Lifestyle

Komentari 7

Zbogom znojenju: Tkanina se prilagođava temperaturi tijela

Zbogom znojenju: Tkanina se prilagođava temperaturi tijela

Tkanina je izrađena od mješavine dvaju vlakana koja su sintetička i djeluju zajedno kako bi omogućila otpuštanje ili zadržavanje topline, ovisno o tome jeli nam vruće ili hladno u tom trenutku.

Istraživači sa Sveučilišta Maryland u Americi predvođeni YuHuang Wangom i Ouyang Minom, osmislili su samoregulirajuću tkaninu osjetljivu na infracrveno zračenje koja reagira na temperaturu i vlagu.

Tkanina je izrađena od mješavine dvaju vlakana koja su sintetička i djeluju zajedno kako bi omogućila otpuštanje ili zadržavanje topline, ovisno o tome jeli nam vruće ili hladno u tom trenutku.

Polimerna vlakna su prekrivena tankim slojem ugljikovih nanocijevi. Kada se naše tijelo uznoji, ugljikovi slojevi se stežu, vlakna se sužavaju i stvaraju se praznine u tkanini. Na taj način ova tkanina omogućava da nam bude prozračnije i hladnije. A, ako nam je hladno, vlakna se šire kako bi zadržala toplinu.

- Sada možete imati odjeću od jednog sloja koja će vam omogućavati udobnost neovisno o vašim aktivnostima - rekao je Wang za Scientific American

Ovaj izum bi mogao prije svega pomoći dizajnerima sportske odjeće kako bi mogli dizajnirati odjeću za sportaše.

Wang planira nastaviti razvoj ovog adaptivnog tekstila. Nada se da će ove godine testirati odjeću od tog materijala i eventualno povećati proizvodnju. 

Najčitaniji članci