Lifestyle

Komentari 12

Zdrave navike, hrana i vježba produžuju život do 10 godina

Zdrave navike, hrana i vježba produžuju život do 10 godina

Stručnjaci su utvrdili da redovito kretanje, zdravi indeks IBM i kvalitetna i uravnotežena prehrana, uz umjeren unos alkohola i odbacivanje pušenja mogu produljiti razdoblje bez kroničnih bolesti i život

Umjerena i naporna tjelesna aktivnost najmanje 30 minuta dnevno, održavanje poželjne tjelesne težine, te ne pretjerivanje s alkoholom mogu vam produljiti život za desetak godina u prosjeku, tvrde autori studije objavljene u British Medical Journalu, koja je obuhvatila podatke za više od 110.000 ljudi i posebno se bavila kardiovaskularnim bolestima, rakom i dijabetesom tipa 2.

Istraživanje su proveli stručnjaci Škole narodnog zdravlja u Harvardu i Sveučilišta primijenjenih znanosti u Amsterdamu, koji su promatrali pet zdravih navika koje smanjuju rizik smrtnosti - pušenje, indeks tjelesne mase (BMI), tjelesnu aktivnost od najmanje 30 minuta dnevno (uključujući žustro hodanje), te umjerenost u unosu alkohola i kvalitetu prehrane. 

Rezultati su pokazali da su žene s 50. godina koje vode zdrav način života (dakle, one koje su usvojile četiri ili pet faktora zdravog života), imale očekivani životni vijek od dodatnih 34,4 godine i to bez velikih kroničnih bolesti, dok je kod žena koje nisu usvojile niti jedan od tih parametara očekivano razdoblje iznosilo dodatnih 23,7 godina. 

Muškarci u dobi od 50 koji usvoje četiri ili svih pet čimbenika mogu očekivati još ​​31,1 godinu života, također bez kroničnih bolesti, u usporedbi sa samo 23,5 godina kod muškaraca koji se ne pridržavaju niti jednog od pravila.

- Pridržavanje niskorizičnog životnog stila povezano je s dužim očekivanim životnim vijekom kod 50-godišnjaka, koji ne boluju od kroničnih bolesti, za 7,6 godina kod muškaraca i 10 godina kod žena u usporedbi s ljudima koji se nisu pridržavali takvog načina života - zaključili su stručnjaci. 

S druge strane, muškarci koji su pušili više od 15 cigareta dnevno te pretili muškarci i žene (s BMI preko 30) imali su najmanje šanse da požive život bez bolesti.

Stručnjaci, stoga, ističu kako bi se edukacijom i poticanjem građana na zdraviji život mogle postići značajne uštede u javnim zdravstvenim sustavima te produljiti životni vijek ljudi, bez velikih dodatnih troškova.  

POGLEDAJTE ŠTO ŠARIĆ MISLI O URNEBESNOJ ČESTITKI ALEKSANDRA VUČIĆA: 

 

Najčitaniji članci