Lifestyle

Komentari 25

Zeleni čaj može blokirati efekt lijekova za snižavanje tlaka

Zeleni čaj može blokirati efekt lijekova za snižavanje tlaka

Ovaj čaj djeluje na prijenosnike stanica koji pomažu tijelu u apsorpciji beta blokatora, lijekova za regulaciju tlaka, pa oni prestaju biti jednako djelotvorni

Iako je zeleni čaj neupitno zdrav te ima detoksikacijski efekt na organizam te djeluje i kao prevencija nastanka malignih bolesti, nije ga dobro piti u većim količinama uzimate li lijekove za povišen tlak, tvrde japanski znanstvenici sa Sveučilišta Fukushima.

Oni su otkrili da ljudi koji uzimaju lijek naladol, beta blokator i jednu od čestih verzija lijeka za regulaciju krvnog tlaka, angine pektoris i aritmije, mogu imati smanjeni učinak lijeka piju li redovito zeleni čaj, piše BBC.

Kod onih koji su pili zeleni čaj, u krvi su pronađene manje koncentracije lijeka te je krvni tlak bio viši, a znanstvenici vjeruju da je uzrok tome utjecaj zelenog čaja na posebne prijenosnike stanica koje pomažu tijelu u apsorpciji beta blokatora. To su potvrdili i rezultati testova prema kojima je zeleni čaj blokirao transportere lijeka u sluznici crijeva. 

Prijašnje su studije potvrdile da određeni voćni sokovi i voće, uključujući grejp, mogu mijenjati djelovanje lijekova u organizmu, no to je bilo nepoznato za zeleni čaj.

Upozorenje: Grejp s 83 lijeka može voditi trovanju pa i smrti

Najčitaniji članci