Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3

Ovi neobični primjeri dokazuju da recikliranje potiče kreativnost

Powered by Tommy

Ovi neobični primjeri dokazuju da recikliranje potiče kreativnost
1

Skrivene umjetničke i inženjerske vještine možete otkriti ako se odlučite poraditi na svojoj ekološkoj svijesti. Donosimo vam malo inspiracije s kojom ćete recikliranje podignuti na viši nivo i postići neočekivane rezultate

Ekološka svijest ne pokazuje se samo pravilnim razvrstavanjem otpada, već i produljivanjem perioda upotrebe nekog proizvoda ili njegove ambalaže. Slažete se s ovom tvrdnjom, ali ne znate kako je pretočiti u praksu? Na primjerima kreativnog korištenja plastičnih boca koji slijede lako ćete shvatiti poantu i dodatno se motivirati za zeleni stil života.

Izradite igračke

U traženju inspiracije za kreativno recikliranje uzor nam mogu biti oni najmaštovitiji među nama – naša djeca. Priznat ćete da je zaista fascinantno kako oni od običnih uporabnih predmeta s puno mašte uspijevaju sebi napraviti igračke i satima se s njima igrati. Pokušajte se i sami uživjeti u njihov način razmišljanja po kojem jedan predmet nema samo jednu, i to isključivo ozbiljnu namjenu. Dajte svojoj mašti odriješene ruke i otkrit ćete da stara plastična boca uz samo malo truda može postati vlak, avion, šarena riba, a od plastičnih boca može se izgraditi čak i iglu za dječju sobu.

Napravite nešto korisno

Praktičan i jeftin, konfekcijski kućni i vrtni namještaj ispunit će svoju svrhu, ali vaš dom neće učiniti personaliziranim i originalnim, odnosno drugačijim od mnogih drugih. Stoga razmislite o originalnim dodacima u obliku manjih komada namještaja kao što su lampe, vaze, tegle i police. Još bolje, izradite ih sami od reciklirane plastike. Također, namještaj za odlaganje nikad nije u prvom planu pri uređenju stana, a svakom je domu jako potreban. Upravo za njegovu izradu odlično može poslužiti plastični otpad. Osobito će biti koristan u vrtu, gdje može služiti kao tegla, hranilica za ptice, sustav za navodnjavanje biljaka itd.

Uljepšajte svijet oko sebe

Ne mora svaka nova namjena stare plastike biti praktična. U tu se preobrazbu osim inženjera mogu uključiti i umjetnici, čija nas djela vesele i čine naš životni prostor ugodnijim. Zar to nisu dovoljni razlozi da se okružimo umjetničkim djelima? Pogotovo jer vas ona neće gotovo ništa koštati i bit ćete zadovoljni otkrićem svoje nove vještine.

Kreirajte nakit

Umjesto dosadnih ogrlica s raznobojnim plastičnim perlama kakve svi imaju odvažite se napraviti nesvakidašnje ogrlice i drugi nakit od rabljene plastike. Osim što ćete biti meta zavidnih pogleda, zadovoljstvo će vam pričinjati i činjenice da ste to napravili sami i da ste svoj okoliš poštedjeli otpada. Naravno, ako nemate vješte ruke, a imate osjećaj za lijepo, ovakav ekološki nakit možete i kupiti. Dok imate internetsku vezu, nemate izgovor da ga ne možete pronaći.

Potražite savjete

Za većinu ovih veselih predmeta nisu potrebni skupi alati i strojevi, vjerojatno gotovo sve već imate doma. Za početak dovoljno je imati dobre škare, oštar skalpel i boju za plastiku. Dobro je imati i asistenta jer će odmah uočiti vaše pogreške i ispraviti ih. Kao pomagače možete angažirati i djecu, ona će također biti sretna znajući da su nešto kreirala svojim rukama. Najveću pomoć, kako smo već rekli, dobit ćete na internetu: fotografije na Instagramu i Pinterestu inspirirat će vas, a YouTube videozapisi detaljno će vam predočiti kako uz malo domišljatosti i truda od otpada možete napraviti ono što vam dosad nije palo na pamet.

Ne bacajte koristan otpad, iskoristite ga! Potražite uređaje za brzo i efikasno zaprimanje, razvrstavanje i prešanje plastike i aluminija u trgovinama Tommyja, vodećeg dalmatinskog trgovačkog lanca.

Powered by Tommy

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...