Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zagađenje zraka povezano s većom smrtnošću od korone

Zagađenje zraka povezano s većom smrtnošću od korone
1

Amerikanci u zajednicama s većom razinom zagađenja smogom imaju veće izglede umrijeti od Covida-19, prema istraživanju koje sugerira da se oštećenja tkiva pogoršavaju dugotrajnim izlaganjem zagađenom zraku.

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: ONEČIŠĆENI ZRAK NOSI VEĆI RIZIK ZA SRČANE BOLESTI I - DEMENCIJU

Znanstvenici s harvardske škole javnog zdravlja T.H. Chan analizirali su podatke iz više od 3000 američkih okruga kako bi utvrdili postoji li veza između malih povećanja dugotrajnog izlaganja sitnim česticama zagađenja i znatno veće stope smrtnosti od koronavirusa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:08

Znanstvenici su izračunali dugoročne prosječne koncentracije sitnih čestica zagađenja koje oštećuju pluća tzv. PM2.5 čestice od 2000. do 2016. i usporedili ih s više od 7000 smrtnih slučajeva od Covida-19 do 4. travnja.

Utvrdili su da je porast od samo jednog mikrograma po prostornom metru PM2.5 čestica povezan sa 15-postotnim rastom stope smrtnosti od koronavirusa.

Francesca Dominici, profesorica biostatistike na Harvardu i jedna od autorica studije kazala je da je istraživanje provedeno brzo zbog naglog skoka broja umrlih i "moralne obveze" da se osiguraju informacije u ovoj zdravstvenoj krizi.

Znanstvenici su objavili svoje zaključke i prije objave rada te bez znanstvenih recenzija istraživanja u nadi da će se podaci moći koristiti u sprečavanju smrti od koronavirusa.

Dominici je kazala da njihovo otkriće sugerira da bi zdravstveni radnici trebali uložiti dodatne napore u najzagađenijim zajednicama gdje zdravlje ljudi godinama pati zbog izloženosti smogu.

'To su zajednice u kojima je treba intenzivno provoditi preventivne mjere poput socijalnog distanciranja', kaže ona. 'Ako obolite od Covida možete imati lošije izglede od nekog drugog zbog toga što su vaša pluća već upalno promjenjena zbog dugotrajne izloženosti zagađenju'.

Harvardski znanstvenici ističu da njihova nova saznanja ukazuju na važnost mjera protiv zagađenja zraka u zaštiti ljudskog zdravlja tijekom i nakon epidemije Covida-19.

Zdravstveni stručnjaci ističu da ti podaci pružaju novi dokaz o kratkovidnosti odluka o odgodi ili ublažavanju mjera protiv zagađenja zraka.

'Ti podaci pokazuju da je previše Amerikanaca suočeno istodobno višestrukim prijetnjama njihovim plućima koje zajedno mogu pojačati međusobno djelovanje', kaže predsjednik američkog udruženja za zdravlje pluća Harold Wimmer.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

ZRAK IZNAD ZAGREBA JE ČIŠĆI, ALI SVEJEDNO BUDITE DOMA, KORONA!

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje