Lifestyle

Komentari 1

Zabranu vađenja minerala iz mora poduprle velike tvrtke

Zabranu vađenja minerala iz mora poduprle velike tvrtke

Zabrana bi obuhvatila vađenje minerala poput kobalta, bakra, nikla i mangana, ključnih minerala za proizvodnju baterija, s morskog dna na dubinama od četiri do šest kilometara

Google, BMW, Volvo i Samsung SDI prve su globalne kompanije koje su poduprle poziv Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) da se uvede moratorij na vađenje minerala u dubokom moru, objavio je WWF.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tvrtke su podržale poziv te se obvezuju da neće crpiti minerale iz morskog dna, da će isključiti takve minerale iz svojih opskrbnih lanaca i da neće financirati rudarske aktivnosti u dubokom moru, stoji u priopćenju WWF-a.

Moratorij bi obuhvatio vađenje kobalta, bakra, nikla i mangana, ključnih minerala za proizvodnju baterija, s morskog dna na dubinama od četiri do šest kilometara. Najbogatija su nalazišta u zoni Clarion-Clipperton u sjevernom Pacifiku, na potezu između Havaja i Meksika.

- Budući da veći dio ekosustava dubokog mora tek treba istražiti i razumjeti, takva aktivnost bila bi nepromišljeno kratkovidna - priopćio je WWF.

Moratorijem se traži zabrana rudarskih aktivnosti u dubokom podmorju dok rizici ne budu u potpunosti razjašnjeni i dok se ne iscrpe sve alternative. Njemački BMW priopćio je da sirovine iz dubokog mora trenutno za njih 'nisu opcija' jer nemaju dovoljno znanstvenih saznanja za procjenu rizika za okoliš.

Američki Google i švedski Volvo nisu odmah odgovorili na zahtjeve da komentiraju informaciju o potpisivanju WWF-ovog apela. Južnokorejski Samsung SDI priopćio je da je prvi proizvođač baterija koji se uključio u inicijativu WWF-a.

Rudarske tvrtke specijalizirane za vađenje minerala u dubokom moru nastavljaju u međuvremenu s pripremama i istraživanjima područja na morskom dnu. Tvrtke s dozvolama za istraživanje morskog dna, uključujući DeepGreen, GSR i UK Seabed Resources, podružnicu su britanskog Lockheed Martina, nadaju se da će na kraju prodati minerale dna proizvođačima automobila i baterija.

DeepGreen ističe da će rudarstvo na morskom dnu biti održivije od rudarstva na kopnu jer stvara manje otpada, a stijene imaju veće koncentracije metala nego one na kopnu. Norveška je pak priopćila da bi mogla izdati dozvole tvrtkama za rudarenje u podmorju već 2023. godine, čime bi se našla među prvim zemljama u svijetu koje bi se odlučile na takav potez, prema Reutersu.

Najčitaniji članci