Zašto se tresu ruke? Indikacija bolesti ili posljedica stresa? | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Zašto se tresu ruke? Indikacija bolesti ili posljedica stresa?

Zašto se tresu ruke? Indikacija bolesti ili posljedica stresa?

Tremor u ruci može biti simptom ozbiljne bolesti, ali i indikator nedostatka vitamina B12 u tijelu. Većinu vremena, tremor utječe samo na jednu stranu tijela i najviše se osjeti u ruci...

VIDEO

Najčešće se događa kada opustite mišiće, a zato se i zove odmarajući tremor. Kada se pomaknete, trešenje se smiruje. Čak i najmanji pomak prsta može pomoći kod zaustavljanja tremora

Kod drugih tipova tremora, stres ili uzbuđenje ih mogu pogoršati. Ako je tremor posljedica bolesti, može se proširiti s jedne strane tijela i na drugi. 

Multipla skleroza

Ova bolest, koja cilja imunološki sustav, mozak, živce i leđnu moždinu, također može uzrokovati tremor ruku. MS može uzrokovati tremore u svim dijelovima tijela, ali najčešće se pojavljuje u ruci ili nozi, piše Web MD.

Odvikavanje od alkohola

Tremor je često i posljedica odvikavanja od alkohola i to jedan od prvih pokazatelja nedostatka alkohola na koje je tijelo naviknuto. Ako je bila u pitanju manja ovisnost, tremor može trajati par dana, ali ako se radilo o teškom alkoholizmu, tremor može trajati i više od godine dana. 

Pokretanje videa...

00:26

Ponekad je tremor odgovor tijela na problem u organizmu, kao na primjer kod:

  • Uzimanja određenih lijekova - Neki lijekovi blokiraju dopamin u mozgu, čija zadaća je prijenos informacija iz jednog dijela mozga u drugi. Lijekovi koji utječu na dopamin su obično namijenjeni kontroli raspoloženja. Tremor će nestati nakon prestanka uzimanja lijeka.
  • Nedostatak vitamina B12 - Kod nedostatka B12 vitamina u organizmu, živčani sistem ne može funkcionirati punim kapacitetom. Ako se pojavi tremor, tu je u pitanju veliki manjak i čovjek bi trebao otići k doktoru kako bi dobio injekciju s B12 vitaminom. Manji nedostatak vitamina B12 se može nadoknaditi jedenjem ribe, jaja i mliječnih proizvoda.
  • Stres - Od financijskih i poslovnih briga pa do problema u vezi i zdravstvenih problema, stres pogoršava tremor. Bijes, ekstremna glad ili uskraćivanje sna mogu uzrokovati tremor u rukama. To je poznato kao fiziološki tremor.
  • Hipoglikemija (niska razina šećera u krvi) - Pojavljuje se tremor kao prirodna reakcija organizma na nedostatak šećera.
  • Hiperaktivna štitna žlijezda - Ponekad se dogodi da štitnjača počne proizvoditi previše hormona i kao posljedica se cijelo tijelo ubrzava. Čovjek će imati problema sa spavanjem, pojačat će se srčani ritam i tresti će mu se ruke.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo
NOVAC IM SE 'LIJEPI' ZA RUKE

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo

Zanima li vas koji su horoskopski znakovi predodređeni za bogatstvo? Neki znakovi Zodijaka prirodno privlače novac zbog svojih jedinstvenih karakteristika.

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela
ULAZI U PLUĆA

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela

Ova opasna bakterija u ljudsko tijelo ulazi udisanjem i u nekim slučajevima je smrtonosna. Pronaći se može i na mjestima gdje ima ustajale vode
Bivša bankarica: Moj cvjetni nakit traje od šest do 24 sata
PRAVI SU HIT ZA SVEČANOSTI

Bivša bankarica: Moj cvjetni nakit traje od šest do 24 sata

Krunoslava je radila u banci, a onda je odlučila nešto promijeniti. Tečajeve za floristicu završila je u Milanu i Dubaiju, a danas slaže cvjetne kreacije po tijelu te je osmislila dostavu cvijeća s vazom...