Lifestyle

Komentari 1

Završio Ekotlon na Bundeku: 'Sjajno smo se zabavili, vježbali i pritom očistili jezero od smeća'

Završio Ekotlon na Bundeku: 'Sjajno smo se zabavili, vježbali i pritom očistili jezero od smeća'

Uz džogiranje, trkači su nosili vrećicu za skupljanje otpada. Sav prihod od kotizacija odlazi u Dječji vrtić Petrinjčica koji od potresa radi u otežanim uvjetima. Najbolje trkače dočekale su vrijedne nagrade

Više od 440 trkača sudjelovalo je u najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj pod nazivom Ekotlon, koja je danas održana na zagrebačkom jezeru Bundek. 

POGLEDAJTE VIDEO: Atmosfera na najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj 

Riječ je o utrci čiji je cilj bio održavanje kondicije džogiranjem, no trkači su ujedno u rukama imali i vrećicu za otpad u koju su skupljali smeće koje se moglo pronaći uz stazu. Oni bez veće kondicije mogli su izabrati stazu dugu jedan kilometar, a oni s nešto više iskustva u trčanju staze od 2 i 5 kilometra. Utrka je imala i humanitarni cilj jer sva sredstva prikupljena uplatom kotizacija namijenjena su Dječjem vrtiću Petrinjčica iz Petrinje, koji je od velikog potresa u Petrinji radio u otežanim uvjetima. 

- Inače radimo s 400 djece na 5 lokacija, a nakon potresa dvije su zgrade ostale oštećene, pa je trebalo smjestiti djecu i nastaviti s radom u ostalima. Nedavno smo obnovili i otvorili jednu zgradu, a 20. rujna otvorit ćemo i drugu i iznimno smo zahvalni što se održava ova utrka, jer će nam donacija biti vrlo vrijedna.  Mi smo ekološki vrtić donacija pametnog spremnika i didaktičke igračke 'Vodeni svijet', doprinijet će da se prošire ekološke spoznaje djece - kazala je Nataša Vidović, ravnateljica vrtića.

Najmlađi pobjednik je beba Leon koji je veselo primio nagradu smješkajući se u rukama mame Ene. Najstarija pobjednica je Jelka Cvetković (72). 

- Nije mi bilo teško. Mogla bih istrčati još, a i odlično sam se provela danas - kaže nam Jelka

- Jako mi je drago što je organizirana ovakva humanitarna utrka. Petar (7) i Filip (5)  su bili oduševljeni kad sam rekla da trčimo da bi se pomoglo vrtiću u Petrinji, a meni je drago da usput stječu lijepu naviku brige o prirodi i skupljanja otpada. Djecu treba učiti tome od malih nogu, da postanu bolji od nas- rekla nam je mama Lana, dok su se njezini dečki, sa startnim brojevima 55 i 56 vrijedno  razgibavali s voditeljicom Idom Prester i fitness trenerima koji su trkače pripremali za utrku. 

Prvi mali trkači u cilj su stigli već nakon 15-ak minuta, s vrećama u kojima je bilo dosta papira. Nije im bilo teško, kažu, jer su se prije utrke razgibali uz trenere koji su ih poučili i kako iz doskoka podići papirić sa zemlje.

- Bilo je super, puno sam skupio i jako sam zadovoljan jer će priroda na Bundeku sada biti zdravija - kaže Bruno (5), čiji tata dodaje da je inače brižan i često skuplja otpad, pa je tako ove godine čistio plažu na Murteru. 

Anabela Kunert, koordinatorica ekoprograma u vrtiću bila je zadovoljna što se mali i veliki Zagrepčani druže za lijepog vremena i s vrijednim ciljem - čišćenjem Bundeka od smeća. Dodala je kako se u vrtiću jako trude urediti dvorište, kako bi djeca što više vremena boravila vani, na svježem zraku, pa je Petrinjcima jako drago da su Zagrepčani zbog ove akcije također izašli u prirodu.

 Na odazivu na ovu humanitarnu akciju, kao i brojnim akcijama do sada, Zagrepčanima se zahvalila gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, je pozdravila i gradonačelnica Petrinje, dok je Goran Gavranović, glavni i odgovorni urednik 24sata, naglasio kako se nada da će ovo biti samo prvi Ekotlon u nizu. Humanitarnu utrku otvorenom je proglasio Milan Čolić, iz Gradskog ureda za sport i mlade, pozdravivši prisutne u ime gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića

Cijena kotizacije bila je 40 kuna za pojedinačne trkače, a 60 za obiteljski paket, pa većini trkača to nije bio problem, rekli su nam brojni roditelji koji su se najčešće s najmlađima prijavljivali na mini utrku. Pogotovo što su za uzvrat dobili službene majice utrke, bočicu vode, zaštitne rukavice i vrećicu za skupljanje otpada te darove sponzora.     

Oni koji su izabrali dulje trkače staze počeli su pristizati nakon pola sata, i spremnik za otpad skupljen na stazama Bundeka, brzo se punio. Valja naglasiti da Dječjem vrtiću Petrinjčica ide i jedan pametni spremnik za otpad, Bigbelly, na solarni pogon, koji preša smeće tako da može primiti i do 20 puta više otpada nego košarice za javni otpad. Uz to, kada ubacite smeće, reći će 'hvala' i poslati poruku dispečeru kad se napuni da je vrijeme za pražnjenje. Spremnik namijenjen Petrinji ukrašen dječjim crtežima koje su mališani iz Petrinje sami oslikali na radionici 'Šareni balon', a riječ je o daru tvrtke Graml, koja je u Hrvatskoj postavila već 300 takvih spremnika, u Dubrovniku, Rijeci, Splitu i na Korčuli. U Petrinju stižu i Genox ekološka sredstva za dezinfekciju, donacija tvrtke TLK uz donacije drugih partnera. 

Nakon utrke, nutricionisti su dali nekoliko savjeta o prehrani nakon sportskih aktivnosti i svi sudionici mogli su se okrijepiti smoothiejima od voća i povrća koji vraćaju energiju, donacijom Konzuma i uz savjete o prehrani nutricionistice Sandre Krstev Barač. 

Ponosni partneri projekta su Konzum, adidas, INA, HEP, OTP banka te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt podržavaju Bigbelly SMART SOLUTIONS FOR CITIES, Jana i Genox.