Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Zavrtite jaje - ako se brzo vrti, kuhano je! Sirovo se samo njiše

Zavrtite jaje - ako se brzo vrti, kuhano je! Sirovo se samo njiše

Ljuska jajima neće pucati ako se u vodu doda malo soli, a lakše će se guliti ispod mlaza hladne vode. Volite li jaja meko kuhana, kuhajte ih između četiri i šest minuta, u suprotnom devet

VIDEO

Započnite dan uz zdrav i ukusan doručak koji će vas pokrenuti i pripremiti za izazove koji su pred vama, piše Maryana Vollstedt u uvodu svoje knjige “The Big Book of Breakfast: Serious Comfort Food for Any Time of the Day”.

- Nutricionisti ocjenjuju doručak najvažnijim obrokom u danu. Ako se pritom pobrinete i da je uravnotežen, opskrbit će vas energijom te vam u trenu podići raspoloženje. Ako ujutro nemate vremena za pripremu bogatijih i nešto kompliciranijih obroka poput jaja, oslonite se na žitarice bogate vlaknima ili svježe voće. Pokušajte planirati, a ako je moguće i pripremati doručak unaprijed – predlaže autorica.

Na vašem jelovniku trebale bi se naći raznolike namirnice umjesto da svakoga dana jedete isto. Promijeniti možete i vrstu pića.

Doručak se ne mora sastojati samo od kave, čaja, soka i čokoladnog mlijeka. Smoothie, primjerice, može biti brz doručak sam po sebi i idealan je za one koji nisu jutarnji tipovi a žele se zdravo hraniti, ističe. U njih možete, osim voća, dodati i nešto povrća ili orašastih plodova kako biste u organizam unijeli više vitamina i minerala. Autorica donosi i savjete za čuvanje i pripremu kave i čaja.

Nije sve crno! Šefove kritike su nekad dobra prilika za učenje
Nije sve crno! Šefove kritike su nekad dobra prilika za učenje

- Ako imate aparat za izradu kave, redovito ga čistite jer bi u suprotnom mogao promijeniti okus kave. Kavu držite u nepropusnoj posudi, u hladnjaku. Za jači napitak za svaku šalicu stavite dvije žličice kave, a za slabiju jednu ili jednu i pol. Čaj držite na mračnom i hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku. U čajnik ili kuhalo za vodu ulijte hladnu vodu i pričekajte da zavrije, a potom ulijte u šalicu s čajem, promiješajte i ostavite da poklopljen odstoji tri do pet minuta. Potom odstranite vrećicu čaja ili ga procijedite ako vam je draži čaj u rinfuzi - kaže autorica.

Prvi izbor za doručak oduvijek su bila jaja. Lako ih je pripremiti, zdrava su i prilično dostupna, a moguće ih je spremiti na razne načine. Dobar su izvor proteina te su bogati vitaminima A, D i E. Prosječno jaje sadrži 70 kalorija i lako se probavlja.

Malu djecu treba potaknuti da kušaju nove i drugačije okuse
Malu djecu treba potaknuti da kušaju nove i drugačije okuse

- Ako je moguće, za kuhanje koristite jaja koja su stara od dva do tjedan dana jer im je lakše odstraniti ljusku nego potpuno svježima. Dodate li vodi u kojoj kuhate jaja malo soli, ljuska ne bi trebala pucati. Isto djelovanje postići ćete i ako iglom probušite malu rupu na većem kraju jajeta. Kako biste odredili je li kuhano, zavrtite ga na ravnoj podlozi. Ako se brzo vrti, kuhano je, a ako se lagano njiše, još je sirovo - poučava. Budući da je ponekad teško odrediti koliko je vremena potrebno kako bi jaja bila kuhana kako bismo htjeli valja znati da se meko kuhana jaja kuhaju između četiri i šest minuta, a tvrdo kuhana otprilike devet minuta. Kako biste im lakše odstranili ljusku, jaja gulite ispod mlaza ili u zdjeli hladne vode, savjetuje autorica.

VIDI OVO! KVIZ: Provjerite vaše poznavanje povijesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje