Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Zamjena guma: Provjerite ih, a usput i ventile te balans kotača

Zamjena guma: Provjerite ih, a usput i ventile te balans kotača

Gume treba redovito mijenjati te provjeriti i geometriju kotača. Mnogi biraju univerzalne, cjelogodišnje gume da bi smanjili probleme i trošak oko zamjene, no takve gume nisu uvijek najbolje

VIDEO

U nedjelju je bilo više od 20 stupnjeva Celzijevih, a sljedeći dan je na Sljemenu padao snijeg. Iako je 15. travnja službeno prestalo biti obavezno imati zimske gume, zbog ćudljivog vremena mnogi ih još imaju. Neki zimske gume ne mijenjaju jer zaborave ili misle da nije važno, ali to može biti opasno.

Pokretanje videa...

00:41

- Zimske gume su puno mekše kako bi bolje prianjale na hladnom, no kad je toplo, ne drže dobro cestu, brže se troše i auto se sporije zaustavi - upozorava Ronald Matijević, voditelj Službe pomoći i informacija (SPI) Autokluba Siget.

Kako ne bi morali paziti na pravovremenu zamjenu guma, sve više ih odabire one univerzalne.

Prava guma spašava život: Na vrijeme ih promijenite na autu
Prava guma spašava život: Na vrijeme ih promijenite na autu

- Cjelogodišnje, mješovite gume su sve popularnije jer mogu izdržati hladne uvjete i toplo vrijeme. No nisu baš najbolji izbor. Neće dobro, poput zimskih, držati cestu zimi, a ni ljeti nisu kao ljetne i u oba slučaja će biti duži put kočenja - kaže Matijević.

Na terenu često intervenira zbog puknute gume pa savjetuje da se zbog sigurnosti koriste odgovarajuće koje ne smiju biti stare.

- Mnogi misle da je guma dobra ako nije potrošena. No ona stari i postaje porozna pa puca pri opterećenju i kad se zagrije pri vožnji. Gume imaju vijek trajanja, ostare i ako se ne voze. Zimske bi trebalo promijeniti svake tri, četiri godine bez obzira na broj prijeđenih kilometara i jesu li potrošene - upozorava Matijević.

Dodaje da mnogi kad mijenjaju gume ne promijene ventil.

- Barem jednom godišnje treba staviti novi ventil na gumu, a mnogi ga ne mijenjaju jer se dodatno plaća. Pri zamjeni guma obavezno treba provjeriti i geometriju kotača - kaže Matijević iz službe pomoći na cesti.

Geometrija, balansiranje kotača, kod nekih se dodatno plaća. Ventil bi na gumi smio biti do dvije godine jer pod tlakom u gumama koji raste s temperaturom može popustiti, što je opasno pri većoj brzini. U AK Siget ventil stoji 10 kuna, a zamjena četiri gume s balansiranjem 250 kuna za one koji nisu članovi HAK-a. Za članove je jeftinije pa gume od 13, 14 i 15 cola mogu zamijeniti za 150, a one od 17 za 200 kuna.

- Ako auto vuče u stranu ili se guma jače troši na jednoj strani, trebalo bi napraviti geometriju ovjesa, špur. Stoji 250 kuna, a za članove HAK-a 10 posto manje - kaže Ilija Cvitanović, voditelj servisa AK Siget.

Kotači od žvakaćih guma najnoviji su način obrade plastičnog otpada
Kotači od žvakaćih guma najnoviji su način obrade plastičnog otpada

Oni nemaju hotel za gume. Vulkanizeri čuvaju samo gume koje se mijenjaju kod njih. Neki naplaćuju kunu po danu za komplet, a skuplje ako su s felgama. Kod drugih se čuvanje manje gume plaća 35 kuna za sezonu.

Korisno je znati

1. Duži put kočenja

Pri vožnji zimskim gumama po toplom vremenu zimska guma se više troši, slabije drži cestu i put kočenja je duži i do 30 posto nego s ljetnim gumama pri istim uvjetima.

2. Promijeniti i ventil

Cijena zamjene guma ovisi o promjeru naplatka, felge, a kod nekih i o vrsti. Za čelične je jeftinije. Dodatno se plaća ventil, a kod nekih i balansiranje gume.

3. Čuvati na suhom

Gume treba čuvati na tamnom i suhome mjestu, na temperaturi između 20 i 35 stupnjeva Celzijevih. Prije ih treba oprati i dobro osušiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku