Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zamrznuto pile i voće dobri su godinu dana, riba do 6 mjeseci

LOŠIJE: Što je mekša tekstura proizvoda, zbog veće količine vode te kristala koji će se stvoriti tijekom zamrzavanja, kvaliteta će biti lošija nakon odmrzavanja

Foto: Dreamstime
61 komentara

Kvaliteta zamrznutog mesa bit će lošija što je dulje zamrznuto pa bismo ga trebali pojesti u roku od tri do šest mjeseci, upozorava nutricionistica Leta Pilić.

Dodala je da u zamrzivaču dulje mogu trajati veći komadi mesa te da je bolje zamrznuti meso bez kostiju jer kosti mogu povećati rizik od kontaminacije mesa.

- Ovi navedeni rokovi trajanja hrane u zamrzivaču odnose se na kvalitetu namirnice. Zamrznuta hrana može trajati vrlo vjerojatno neograničeno. Ipak, što je hrana dulje zamrznuta, tekstura će joj biti lošija. Što je mekša tekstura proizvoda, zbog veće količine vode te kristala koji će se stvoriti tijekom zamrzavanja, kvaliteta će biti lošija nakon odmrzavanja - napomenula je Leta Pilić.

Dodala je da u principu možemo zamrznuti većinu hrane. No hrana koja sadrži više vode zbog leda koji će uništiti stanice izgubit će na izgledu, okusu i ostalim karakteristikama nakon odmrzavanja. To su, na primjer, jagode i rajčice te ih je bolje nakon odmrzavanja ne jesti sirove, nego ih skuhati.

- Hranu koja je bogata mastima pomiješanima s vodom, emulzije tipa majoneze, ne bismo trebali zamrzavati jer će se izgubiti njezina karakteristična konzistencija - napomenula je Pilić.

Foto: Dreamstime

Ne zamrzavati u konzervi
Metalni okus:
Može ga poprimiti hrana koja stoji dulje u hladnjaku ili zamrzivaču u konzervi. Ne preporučuje se zamrzavati konzervirano.
Ne jesti bez kuhanja
Kamenice:
Te školjke možemo zamrznuti, ali će im se tekstura pri tome promijeniti pa bi ih bolje bilo jesti kuhane nakon odmrzavanja.
Veći komadi mesa dulje izdrže
Bez kosti:
Meso je bolje zamrzavati bez kostiju, jer kosti mogu povećati rizik od kontaminacije mesa. Veći komad će teže izgubiti teksturu.

Zamrzavanjem se zaustavljaju enzimatski procesi te se sprečava rast mikroorganizama, a čuvaju se vitamini i minerali, pogotovo ako je to napravljeno metodom brzog zamrzavanja. U velikim tvrtkama hranu naglo zamrznu na -18 stupnjeva Celzijevih. Nakon odmrzavanja ima čvrstu, prirodniju teksturu, boju i okus nego namirnica koja je konzervirana polaganim zamrzavanjem. Njezina kvaliteta i nutritivne karakteristike više odgovaraju svježem proizvodu, a vrijedni nutrijenti ostaju gotovo nepromijenjeni. Dio vitamina topivih u vodi može se izgubiti pri odmrzavanju.

Iako u domovima ne možemo tako naglo zamrznuti hranu, voće i povrće iz vrta možemo sačuvati za zimu i u ledenicama. Važno je spremati zdravo voće i povrće te pripaziti koja mu metoda najviše odgovara i treba li ga prethodno blanširati, preliti kipućom vodom. U zamrzivače je dobro hranu sortirati prema vrstama te na pakiranju napisati što je u njemu i datum zamrzavanja. Zamrzivač treba povremeno odmrznuti jer onaj bez leda bolje hladi i troši manje struje. Tad treba pregledati datume na onome što je u zamrzivaču i baciti ono što je u njemu predugo.

Foto: Dreamstime

Zamrzavamo li jaja, to obavezno treba biti bez ljuske jer u njoj mogu biti bakterije i nečistoće
Ljuska jajeta može biti izvor bakterija jer čuva unutrašnjost jaja od nečistoća i mikroorganizama pa bi ako zamrzavamo jaja to trebalo biti bez ljuske. Jaje možemo zamrznuti na više načina, ovisno za što ćemo ih poslije koristiti i trebamo li cijelo jaje ili samo bjelanjak ili žumanjak. Jedan od njih je da pomiješamo bjelanjak i žutanjak. Možemo istući sam bjelanjak te ga tako zamrznuti. Možemo i odvojiti žutanjak od bjelanjka i staviti ih u odvojene plastične vrečice ili posude te zamrznuti.     

     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message