualne boli. Dodajte svježi đumbir u čaj ako vas muči bol u trbuhu.

SuperLucija pomaže u vrtiću, glumi i pleše - vole je baš svi
SuperLucija pomaže u vrtiću, glumi i pleše - vole je baš svi

6. Naranča i limun

Jedite više voća kako biste povećali unos vitamina i smanjili želju za šećerom tijekom mjesečnice. Citrusi su posebno dobri. Osim vitamina, oni sadrže puno vlakana i vode. Štoviše, agrumi su dobri za ublažavanje mučnina i drugih neugodnih stanja povezanih s menstruacijom.

Hrana koju trebate izbjegavati

1. Mlijeko

Izbjegavajte mliječne proizvode ako imate grčeve i bolove u trbuhu. Mlijeko sadrži laktozu, specifičnu vrstu šećera koju neki ljudi teško probavljaju. Uz to, laktoza može uzrokovati nadimanje, bolove u želucu i mučninu - sve što možda već osjećate zbog menstruacije.

2. Grickalice i slatkiše

Vaše omiljene grickalice mogu poboljšati raspoloženje, ali mogu uzrokovati i nadimanje i upale zbog količine rafiniranog šećera. Tijelo već prolazi kroz dovoljno problema gubeći krv i vitalne minerale. Zbog toga izbacite umjetni šećer.

3. Kofein

Istraživanja pokazuju da konzumiranje kofeina za vrijeme menstruacije može produžiti njeno trajanje, a u nekim slučajevima može dovesti i do amenoreje, izostanka menstruacije. Uz to, kofein može potaknuti jače simptome PMS-a. U slučaju da patite od njega, trebali biste izbjegavati piti kavu prije i nakon mjesečnice.

4. Začinjena hrana

Začinjena hrana može loše utjecati na vaš želudac. Međutim, neke namirnice mogu biti jako korisne za menstrualni period. Na primjer, svježi čili poznat je po svojim protuupalnim učincima, a šafran liječi bolan probavni sustav, prenosi Bright Side.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:11

 

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'