Lifestyle

Komentari 16

Zašto se više komadići vate ne stavljaju u bočice s tabletama?

Zašto se više komadići vate ne stavljaju u bočice s tabletama?

Pamučne vate počele su se stavljati kako bi se spriječilo lomljenje tableta, ali napretkom tehnologije sada više nema potrebe za njima. Ipak, u nekim bočicama se još uvijek mogu naći

Prve pamučne kuglice počele su se pojavljivati u bočicama s tabletama početkom 1900-ih. Farmaceutska tvrtka Bayer je prva koja ih je dodala. Napravili su to kako bi spriječili da se tablete vrte u boci i potencijalno lome. Ako bi kupci otvorili bočicu razbijenih tableta, na kraju bi mogli uzeti previše ill premalo tableta. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Desetljećima kasnije, 1980-ih, nova je tehnologija pamučne vate učinila beskorisnima. Enteričke prevlake na tabletama osigurale su da im više ne prijeti opasnost da se razbiju u boci. Sam Bayer je prestao stavljati vate u boce 1999. Međutim, mnoge druge tvrtke zadržale su ih u sebi jer je to postalo norma.

Potrošači su očekivali da će ih tamo vidjeti, a većina nije znala da su beskorisne, pa su tvrtke uvidjele da ih nema potrebe uklanjati. Neki su se ljudi oslanjali na njih kao na pokazatelj da njihova boca tableta nije promijenjena. Također, postale su nešto poput placeba, navodeći potrošače da vjeruju da su zbog njih njihove tablete nekako sigurnije ill svježije. 

Dakle, jesu li tablete zapravo sigurnije? Odgovor je ne. Pamučne vate ni na koji način ne čuvaju kvalitetu ill svježinu, a zapravo bi mogle imati suprotan učinak. Nacionalni instituti za zdravlje kažu da pamuk zapravo može povući vlagu u bočicu. Previše vlage moglo bi uzrokovati lijepljenje tableta, mijenjajući njihovu snagu, piše Reader's Digest

Najčitaniji članci