Obavijesti

Tech

Komentari 2

Facebook će divovskim kabelom pod morem spojiti SAD i Aziju

Facebook će divovskim kabelom pod morem spojiti SAD i Aziju

Facebookov Kevin Salvadori rekao je da će prva dva kabela, nazvana Echo i Bifrost, koja će prolaziti kroz Javansko more povećati ukupni podmorski kapacitet u transpacifičkoj regiji za oko 70 posto

Facebook je izvijestio da s Googleom i regionalnim telekomunikacijskim tvrtkama planira polaganje dva podmorska kabela koji će povezivati jugoistočnu Aziju i SAD, tako ojačati njihovu međusobnu internetsku vezu

Potpredsjednik Facebookovog odjela za mrežna ulaganja Kevin Salvadori rekao je da će to biti prva dva kabela, nazvana Echo i Bifrost, koja će prolaziti kroz Javansko more te će povećati ukupni podmorski kapacitet u transpacifičkoj regiji za oko 70 posto.

Odbio je navesti veličinu ulaganja, ali je rekao da je ono "vrlo značajno" za jugoistočnu Aziju.

Milanović opleo: Pupovac mi je cenzurirao poruke, a javili su se udbaški drukeri Puhovski i Šeks
Milanović opleo: Pupovac mi je cenzurirao poruke, a javili su se udbaški drukeri Puhovski i Šeks

Salvadori je kazao da će kablovi biti prvi koji će izravno povezati Sjevernu Ameriku s glavnim dijelovima Indonezije te da će povećati internetsku povezanost središnjih i istočnih provincija četvrte najmnogoljudnije države na svijetu.

Dodao je kako se Echo gradi u suradnji s Alphabetovim Googleom i indonezijskom telekomunikacijskom tvrtkom XL Axiata te da bi trebao biti dovršen do 2023. godine. Bifrost se gradi u suradnju s podružnicom indonezijskog Telekoma Telinom i singapurskim konglomeratom Keppelom te bi trebao biti dovršen do 2024. godine.

Dva kabela, za čije polaganje će trebati regulatorno odobrenje, slijede prethodna Facebookova ulaganja u izgradnju internetske veze u Indoneziji koja je jedno od njegovih pet vodećih svjetskih tržišta.

Facebook zamrznuo profil predsjednika Nicholasa Madura
Facebook zamrznuo profil predsjednika Nicholasa Madura

Iako je 73 posto od 270 milijuna Indonežana na mreži, većina joj pristupa putem mobilnih uređaja, a manje od 10 posto rabi širokopojasnu vezu, pokazalo je istraživanje udruge indonezijskih pružatelja internetskih usluga za 2020. godinu.

Dijelovi zemlje su bez bilo kakvog internetskog pristupa.

Facebook je prošle godine priopćio da će kroz 20 indonezijskih gradova rasporediti 3.000 kilometara kablova uz prethodno dogovoren razvoj javnih wi-fi hotspotova.

Facebook je uklonio 1,3 milijarde lažnih profila od listopada do prosinca
Facebook je uklonio 1,3 milijarde lažnih profila od listopada do prosinca

Osim kablova za jugoistočnu Aziju, Facebook je nastavio s planovima polaganja podmorskih kabela u Aziji i drugdje u svijetu, uključujući i Pacifičku mrežu svjetlosnih kablova (PLCN), rekao je Salvadori.

PLCN, čiju dužinu od 12.800 km  financiraju Facebook i Alphabet, naišao je na otpor američke vlade zbog planova za hongkonški odvojak. 

Facebook je početkom ožujka priopćio da će odustati od napora za povezivanje kabela između Kalifornije i Hong Konga zbog "stalne zabrinutosti američke vlade oko izravnih komunikacijskih veza između SAD-a i Hong Konga".