Lifestyle

Komentari 0

Zaboravite zlato, ovo je novi najskuplji materijal na svijetu

Zaboravite zlato, ovo je novi najskuplji materijal na svijetu

Tim s Oxforda vjeruje da se njihov materijal može koristiti za stvaranje pouzdanijeg atomskog sata. Istodobno, tvrde da to može pomoći u razvoju preciznijeg GPS uređaja

Zaboravite dijamant, zlato i plutonij, jer su znanstvenici sa Sveučilišta Oxford stvorili materijal koji je cjenovno najskuplji od svih. Na nedavnoj aukciji 200 mikrograma endoedričnog fulerena postiglo je cijenu od 205.547,17 kuna, što iznosi oko 4,2 milijarde dolara po unci (to je otprilike 28 grama).

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovaj se materijal sastoji od molekularnih jedinica koje se nazivaju endoedrični fulereni. To su sfere atoma ugljika, unutar kojih su smještene druge molekule. Iako je prethodno proizvedeno nekoliko varijacija endoedričnih fulerena, smatra se da su specifični tipovi koje je stvorio tim sa sjedištem u Oxfordu od posebne vrijednosti u konstrukciji atomskih satova i GPS uređaja. 

Atomski satovi tradicionalno su se izrađivali pomoću atoma cezija, koji sadrže 55 elektrona raspoređenih u nekoliko orbita oko jezgre atoma. Dok se elektroni prebacuju između različitih orbita, oni oslobađaju radio valove sa vrlo specifičnom i nepromjenjivom frekvencijom. Budući da je ta frekvencija uvijek potpuno ista svaki put kad elektroni naprave prekidač, ona pruža pouzdano i stalno mjerilo za mjerenje vremena i preciznija je od rotacije Zemlje.

Međutim, tim koji stoji iza ovih endoedarskih fulerena vjeruje da se njihov materijal može koristiti za stvaranje još pouzdanijeg atomskog sata. Istodobno, tvrde da to može pomoći u razvoju GPS uređaja koji mogu pratiti lokacije unutar jednog milimetra. To bi moglo imati velike implikacije za automobilsku industriju, omogućujući proizvodnju samovozećih automobila koji su sposobni nadzirati vlastito kretanje s velikom preciznošću.

U razgovoru za Telegraph, dr. Kyriakos Porfyrakis, koji je osnovao tvrtku Designer Carbon Materials sa sveučilišta Oxford koja je kreirala strukture, rekao je da se od njih može proizvoditi 'minijaturni atomski sat koji možete nositi u pametnom telefonu'. 

Međutim, iako su endoedrični fulereni možda najskuplji materijal koji postoji na današnjem tržištu, Forbes je procijenio da bi antimaterija - koja bi se jednog dana mogla koristiti za gorivo svemirskih brodova - mogla koštati i do 2800 milijardi dolara po unci (1 unca je oko 28 grama), piše IFL Science.

Najčitaniji članci