HRANA KAO NEPRIJATELJ
Zbog ove hrane izgledate starije - evo koje su bolje alternative
Starenje je nešto od čega ne možemo pobjeći, no svakako si možemo pomoći da tijekom tog procesa izgledamo bolje. Prehrana u tome ima ogromnu ulogu. Određene namirnice mogu potaknuti bore, umor, ali i stanični stres
U nastavku pogledajte koje su štetne namirnice te koja je njihova kvalitetnija alternativa:
PRERAĐENE ŽITARICE Naglo podižu šećer u krvi, smanjuju energiju i ne nude dovoljno hranjivih tvari. Često dovode do glikacije, procesa koji oštećuje važne proteine poput kolagena. S vremenom to ubrzava bore i opuštanje kože te usporava metabolizam.
GRČKI JOGURT I ZOBENE PAHULJICE Umjesto toga odličan doručak činit će zobene pahuljice ili grčki jogurt s voćem. Sporo se probavljaju, bogati su proteinima i dobri su za kožu.
PRERAĐENI SUHOMESNATI PROIZVODI Kriške kobasica i šunki izgledaju primamljivo, ali pune su konzervansa, natrija i nitrata. Oni doprinose upali, koja je glavni pokretač starenja iznutra prema van. Višak natrija također isušuje kožu i povisuje krvni tlak.
BIJELO MESO Odlučite se radije za pečenu piletinu, pureća prsa ili proteine biljnog podrijetla s manje aditiva i više cjelovitih hranjivih tvari.
GAZIRANA PIĆA Prepuna su šećera i samim time očiti krivci za brojne probleme. Čak i ona dijetalna mogu poremetiti zdravlje crijeva i dovesti do metaboličkih problema. Obje vrste povećavaju oksidativni stres i dehidriraju kožu što dovodi do beživotnosti i bržeg starenja kože.
MINERALNA VODA Pokušajte zavarati želju za gaziranim mineralnom vodom koja nema toliko šećera. Možete je dodatno obogatiti vitaminima ubacite li limun.
BIJELI KRUH Rafinirani ugljikohidrati brzo se razgrađuju u šećer, uzrokujući skokove inzulina koji mogu ostariti kožu i iscrpiti vam energiju. S druge strane nude malo vlakana, što usporava probavu i metabolizam.
CJELOVITE ŽITARICE Bolji izbor je kruh od proklijalih žitarica ili cjelovitih žitarica poput kvinoje, pira, raži ili zobi. Oni stabiliziraju energiju i podržavaju zdravo starenje.
PRŽENA HRANA Svima omiljeni pomfrit radi se u dubokom ulju koje oksidira na velikim temperaturama stvarajući tako štetne spojeve koji oštećuju kožu i arterije. Ova hrana također uzrokuje nadutost i umor.
MANJE ULJA Hrana pripremljena u pećnici s malo ulja bolja je alternativa. Ako pržite hranu birajte avokado ili maslinovo ulje.
MARGARIN Kao i ostale alternative maslacu često sadrži trans masti koje se povezuju sa srčanim bolestima i ubrzanim starenjem kože. One čine stanice membrana krućima, zbog čega je koža manje elastična i sklonija borama.
MASLAC Pravi maslac je bolji izbor, ali također u razumnim količinama. Još bolji izbor zdravih masti je maslinovo ili avokado ulje.
VRHNJA ZA KAVU Aromatizirane tekućine koje daju okus kavi pune su umjetnih dodataka, hidrogeniziranih ulja te kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze. Oni mogu povisiti razinu šećera u krvi i iritirati crijeva.
BILJNA MLIJEKA Zamijenite ih nezaslađenim bademovim ili zobenim mlijekom, a možete posesgnuti i za ekstraktom vanilije ili cimeta želite li dodati okus.
PREVIŠE ALKOHOLA Čaša neće škoditi, ali pretjerana konzumacija dehidrira kožu, ometa san i opterećuje jetru. S vremenom može ostaviti trag na vašem licu i oštetiti organe.
UZMITE PAUZU Napravite pauzu s danima bez alkohola, a kada pijete, odlučite se za čašu crnog vina koje je bogato antioksidansima.
PEKARSKI PROIZVODI Kolači, peciva i ostale fine stvari koje vas mame iz pekare sadrže kombinaciju šećera, rafiniranog brašna i konzervansa. Ta pak pojačava upalu i slabi elastičnost kože.
KUĆNA RADINOST Ispecite sami svoje grickalice. Zabavit ćete se s ukućanima, a primjerice, bademovo brašno i med biti će boljeg okusa i bolje će djelovati na vaš organizam.
KOKICE IZ MIKROVALNE Unutrašnjost vrećice često sadrži PFOA, sintetski spoj povezan sa starenjem i hormonskim poremećajima. Ako su još i začinjenje maslacom (umjetnim), možete računati da je prepun kemikalija koje iritiraju pluća i unose toksine u tijelo.
DOMAĆE KOKICE Napravite sami kokice i začinite ih pravim maslacom ako baš želite. To će vam uzeti nekoliko minuta više, ali tijelo će vam biti zahvalno. A na okusu nećete izgubiti.
ENERGETSKA PIĆA - Obećavaju 'gorivo', ali daju žestoku kombinaciju šećera, kofeina i sintetičkih aditiva. Pad koji slijedi nakon dizanja dovodi do lošeg sna, većeg stresa i bržeg umora.
ČAJ I KAVA Zamijenite ih zelenim čajem, matchom ili crnom kavom kada vam zaista treba podizanje energije.
KUPOVNI UMACI Popularni kečap i ostali umaci u bocama su prerušene šećerne bombe. Često sadrže kukurzni sirup s visokim udjelom fruktoze te natrij koji isušuju kožu i opterećuju organe.
DOMAĆI UMACI Bolja alterantiva je domaća salsa, senf ili neki drugi umaci koje možete lako zamiješati kod kuće s malo začina.
INSTANT REZANCI Ramen i ostali noodlesi dobili su na svojoj popularnosti i ponuda je zaista široka. Jeftini su, ukusni i praktični, no jako loši za proces starenja. Imaju visok udio natrija, konzervansa te ugljikohidrata niske kvalitete. Usput nude malo ili nimalo prave hranjive vrijednosti.
SOBA Zamijenite ih japanskim soba rezancima, napravljenim uglavnom od heljde, ili rižinim rezancima - još bolje onima od smeđe riže. Skuhaju se začas, a mogu se obogatiti povrćem i kuhanim jajetom.
GOTOVE JUHE Većina ih je prepuna soli i kemijskih konzervansa. Previše natrija slabi kožu i uzrokuje natečenost.
DOMAĆA JUHA Napravite juhu s nemasnim proteinima, svježim povrćem i začinskim biljem. Garantirana je utjeha bez nuspojava.
SLATKE PLOČICE Ne mora biti riječ samo o čokoladicama jer čak i "zdrave" verzije koje se prodaju kao proteinske nisu dobre za vas. Sadrže skrivene šećere, umjetna vlakna te preljeve od lažne čokolade.
ORAŠASTI PLODOVI Uzmite šaku badema ili kriške jabuke s maslacem od orašastih plodova za zadovoljavajući međuobrok koji vam zapravo daje energiju.
ZASLAĐENI JOGURTI Možda zvuče kao zdrav izbor, ali većina jogurta s okusom bliža je desertima. S razinom šećera koja konkurira sladoledu, čine više štete nego koristi.
GRČKI JOGURT Odaberite radije obični grčki jogurt i dodajte bobičasto voće ili malo meda kako biste kontrolirali količinu šećera, a zadržali probiotike.
ZAPEČENO MESO Meso s roštilja s pocrnjelim rubovima možda ima dobar okus, ali ti zapečeni komadići sadrže spojeve povezane s oštećenjem stanica. S vremenom se ta oštećenja nakupljaju.
PAMETNO GRILAJTE Pecite pametnije tako što ćete ukloniti višak masnoće i izbjegavati prekomjerno zapečenje. I dalje ćete dobiti okus bez neželjenih posljedica.