Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Zdravstvena stanja kod žena o kojima se premalo govori: Srčane bolesti, kronični umor...

Zdravstvena stanja kod žena o kojima se premalo govori: Srčane bolesti, kronični umor...

Budući da žene imaju menstruaciju, sklonije su razvoju anemije. Anemija se javlja kada se količina crvenih krvnih stanica u cirkulaciji smanji, što dovodi do nedostatka kisika u drugim tjelesnim tkivima

VIDEO

Bolesti srca

Kardiovaskularne bolesti i dalje su jedan od glavnih uzrok smrti kod žena. No, kad se žene pojave kod liječnika sa simptomima srčanog udara, liječnici odbacuju njihove pritužbe češće nego muškarcima, posebno ako je ta žena mlađa od 50 godina.

Velik dio rizika od srčanih bolesti povezan je s našim životnim stilom - cjelodnevni rad u kombinaciji s podizanjem obitelji ostavlja malo prostora za žene da održavaju zdravu prehranu i režim vježbanja. Ipak, žene imaju koristi od 30 minuta umjerenog vježbanja određenih dana u tjednu, a idealno bi bilo i da održavaju zdravu težinu i jedu prvenstveno biljnu prehranu s nemasnim mesom.

POGLEDAJTE VIDEO: Top 10 savjeta za jačanje imuniteta

Pokretanje videa...

01:46

Nepravilnosti menstruacije

Nepravilnosti menstruacije mogu proizaći iz hormonalnih poremećaja, ali mogu otkriti i neke zdravstvene probleme koji mogu utjecati na plodnost. Međutim, žene često osjećaju kao da njihovi liječnici, čak i njihovi ginekolozi, odbacuju zabrinutost zbog menstrualnog ciklusa.

Na primjer, jedna žena tvrdi kako je njena prijateljica s jakim menstrualnim krvarenjem više puta potražila liječničku pomoć. U početku joj je liječnik rekao da će se njezini jaki grčevi i krvarenja prirodno smanjiti kad dosegne kasne 20-te. Međutim, tek nakon mnogih posjeta njezin ju je liječnik naručio na ultrazvuk koji je otkrio da ima miom maternice.

Kronična upalna stanja

Žene su daleko sklonije autoimunim poremećajima nego muškarci, ali liječnici često odbacuju njihovu bol. Stoga žene mogu živjeti godinama bez točne dijagnoze. Žene čine gotovo 80 posto onih koji žive s autoimunom bolešću, iako su manje podložne zaraznim bolestima od muškaraca. Autoimune bolesti uključuju Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis, reumatoidni artritis i lupus. Povrh toga, mnoge od njih uzrokuju značajne invalidnosti.

Kronični umor

Budući da žene imaju menstruaciju, sklonije su razvoju anemije nego muškarci. Anemija se javlja kada se količina crvenih krvnih stanica u cirkulaciji smanji, što dovodi do nedostatka kisika u drugim tjelesnim tkivima. Ako ste inače u izvrsnoj formi, ali tijekom vježbanja počnete osjećati vrtoglavicu, ostajete bez daha i brzo se umarate, tada je anemija glavni sumnjivac. Isto tako, ako se osjećate umorno čak i nakon dobrog noćnog odmora, anemija bi mogla biti osnovni uzrok vašeg stanja.

Test krvi može otkriti anemiju, zato budite uporni kad ga zatražite od svog liječnika opće prakse.

Mesnu štrucu jednostavno je napraviti, a odlična je za ručak, večeru ili kao dodatak sendviču
Mesnu štrucu jednostavno je napraviti, a odlična je za ručak, večeru ili kao dodatak sendviču

Trauma glave i migrena

Čak 85 posto oboljelih od kronične migrene su žene. Liječnici često zanemaruju tu statistiku pa krivo liječe ovu bolest kod žena. Kod takvih bi se stanja koje imaju veze s glavom trebalo slati žene k neurologu, a ne samo privremeno ublažavati simptome neotkrivene bolesti, piše Your Tango.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije