Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Zabluda je da kruh deblja! On pomaže u gubitku kilograma

Zabluda je da kruh deblja! On pomaže u gubitku kilograma
1

Tijekom dijete bolje je jesti kruh nego ga izbjegavati, ali treba birati onaj od cjelovitih žitarica koji je prepun vlakana. Upravo vlakna su zaslužna za ubrzavanje metabolizma

Još jedan veliki mit je taj da se od kruha deblja i kako nema potrebe ga jesti jer se tu radi samo o suvišnim kalorijama. Ali, to nije tako - kruh niti ima puno kalorija niti je beskoristan! Za usporedbu: kruh ima dvostruko manje kalorija od čokolade, čipsa ili keksa. Ima manje kalorija od zobenih pahuljica, dvopeka, konzervirane tune u ulju, kuhane šunke ili tvrdog sira.

Znači, ne možemo kriviti kruh za višak kilograma već neumjerenost u jelu i piću te tjelesnu neaktivnost. Osim toga, kruh je prepun korisnih sastojaka koji su našem tijelu potrebni kako bi radilo kako treba. S tim tvrdnjama slaže se i mr. sc. dipl. inž. Marijan Katalenić - voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

- Prema opće prihvaćenoj teoriji, nepravilna prehrana, kao i nedovoljno kretanje i stres značajno doprinose zdravstvenim problemima. Prema tome, ako se provodi pravilan način prehrane što podrazumijeva umjeren, raznolik i izbalansiran unos prehrambeno vrijednih sastojaka, utjecaj hrane na zdravlje bit će optimalan. U suprotnome, prevelik unos svih prehrambenih tvari, kao i jednoličan, smanjen ili siromašan unos hrane rezultirat će narušavanjem zdravlja - kaže i dodaje:

- Tako je i kod kruha. Ako se unosi u umjerenim količinama tijekom dana, ne očekuje se njegov negativan utjecaj na zdravlje. Kruh nije više osnovna namirnica koja čini najveći dio obroka, nego je u sklopu provođenja pravilne prehrane, hrana koja ima i mora imati svoje mjesto u cjelodnevnoj prehrani. Pitanje soli kao jednog od sastojaka kruha je predimenzionirano, posebno ako se znaju postulati pravilne prehrane. Jasno je da bi se količina dodane soli trebala optimizirati s tehnološkog ali i senzorskog stajališta. Ti procesi su u tijeku - napominje mr. sc. dipl. inž. Katalenić.

Thinkstock

Znači, važno je biti umjeren, ako i u svemu, i baviti se tjelesnom aktivnošću, ne samo zbog dobre linije već zboz zdravlja općenito. Kad jedete kruh, birajte onaj od cjelovitih žitarica. Osim što ima više vitamina i minerala, bogat je i vlaknima koji su važni za urednu probavu i brži metabolizam. A, što je metabolizam brži, šansa za gomilanjem suvišnih kilograma je manja.

- Najbolje vrste kruha su one koje sadrže brašna koja se sporo razgrađuju ili kruhovi koji ma su dodani neki prehrambeno vrijedni sastojci. Tako su vrlo cijenjeni raženi i ječmeni kruhovi jer sadrže beta-glukan koji utječe na resorpciju razgrađenih ugljikohidrata. Kada organizam razgradi bijeli kruh na jednostavne šećere povećava se sadržaj glukoze u krvi vrlo brzo, u vremenu do 60 minuta od konzumiranja, dok je kod raženog i ječmenog kruha to vrijeme produženo na 240 do 300 minuta. To znači da organizam može pravilno iskoristiti energiju, a mozak neće primati urgentne signale o gladi. Raženi i ječmeni kruhovi su idealni za provođene pravilne prehrane - savjetuje mr. sc. dipl. inž. Katalenić.

Osim toga, napominje, kruhovi bogati vlaknima postaju u crijevima prebiotici jer pomažu razvoju probiotika u organizmu i postaju stanište korisnih bakterija. Vlakna utječu i na probavu, bubreći u crijevima i povećavajući volumen stolice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 28
Pekari imaju zlatne ruke, jer nije lako zamijesiti dobar kruh
LJUBAV PREMA KRUHU

Pekari imaju zlatne ruke, jer nije lako zamijesiti dobar kruh

Pšenica od koje rade kruh je domaća bez trunke GMO sjemenja. Kruh je lako kupiti, no mnoge domaćice su najsretnije kad ga ponekad same ispeku, a miris se tad raširi kućom
Za svakoga ponešto: Na tržištu ima kruha i peciva bez glutena
BOLESNIMA JE LAKŠE

Za svakoga ponešto: Na tržištu ima kruha i peciva bez glutena

Hrana bez glutena oboljelima od celikalije je od presudne važnosti za život jer im neće naškoditi zdravlju. Na tržištu postoje i pekarski proizvodi pogodni za dijabetičare
Kruh – on je presudni faktor u zdravoj i stabilnoj  prehrani!
VELIKE KORISTI

Kruh – on je presudni faktor u zdravoj i stabilnoj prehrani!

Na tržištu postoji puno vrsti kruha i peciva koji su zapravo jako dobri za zdravlje. Uz to, proizvođači sve više paze na količinu soli koju dodaju jer su svjesni da je Hrvati jedu previše