Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Zagorskih purica je premalo, a purana ima, ali nitko ih ne traži

DOMAĆI ZAGORSKI Purani su kilu do dvije teži od purica pa ih mnogi neće. Kilogram zagorske purice je i 70 kn, dok su uvozne zamrznute i tri puta jeftinije

Foto: 123RF
16 komentara

Purana ima koliko želite, ali nitko ih ne traži. Purica nedostaje. Kilogram purice je 70, a purana 60 kuna, rekla je Snježana Cingulin, predsjednica Udruge uzgajivača zagorskog purana Krapinsko-zagorske županije.

POGLEDAJTE VIDEO:

U Kraljevcu na Sutli 20 godina uzgaja purane na otvorenom, u slobodnom uzgoju.

- Purice i purane puštamo van kad su stari osam-devet tjedana. Šest mjeseci su vani i puno se kreću pa im dulje treba da narastu nego onima u intenzivnom uzgoju. Koljemo ih kad su osam ili devet mjeseci - rekla nam je Snježana Cingulin. U Krapinsko-zagorskoj županiji su 42 uzgajivača koji će ove godine imati oko 6500 purica i purana. Zagorski puran je zaštićena pasmina, a certifikat, oznaku zemljopisnog podrijetla, mogu dobiti samo oni iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske te dijela Zagrebačke županije.

VELIKA ANALIZA Orahnjače: Pan pek ima najviše oraha, Rabska najmanje aditiva

- Zagorske purane uzgajaju stoljećima. Zbog držanja na otvorenom njihovo meso je čvršće te ima drugačiji miris i okus jer hodaju i hrane se raznoliko. Purice iz intenzivnog uzgoja koje će se prodavati pred Božić tovili su i 12 tjedana, a bit će jednako teške kao zagorski, koji su rasli osam, devet mjeseci - pojasnio nam je prof. dr. sc. Zlatko Janječić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Godišnje se utovi oko 40.000 zagorskih purana i purica.

- Purica i purana ima jednako, no svi traže purice. U mesu nema razlike, samo u težini - dodao je profesor Janječić.

Mali uzgajivači, obiteljska gospodarstva, purice najčešće prodaju na kućnom pragu.

U trgovačkim centrima najčešće je puretina velikih uzgajivača iz intenzivnog uzgoja.

PRIPREMA ZA BOŽIĆ Gdje kupiti drvce? Domaća već od 20 kn, uvozna se brzo suše

- Najveći uzgajivač puretine je Vindon u Slavonskom Brodu. Oni i Purex iz Dugopolja imaju puretinu cijele godine te kolju oko 80.000 komada mjesečno. Manji proizvođači puretinu imaju najviše u prosincu, a pripremili su ih oko 120.000 - rekao je Branko Bobetić, direktor gospodarsko interesnog udruženja Croatiastočar.

Dodao je da je u intenzivnom uzgoju 1,1 milijun purica, deset posto više nego lani.

- Ove godine uvest ćemo oko 10.000 purica što je zanemarivo u odnosu na domaći uzgoj. Cijene puretine nisu rasle - dodao je Bobetić. Cijena zagorske purice domaćeg uzgoja je 60-70 kn/kg, dok su uvozne zamrznute purice po dućanima oko 26 kn/kg.

Uvozno i domaće

DOMAĆE PURICE

>>> Zagorske purice imaju od tri do četiri, a purani pet - šest kilograma

>>> Kilogram zagorske purice na OPG-u je 70, a purana 60 kuna. U prodavaonicama je kilogram svježih purica ili zamrznutih purana Vindon oko 30 kuna

>>> 200.000 purica iz intenzivnog uzgoja pripremili su za Božić te još 40.000 u OPG-ima

UVOZNE PURICE

>>> Uvozne zamrznute purice obično su jeftinije od svježih

>>> U trgovačkim centrima prodaju i purice iz Mađarske, Njemačke i Francuske. Kilogram zamrznute francuske je 26 kuna, a u prosjeku su teške tri kilograma

'Gospodin Savršeni' pred samim je finalom, a tko je vaš favorit: Hana, Iva ili Aleksandra?

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message