Lifestyle

Komentari 0

Zabranili su puštanje balona u zrak zbog zaštite životinja: Posebno su opasni za ptice

Zabranili su puštanje balona u zrak zbog zaštite životinja: Posebno su opasni za ptice

Kako bi zaštitili prirodu i divlji svijet, u američkoj državi Maryland odlučili su da je puštanje balona u zrak ilegalno te vas mogu kazniti sa iznosom od najmanje 660 kuna

U želji da smanje zagađenje plastikom, za sve starije od 13 godine u Marylandu je ilegalno namjerno puštati balone u zrak. Organizacija i sudjelovanje na događajima koji uključuju puštanje balona poput rođendana ili vjenčanja, također je kažnjivo, piše Returntonow.

POGLEDAJTE VIDEO: Najbizarniji fetiši

Iako se nekima to čini kao drastičan potez, činjenica je da ostaci balona za ptice i morske životinje predstavljaju smrtonosan otpad. Naime, ptice će 32 puta češće uginuti nakon što su progutale ostatke balona nego od tvrdih komada plastike poput kockica ili slamki. Zbog fleksibilnosti mekane gume taj će se im materijal blokirati probavni sustav.


Čak i baloni koje su ljudi pustili daleko od oceana i vodenih puteva nerijetko ondje završe, a mogu ostati zaglavljeni i u granama drveća gdje će se u njih zapetljati ptice i druge životinje.

Čak će i balonima koje proizvođači reklamiraju kao biorazgradive trebati od šest mjeseci do godinu dana da se razgrade, a čak i više u slanoj vodi koja djeluje kao konzervans.

Zato odaberite ekološke alternative koje će uljepšati vaša slavlja.

Vrpce i zmajevi

Vrpce i zmajevi su jednako lijepi kao i baloni, a možete ih nakon slavlja spremiti i čuvati za svaku sljedeću prigodu te koristiti godinama, radije nego da nakon kratke zabave zagađujete prirodu.

Vjetrenjače

Šarene vjetrenjače jednako kao i vrpce mogu trajati zauvijek, a zabavi će dati dašak glamura kao da tse koristili i balone. Dodatna vrijednost je u tome što njima nećete ubiti ptice ni druge životinje.

Pomponi od papira

Velike papirnate lopte dodaju šarenilo i njima možete prostor dekorirati isto kao i balonima, a kad ste gotovi možete ih odložiti u kompost gdje će se razgraditi.

Cvijeće

U nekim je krajevima običaj na pogrebu pustiti balone kao znak ispraćaja, no isti će dojam omogućiti i puštanje cvijeća niz rijeku.

Najčitaniji članci