Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Zaigrajte uskrsne igre u krugu obitelji i prijatelja

Lov, bacanje, ples, razbijanje i kotrljanje jaja te slične igre sjajno će zabaviti obitelj i prijatelje, a djeca će jedva čekati nove uskrsne običaje

shutterstock
Foto: shutterstock
0 komentara

Pažljivo s ljuskama jajeta, razbijte ih do kraja da ih vještice ne bi ukrale i koristile kao brodove, kaže engleska poslovica. No nemojte da vas staro praznovjerje spriječi u zabavi za cijelu obitelj. Uskrsne igre, osim tradicije, potiču i djetetove motoričke i kreativne sposobnosti te timski duh. Možete se igrati pojedinačno, po ekipama, unutar obitelji, ali i organizirati ih za djetetove prijatelje. Vrlo je lako usklađivati ih po djetetovoj dobi. Borba jajima, u Hrvatskoj popularno nazvana tucanje ili tuckanje, ima jednostavna pravila. Svatko ima tvrdo kuhano jaje koje drži u ruci i laganim udarcima udara u protivnikovo dok ne pukne. Onaj čije jaje nije puklo dobiva jaje poraženoga. Osim toga, prema staroj legendi, onaj kojem ostane cijelo jaje, uživat će u dugom životu. Za Uskrs se većinom igraju igre koje uključuju jaja. Postoje razne varijacije, od utrka do pogađanja ili zagonetki. Neke od njih su se pretvorile u natjecanja, no prije svega su sjajna prilika za zbližavanje i lijepo provedeno obiteljsko vrijeme.

>>Spasi zarobljeno jaje iz protivnikove baze Uskrsna varijanta igre zarobi zastavu pogodna je za veću skupinu djece. Podijelite ih u dvije skupine, svakoj dajte po jednak broj jaja u dvije različite boje koji su njihovi "zarobljenici". Neka ih poslože u jednu liniju izvan kruga. Zadatak je trčeći "spasiti" jaja i vratiti ih u svoju bazu. Ako protivnik dotakne spasitelja, on predaje jaje i ostaje na mjestu dok ga netko iz njihove ekipe ne dodirne pa ponovno krenu. Pobjednik na kraju igre ima najviše "spašenih" jaja.

>>Po zvuku prepoznaj sakrivena slova U svako plastično jaje stavite po jedno slovo koja tvore različite riječi vezane uz Uskrs, podijelite ih djeci da ih otvaraju i slažu. No u jaja možete stavite stvari koje proizvode različito šuškanje, po dva s istim zvukom. Neka djeca traže parove i pogađaju što je unutra te uživaju u obiteljskoj "zvučnoj" igri pamćenja.

>>Pustolovan lov na sakriveno blago Lov na jaja pripremite tako da ih sakrijete u kući ili vrtu na raznim mjestima da ih djeca traže. Ovisno o godinama djeteta, odaberite lakša ili teža mjesta. Možete se poslužiti obojanim ili čokoladnima jajima, onima punjenim slatkišima ili malim plastičnim koja će djeca na kraju igre zamijeniti za nagradu. Igrate li s pravim jajima, neka uslijedi natjecanje u tuckanju. Bitno je pripaziti da svako dijete na kraju dobije nešto. Zabavna je opcija da djeca pripreme lov za svoje roditelje. Uskrsna natjecanja u lovu na jaja organiziraju se u cijelom svijetu, broje i do 80.000 jaja i 1000 natjecatelja

>>Kome se razbije, taj se vraća na start Podijelite djeci po jednu žlicu i stavite u nju jaje. Označite start i cilj pa neka utrka počne. Onaj kome jaje ispadne vraća se na start. Odrasli drže žlicu u zubima, a djeca u jednoj ruci. Možete na stazu postaviti i razne prepreke. Žlicu i jaje možete kombinirati i s igrom skrivača, kome se jaje razbije, taj je otkriven.

>>Ples s jajima tradicionalna je uskrsna igra. Jaja se postave na pod i parovi plešu oko njih, a da ih ne razbiju. Možete plesati i s povezima.
>>Utrka u kotrljanju jaja štapom po livadi igra se u cijelom svijetu. U SAD-u se svake godine održava na livadi ispred Bijele kuće. >>Natjecanje u bacanju jaja može se igrati po ekipama ili pojedinačno, nekuhanim jajima se dodajete dok se nekome ne razbije i on gubi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message