Lifestyle

Komentari 6

Zbog klamidije i gonoreje djeca se rađaju ranije i mršavija su

Zbog klamidije i gonoreje djeca se rađaju ranije i mršavija su

Iako su je izliječile prije začeća, klamidija svejedno povisuje rizik od mrtvorođenog djeteta za više od 40%, dok je rizik od ranijeg poroda zbog gonoreje duplo veći

Spolno prenosive bolesti, klamidija i gonoreja, negativno utječu na trudnoću čak i ako su ih žene preboljele prije začeća, utvrdili su australski znanstvenici sa Sveučilišta Novi Južni Wales i Sveučilišta Sydney koji su proučili podatke 350.000 žena. 

Žene koje su imale neku od spolnih bolesti imale su veći rizik od preuranjenog poroda kao i od mrtvorođenčadi, piše Daily Mail. Tako je skoro četiri posto ispitanica dijete rodilo prerano, 12 posto djece bilo je premaleno, a 0,6 posto njih rodilo se mrtvo, potvrdilo je istraživanje.

Klamidija tako povećava rizik od preuranjenog poroda za 17 posto, a od mrtvorođenčadi za više od 40 posto. Slično je i s gonorejom uz koju je rizik da će se dijete roditi prije termina dvostruko veći. Znanstvenici su potvrdili da je rizik jednak kod žena koji su se zarazile spolnim bolestima prije ili tijekom trudnoće.

Prijašnja istraživanja potvrdila su da je među mladima dvostruko više spolnih bolesti nego prije 10 godina.