Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Test mineralnih voda: Najviše minerala u Jamnici i Radenskoj

Test mineralnih voda: Najviše minerala u Jamnici i Radenskoj

S MJEROM Natrij, kalcij i magnezij koriste zdravlju, ali običnu vodu ne treba sasvim zamijeniti mineralnom. Tko ima problema s bubrezima osobito treba paziti

VIDEO

Prema definiciji, prirodna mineralna voda je voda koja udovoljava propisanim mikrobiološkim kriterijima, potječe iz vodonosnika, to su stijene značajne propusnosti, a zahvaća se i puni iz izvora.

Razlikuju se po sadržaju ugljikova dioksida (CO2) pa postoje prirodno gazirane vode i vode s povećanom količinom CO2. Prirodno gazirane u boci imaju istu količinu ugljikova dioksida kao i na izvoru, što znači da CO2 potječe iz vodonosnika. Voda s povećanom količinom ugljikova dioksida ima ga u boci više nego na izvoru, no i taj ugljikov dioksid je iz vodonosnika. Gaziranoj prirodnoj mineralnoj vodi naknadno je dodan ugljikov dioksid koji nije iz vodonosnika. Većina voda koje smo analizirali su gazirane prirodne, dok je Radenska prirodna s povećanom količinom CO2, a San Terra stolna voda, a ne prirodna mineralna.

Kako se opuštaju: Raku treba meditacija, Lavu kratki odmor
Kako se opuštaju: Raku treba meditacija, Lavu kratki odmor

Općenito, mineralne vode bogatije su mineralima nego obične vode za piće, no razlikuju se po količinama. Jamnica, Radenska, Romerquelle, Kalnička i Kiseljak su bogate mineralima, a Cetina i Saguaro imaju ih manje pa su lakše za piće. Voda s više od 1500 miligrama ukupnih minerala po litri smatra se vodom bogatom mineralima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glavni minerali koje pronalazimo u svim vodama su natrij, kalcij, magnezij i kalij. Natrij pomaže u regulaciji krvnog tlaka i rada srca, kalcij je dobar za zdravlje kostiju, a magnezij pomaže kod umora i iscrpljenosti, potiče izgradnju kostiju i probavu. Mivela i Donat imaju puno magnezija i zdravstvene tvrdnje na deklaraciji koje tumače blagotvoran utjecaj magnezija na zdravlje. Zbog visokog sadržaja ovoga minerala postoji opasnost od unosa prekomjerne količine pa treba pozorno čitati deklaraciju i preporuke o unosu. Tko ima problema s bubrezima osobito treba paziti.

Maštoviti načini kako servirati voće djeci, da ga ne odbiju jesti
Maštoviti načini kako servirati voće djeci, da ga ne odbiju jesti

Isto tako, vode poput Radenske, Kalničke i Kiseljaka imaju poprilične količine natrija, posebno ako pretjeramo s količinom.

Natrij je dio soli čije se prekomjerno konzumiranje povezuje s rizikom od razvoja krvnog tlaka pa konzumacija velikih količina ovih mineralnih voda nije preporučljiva ljudima s visokim krvnim tlakom. Na etiketi Cetine velikim je slovima navedeno kako ima vrlo male količine ovoga minerala.

Znate li kako se pravilno pere lice? Ove greške mnogi rade...
Znate li kako se pravilno pere lice? Ove greške mnogi rade...

Mineralne vode mogu biti dobra alternativa sokovima i drugim gaziranim pićima u kojima ima puno šećera i bogata su kalorijama. Međutim, nije dobro piti prevelike količine mineralnih voda i njima u potpunosti zamijeniti običnu.

TEST MINERALNIH VODA:

Radenska - 3,99 kn 0,5 l

Prirodna mineralna s povećanom razinom ugljikova dioksida, dakle dodan je. Ima najviše minerala. Dominira natrij, a najmanje je kalija.

Saguaro - 2,19 kn 0,5 l

Gazirana mineralna voda s dodanim ugljikovim dioksidom. Nema puno minerala pa se može svrstati u lakše vode. Vrlo su male količine natrija.

Kiseljak - 3,89 kn 0,5 l

Nakon Radenske ima najveće količine minerala, a najviše je natrija i kalcija. Izvorskoj vodi iz Bosne i Hercegovine naknadno je dodan ugljikov dioksid.

Korejske palačinke: Mekane i sočne, punjene, a i brzo se rade
Korejske palačinke: Mekane i sočne, punjene, a i brzo se rade

Kalnička - 3,99 kn 0,5 l

Može se smatrati bogatom mineralima. Natrija ima najviše, a količina ostalih minerala nije velika. Kalnička je gazirana ugljikovim dioksidom.

Lipički studenac - 4,19 kn 0,5 l

Ima umjerenu količinu minerala, manje natrija, kalcija i magnezija nego Kiseljak i Radenska, primjerice. Zato je Studenac lakši za piće.

Jamnica - 4,99 kn 0,5 l

Gazirana prirodna mineralna voda s najviše minerala. Jamnica sadrži znatno više natrija i kalija nego Radenska, a kalcija i magnezija je manje.

Znate li zašto jedemo nezdravu hranu kada nam nedostaje sna?
Znate li zašto jedemo nezdravu hranu kada nam nedostaje sna?

Cetina - 3,79 kn 0,5 l

Gazirana mineralna s dodanim ugljikovim dioksidom ima nizak udio natrija pa je dobra za ljude s povišenim krvnim tlakom. Općenito sadrži manje minerala.

Römerquelle - 4,99 kn 0,5 l

Gazirana prirodna mineralna voda bogata je mineralima, a najviše je kalcija. Iako joj je dodan ugljikov dioksid, ima ga manje nego u Radenskoj.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:11
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'