Obavijesti

News

Komentari 3

Džogiranje kakvo još niste iskusili: Evo što vas čeka sutra na najvećoj plogging utrci

Džogiranje kakvo još niste iskusili: Evo što vas čeka sutra na najvećoj plogging utrci

Pred nama je sunčani vikend koji su mnogi od vas odlučili provesti plogajući. Najveća plogging utrka dosad bit će na zagrebačkom Bundeku, a u nastavku doznajte što vas ondje očekuje ove subote

VIDEO

Sutrašnji dan obilježit ćemo zdravo i zeleno - plogajući, tj. sakupljajući otpad tijekom džogiranja na zagrebačkom Bundeku. Iako su Šveđani pokrenuli ovaj ekološki trend, a koji je nastao spojem švedske riječi plocka upp (u prijevodu "pokupiti") i engleske riječi jogging, ljudi diljem svijeta objeručke su ga prihvatili. 

Da su klimatske promjene iznimno zabrinjavajuće, nije novost, no malim koracima možemo napraviti značajnu promjenu. Upravo se zato ove subote, 11. rujna, organizira najveća plogging utrka u Hrvatskoj pod nazivom Ekotlon, kojom se čini dobro za sebe, ali i za okoliš. Utrka počinje u 10 sati, a osim okolišu, ujedno se njome pomaže Dječjem vrtiću Petrinjčica iz Petrinje jer će sav prihod od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu ekoopreme kako bi vrtić mogao nastaviti sa svojim ekoprogramom koji provodi već godinama. U nastavku donosimo najvažnije informacije za sve sudionike utrke. 

Ploganjem do nagrada

Najveća plogging utrka u Hrvatskoj prilagođena je baš svima. U tih će 60 minuta, koliko traje utrka na sjeverozapadnom dijelu Bundeka, svoje mjesto zauzeti profesionalni i rekreativni trkači, mladi i stari, obitelji s djecom i svi oni koji nastoje učiniti dobro za sebe i za prirodu.

Utrka će se trčati na tri staze. Najmanja, mini plogging staza, dugačka je 1000 metara, a namijenjena je prvenstveno obiteljima s djecom. Na njoj će najmlađi, tijekom ploganja, moći saznati nešto novo o ekologiji i recikliranju pomoću edukativnih panoa, koji će biti postavljeni duž staze, pod sponzorstvom Ine.

Entuzijastični trkači koji su odabrali midi plogging stazu, a koja je dugačka 2000 metara, startat će prema jugozapadu Gradskog parka Bundek, baš kao i najmanja staza. 

Oni iskusniji trkači i "u kondiciji" okušat će se na stazi dugačkoj čak pet kilometara. Maxi plogging staza ići će u suprotnom smjeru te će trkači proći već dobro poznato mjesto za rekreaciju - savski nasip

Što vas očekuje?

Start prve utrke, na mini plogging stazi, počinje u 10 sati, a ostale startaju s pet, tj. 10 minuta odmaka. Svi sudionici mogu doći već u 9 sati kako bi preuzeli startne pakete, a potom se priključili zagrijavanju, koje počinje u 9.30 sati pod vodstvom Ane Širić i Petre Grčević, trenerice trčanja iz adidas Runnersa Zagreb, i Sanje Žuljević

Organizatori i sponzori pobrinuli su se da sudionicima humanitarne utrke ništa ne nedostaje. Svaki trkač dobit će startni paket, koji sadržava bočicu vode, startni broj s čipom za mjerenje vremena, službenu majicu utrke, zaštitne rukavice, složivu vrećicu od reciklirane plastike te dezinfekcijske maramice za ruke. 

Utrka će biti u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama, pa vam maske niti Covid potvrde nisu potrebne tijekom plogginga, no na svim ostalim punktovima potrebno je koristiti masku i držati preporučeni razmak.

Na raspolaganju ćete imati i garderobe, toaleteokrepne stanice te dezinficijense za ruke.

Nakon utrke - zabava!

Ekotlon je prvenstveno usmjeren na zdrav život, ekologiju i podizanje svijesti o brizi za okoliš kod djece, kako bi naučila da smeće koje nađu na tlu podignu i bace u koš, bez obzira na to je li njihovo ili nije, te da recikliraju i djeluju u skladu s prirodom. Međutim, organizatori - 24sata i missZdrava - pripremili su program koji će biti zanimljiv i odraslima. Sudionici će moći uživati u svježe pripremljenim smoothiejima te porazgovarati o sportskoj prehrani, utjecaju sporta na psihičko zdravlje i sličnim temama s Igorom Čerenšekom, sportskim psihologom, sportskim trenerom Denisom Rajčićem, ali i s nutricionisticom Sandrom Krstev Barać.

Za one koji odluče subotnje dopodne provesti gledajući Ekotlon bit će osigurana Chill zona, a za dobru atmosferu pobrinut će se DJ Stanko Bondža te voditeljica eventa Ida Prester.

Dječji kutak

Za djecu su pripremljene razne edukativne radionice putem kojih će, uz dobru zabavu i kvalitetno provedeno vrijeme u prirodi, imati priliku naučiti mnogo toga o recikliranju i očuvanju okoliša. Povrh toga, nastupit će dobro poznati dječji zbor Zagrepčanke i dečki, dok će Dječji vrtić Petrinjčica organizirati nekoliko zabavnih aktivnosti za svu djecu, poput oslikavanja ruksaka i spravljanja zdravih napitaka.

Kako bi roditelji mogli bezbrižno pratiti program za odrasle, pobrinut će se stručna suradnica Branka Vobner i njezin tim iz dječje igraonice Šareni balon, kojoj mogu ostaviti djecu na čuvanje. 

Subota prepuna nagrada

Na Ekotlonu su svi pobjednici, ali oni "NAJ" dobit će mnoštvo vrijednih nagrada. Najsporiji i najbrži, najmlađi i najstariji, najkreativniji i najfotogeničniji samo su neke od kategorija za koje su osigurane vrijedne nagrade

Najmlađi će dobiti "more" Konzumovih Morsovaca, ali i 100 komada popularne dječje igre "Nisam za bacit", koju osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a tu je i mnoštvo drugih nagrada poput najnovijih tenisica adidas 4DFWD za najbržeg sudionika utrke. 

Vidimo se 11. rujna na Bundeku na najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj! 

Ukupan iznos od prodaje kotizacija utrošit će se za nabavu opreme koju doniramo Dječjem vrtiću Petrinjčica, a pratiti nas možete i na društvenim mrežama.

Ponosni partneri projekta su Konzum, adidas, INA, HEP, OTP banka te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt podržavaju Bigbelly SMART SOLUTIONS FOR CITIES, Jana i Genox.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca