Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Zabrinuti ste zbog okoliša? Evo kako možete mudro reciklirati

Bacanje otpada u ocean zakonom je zabranjeno, a jedini način koji se čini korektnim i efikasnim je ‘zero waste’ način života, odnosno nastojanje da se hrana i ostale potrepštine recikliraju

Shutterstock
Foto: Shutterstock
1 komentara

Osviještenost o zagađenju okoliša sve je veća. Ljudi počinju više reciklirati i voditi brigu o Zemlji. Jedan od načina na koje možemo pomoći Zemlji je ‘zero waste’ način života, odnosno nastojanje da se hrana i ostale potrepštine recikliraju tako da se ne stvara dodatni otpad. Primjerice, ako idete u kupovinu, koristite platnene vrećice umjesto plastičnih. Knjiga “Zero Waste Solution: Untrashing the Planet One Community at a Time” govori o važnosti zaštite planeta od zagađenja. Autor knjige, diplomirani kemičar Paul Connett veliki je protivnik i kloriranja vode. 

Foto: Promo

- Dosadašnje metode rješavanja otpada nisu bile učinkovite - tvrdi Connett i dodaje kako su metode poput zakopavanja, spaljivanja i bacanja smeća u ocean donijele više štete nego koristi našem planetu. Bacanje otpada u ocean zakonom je zabranjeno, a jedini način koji se čini korektnim i efikasnim je ‘zero waste’ način života. Kako bi bili ekološki osviješteni, morate se držati pravila koja se tiču otpada i odlaganja smeća. Prva stvar koja je bitna je recikliranje materijala. 

Dubrovnik: Ekološka akcija èišæenja podmorja pod nazivom Eko Dubrovnik 2019 | Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL Bacanje otpada u ocean zakonom je zabranjeno

- Recikliranje odbačenih materijala i vraćanje u industrije štedi troškove proizvodnje, ali i energije za transport - govori autor. Bitan je i kompost organskih tvari. 
Budite drukčiji Ovi neobični primjeri dokazuju da recikliranje potiče kreativnost

- Takav način recikliranja može pomoći kod vraćanja nutrijenata u tlo, zadržavanja vlage, a i uspješno se bori protiv erozije. Zadnji i možda najvažniji način očuvanja okoliša je izbjegavanje stvaranja viška otpada i smanjivanje potrošnje - zaključuje.

DOMAĆA ZVIJEZDA ISKRENO O PROŠLOSTI: Živjela sam u smeću i prejedala se

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message