Tech

Komentari 10

Prava guma spašava život: Na vrijeme ih promijenite na autu

Prava guma spašava život: Na vrijeme ih promijenite na autu

Od 15. travnja prestaje zakonska obaveza da auti na svim važnijim cestama u unutrašnjosti Hrvatske i na autocestama moraju imati zimsku opremu. Pravovremena zamjena guma je i veliki sigurnosni faktor

S obzirom na vrijeme kakvo je bilo proteklih dana, mnogima još nije na pameti stavljanje ljetnih guma na automobile, ali od danas, 15. travnja, prestaje važiti zakonska obaveza da svi automobili na svim važnijim cestama u unutrašnjosti Hrvatske i na autocestama moraju imati zimsku opremu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kako promijeniti gumu

S obzirom na to da temperature po prognozi u sljedećih tjedan dana nigdje neće prelaziti 16-17 Celzija, a čeka nas i dosta kiše diljem Hrvatske, to znači da ne morate odmah danas navaliti u gužvu kod vulkanizera.

No stići će ubrzo i puno toplije vrijeme, primjereno godišnjem dobu, a zimske gume na toplom, vrućem, ali i mokrom asfaltu nisu ni približno tako dobre kao ljetne. A osim toga, svaki kilometar na zimskim gumama po vrućem asfaltu rapidno ih troši i skraćuje njihov životni vijek. 

Osim što pravovremena izmjena čuva gume, ona je i veliki sigurnosni faktor. Automobil se u svim tipičnim proljetno-ljetnim situacijama ponaša mnogo sigurnije. Pojednostavljeno, sa zimskim gumama mnogo ćete lakše izletjeti s ceste u zavoju ili se zabiti u auto ispred vas i na mokrom i na suhom asfaltu.

Na temperaturi između 20 i 25 stupnjeva novi auto će se na suhom asfaltu i na ljetnim gumama iz brzine od 100 km/h zaustaviti nakon 38 metara kočenja. Isti taj auto sa zimskim gumama u istim uvjetima kočit će čak 56 metara. To u prijevodu znači da u trenutku kad auto s ljetnim gumama staje pred preprekom, onaj sa zimskim u nju udara s brzinom od 57 km/h.

Na mokroj cesti stvari su nešto povoljnije za zimske gume, no i tu je put kočenja zimskih guma oko 10% duži. Još jedna dobra stvar koju ćete napraviti ako na vrijeme izmijenite gume je - izbjeći gužve. Većina ljudi zbog zakonskih propisa s izmjenom čeka do druge polovice travnja i tad se stvaraju velike gužve kod vulkanizera. S izmjenom trebaju pričekati samo stanovnici gorske Hrvatske. Tamo ni u travnju snijeg nije rijetkost.     

Za sigurniju vožnju ljetna ljeti, a zimska zimi