Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Zeleni smoothie razbuđuje, a orašasti pijte nakon treninga

Zeleni smoothie razbuđuje, a orašasti pijte nakon treninga

Miks voća i povrća može zamijeniti doručak ili večeru, ali ne i ručak. Nemojte ga sladiti jer je voće samo po sebi slatko. Ako baš želite, dodajte med

VIDEO

Toplije vrijeme se bliži, a s njim i obilje voća i povrća. Iskoristite njihove blagodati i počnite pripremati laganije obroke i salate, ali i smoothieje. Jednostavni su jer će nahraniti organizam, a neće opteretiti probavu. Napravite plan i započnite dan čašom zdravlja, odnosno finim i zdravim smoothiejem. Ili pak njime zamijenite večeru.

POGLEDAJTE VIDEO (Novi trendovi u prehrani: Jedite iznutrice, a u hranu dodajte i kolagen u prahu):

Pokretanje videa...

01:12

Povrće koje je izvan sezone radije blanširajte, kuhajte lagano na pari ili u malo vode. Možete koristiti i zaleđeno voće i povrće koje prije miksanja također lagano blanširajte. Ako više volite voćni smoothie, koristite razno svježe voće ili, primjerice, zamrznuto bobičasto voće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nemojte sladiti smoothieje jer su sami po sebi slatki, no ako je to baš potrebno, dodajte malo meda. Ne pretjerujte. U smoothieje možete dodati kokosovo ulje ili avokado. Zdrave masti su dobre, čak i kad se radi o mršavljenju, jer ubrzavaju metabolizam.

Javorov sirup je dobra zamjena za šećer i med: 5 super recepata
Javorov sirup je dobra zamjena za šećer i med: 5 super recepata

Za smoothie je nezaobilazan blender, a postoji pravilni redoslijed dodavanja namirnica. Prvo se stavljaju tekuće i mekše namirnice, a one čvršće i veće kasnije kako bi oštrice blendera mogle doseći punu brzinu prije nego što do njih dođu tvrđi sastojci. Tako će svi sastojci biti pravilno raspoređeni i usitnjeni.

Tekući sastojak je baza. To može biti i kravlje mlijeko, ali posljednjih godina se preferira napitak od badema ili soje ili slična biljna mlijeka. Neki će dodati vodu. Nakon toga idu voće i povrće kako bi ih blender bolje usitnio u vrtlogu. Neki će nakon toga dodati praškaste sastojke poput dodatnih proteina.

Lisnato povrće poput špinata ide prije ostalih krutih namirnica. Isto tako, mekano bobičasto voće ići će prije krute banane, koja će svojom težinom mekše sastojke usmjeriti prema oštrici. Ako želite da smoothie bude kremast, možete dodati i grčki jogurt. Zamrznuto voće i povrće ide na kraju.

Važno je unijeti optimalan odnos vitamina i minerala kako biste ojačali imunitet jer i dalje postoji prijetnja zaraze korona virusom, ali i raznim virozama. Ne zaboravite na vitamin C, vitamin B6, vitamin B12, cink, vitamin A, vitamin D, željezo, folat i selen.

Top recepti za spas probave nakon blagdana: Čaša mlake vode s limunom i žlicom octa
Top recepti za spas probave nakon blagdana: Čaša mlake vode s limunom i žlicom octa

Namirnice bogate vitaminom A su mrkva, špinat, kelj, blitva, raštika, brokula, matovilac, zelena salata, paprika, rajčica, mahune, šparoge, peršin, bosiljak, dinja, bundeva, tikvica, lubenica, marelica, papaja, grejp...

Namirnice bogate vitaminom D su gljive, naranča, špinat i banana. Vitamin C možete pronaći u agrumima (naranče, limuni, grejpfruti), kiviju, bobičastom voću (brusnice, borovnice, maline, kupine), brokuli, prokulicama, cvjetači, zelenoj i crvenoj paprici te špinatu. Jagode, maline, borovnice i ostalo bobičasto voće bogati su vitaminima i mineralima, a siromašno kalorijama. Bobice obiluju i vlaknima, zbog čega mogu smanjiti apetit i povećati osjećaj sitosti, a dat će zdravom smoothieju odličan okus.

Orašasti smoothie

Sastojci: banana, žličica zelene pšenice, 5-6 badema, stevia po želji, 2-3 dl vode

Priprema: Sve smiksajte i popijte u pola sata nakon treninga. Ovaj smoothie odličan je poslije treninga. Banana sadrži škrob koji će razgradnjom u probavnom sustavu dovesti do oslobađanja glukoze koja je mišićima potrebna kao izvor energije za oporavak nakon treninga ili nadomjestak potrošenoga glikogena. Malo glukoze ne znači debljanje, nego obnovu zaliha energije.

Sportski smoothie

Sastojci: banana, žličica bundevinih sjemenki, 2-3 suhe smokve (ili nekoliko komada grožđica), kriška korabice, mrkva

Priprema: Sve sastojke smiksajte u blenderu. Suhe smokve sadrže vitamine skupine B, kao što su niacin, piridoksin, pantotenska i folna kiselina, koji sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. Suhe smokve odličan su izvor minerala kalcija, cinka, kalija, selena, željeza i bakra.

Povrtni napitak

Sastojci: kriška korabice, svježe lišće peršina (količina po želji), šalica brokule, žlica lanenih sjemenki, 2 dl vode

Priprema: Korabicu nasjeckajte, a brokuli odstranite stabljiku i natrgajte na cvjetiće. Sve sastojke miksajte u blenderu.

Ublažite mamurluk specijalnim napitcima iz kućne radinosti
Ublažite mamurluk specijalnim napitcima iz kućne radinosti

Raskošan smoothie

Sastojci: šalica kravljeg mlijeka, 2 žlice jogurta, banana, 3 žlice zobenih pahuljica, 2 žlice grožđica, žličica mljevenog cimeta, malo ekstrakta vanilije

Priprema: Zobene pahuljice namočite u mlijeku kako bi omekšale. I grožđice treba najprije desetak minuta namočiti u malo tople vode, a možete ih zamijeniti sušenim brusnicama ili sušenim datuljama. Zatim nasjeckajte bananu i sve sastojke dobro izmiksajte u blenderu. Prema želji dodajte leda.

Brzi zeleni smoothie

Sastojci: banana, pola veće jabuke, 1 1/2 šalica špinata,150 g jogurta od vanilije

Priprema: Nasjeckajte bananu, jabuku i špinat. Dodajte sve u blender.

Detoks od borovnica i malina

Sastojci: šalica svježih ili zamrznutih borovnica, šalica zamrznutih malina, šalica voćnog jogurta, žličica mljevenog cimeta, korijen svježeg đumbira veličine 1,5 cm, voda

Priprema: Đumbir naribajte na sitno pa sve sastojke smiksajte u blenderu. Dodati možete i sok od naranče.

Smoothie za top imunitet

Sastojci: 75 ml soka od naranče, mala žlica đumbira u prahu, žlica meda, 3 žlice jogurta

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne postane pjenasto. Po želji možete ubaciti i nekoliko kockica leda.

Smoothie od banane, špinata i kakaa

Sastojci: 350 ml bademova mlijeka, 100 g špinata, 2 banane, 2 žlice kakaa, žlica chia sjemenki, 1/4 žličice cimeta

Priprema: Usitnite bananu pa ubacite sve sastojke u blender i kratko blendajte, a po želji ubacite i nekoliko kockica leda.

Kremasti smoothie

Sastojci: čaša soka od naranče, banana, 250 g malina, žlica krem sira, žličica meda

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Smoothie od bobičastog voća i kokosa

Sastojci: šalica zamrznutog bobičastog voća, 1 1/2 šalica kokosove vode, žličica svježeg đumbira, žličica meda, kokosovo brašno, svježe bobičasto voće

Priprema: Naribajte đumbir. Sastojke izmjerite uz pomoć šalice od 2,5 dl. Stavite zamrznuto bobičasto voće i ostale sastojke u blender, izmiksajte i prelijte u posudicu. Ukrasite kokosovim brašnom i svježim bobicama.

Egzotični smoothie

Sastojci: 1/3 avokada (mesnati dio), 1/3 manga (mesnati dio), pola banane, polovica komorača, 2 male žlice meda, 2 male žlice sjemenki lana, mljeveni cimet, kurkuma, zeleni čaj

Priprema: Skuhati zeleni čaj i ostaviti da se ohladi (ako ste u žurbi umjesto zelenog čaja možete koristiti vodu). Voće i povrće narezati. Dodati med, lan, začine i zeleni čaj (količinu po želji, ovisno kakvu gustoću želite). Izmiksati, uliti u čašu, izmiksati štapnim mikserom i uživati u čarobnom okusu.

Smoothie s mrkvom i narančom

Sastojci:  2 oguljene naranče, 2 mrkve narezane na komade, ploškica đumbira, vode prema potrebi

Priprema: Polovicu jedne naranče iscijediti i staviti u blender. Dodati preostale sastojke i uključiti blender. Ako je smoothie pregust, razrijedite ga s malo vode.

Smoothie s aronijom

Sastojci: šalica mlijeka, banana, šaka svježih bobica aronije, 2 žličice mljevenih lanenih sjemenki, 1 žličica chia sjemenki, 1 žličica sušenih goji bobica

Priprema: Narežite bananu pa pomiješajte sve sastojke u blenderu.

Avokado smoothie

Sastojci: 1/2 zrelog avokada, velika banana, list špinata, žličica mljevenih sjemenki lana, 1,5 dl mlijeka

Priprema: Bananu stavite u zamrzivač na 30 minuta. Potom sve sastojke samo ubacite u blender i izmiksajte u jednoličnu smjesu.

Smoothie od blitve i ananasa

Sastojci: kolut svježeg ananasa, veći list blitve, 1 jabuka, žličica chia sjemenki, žličica agava sirupa, 1/2 čaše vode

Priprema: Blitvu temeljite operite pod vodom pa usitnite. Ananas narežite na kockice. Jabuku ogulite i narežite na kockice pa sve stavite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru