Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
63 komentara

Želite dugu vezu? Tri razloga zbog kojih žene odabiru 'krive'

Mnoge heteroseksualne žene frustrirane su potragom za trajnim partnerom. U tome im može pomoći da nauče prepoznati kada se nekom sviđaju, a osobito muškarcima koji traže samo avanturu

Foto: 123RF
63 komentara

Psihologinja dr. Madeleine A Fugère sa Sveučilišta Easter Connecticut State u SAD-u bavi se romantičnim aspektom veza i privlačnosti.

Dreamstime 'SERIJSKI VARALICE' Tipovi muškaraca i žena koji će partnera prevariti više puta

Za psychologytoday.com napisala je kratki vodič za žene koje su u potrazi za dugotrajnom, stabilnom vezom, odnosno partnerom s kojim će provesti život. Navela je koje su to osobine koje žene najčešće privlače te što bi trebale kod muškaraca tražiti da pronađu upravo onakvog kakav im treba.

Couple silhouette breaking up a relation | Autor: agf Foto: agf

Fizička privlačnost

Iako nevoljko priznajemo, fizička privlačnost nam je važna. Nedvojbeno je da heteroseksualne žene privlače zgodni muškarci, piše dr. Madeleine A Fugère. Privlačnost može biti podsvjesna i bazirana na evolucijskoj povijesti jer privlačni muškarci imaju bolje gene. Mogu nas privući i druge kvalitete koje često prate atraktivne ljude poput bolje osobnosti, životnih iskustava i slično. No ako tražimo partnera za stabilnu vezu, ženama je pametnije da je ne traže sa zgodnim muškarcima. Iznimno privlačni muškarci vjerojatnije neće biti vjerni svojim partnericama. Dodatno, atraktivni muškarci češće se razvode, možda jer im je teže odoljeti mogućnostima koje im nude druge potencijalne partnerice.

Foto: Dreamstime

Seksi glas

Žene često privlače muškarci s dubokim seksi glasom. Takav je glas posljedica viših razina testosterona, a nerijetko ga prati fizička privlačnost. Pojedinci za koje su drugi ustvrdili da imaju vrlo ugodne muške glasove uglavnom su bili i ugodne vanjštine. Iako heteroseksualke preferiraju muške partnere sa seksi glasom, oni često naginju varanju u vezi ili imaju više partnerica istovremeno. Naime, ne samo da vokalna privlačnost nosi rizik da će partner biti nevjeran, veća je vjerojatnost da će imati više afera ili partnerice koje su već u vezama. Iako je njegov glas privlačan, veća je vjerojatnost da će biti prikladniji za avanturu nego za dugoročnu vezu.

Foto: Dreamstime

Zauzeti muškarci

Zanimljivo, žene više privlače muškarci koji su već u vezi. Ta se situacija zove "kopiranje izbora partnera" i također se pojavljuje u životinjskom svijetu, osobito među ribama i pticama. Kod ljudi pak činjenica da je muškarac zauzet, drugim ženama signalizira da ima poželjne kvalitete i već je "provjeren".

Sad alone female in bar. Jealousy backdrop ONE NA TO GLEDAJU DRUGAČIJE Oblici nevjere: Što je ženama prevara, osim seksualnog čina

Preferencija prema zauzetim muškarcima ipak je češća prema muškarcima koji imaju djevojke nego prema oženjenima koji imaju supruge. No za dugoročnu vezu ipak nije najbolja ideja posvetiti se partneru koji je već u vezi. Ako je zbog vas spreman ostaviti djevojku, možda će na isti način reagirati kad mu se pruži nova prilika. Kako biste izbjegli privlačnost prema zauzetima možda je dobro da i sami steknete više seksualnog iskustva. Stručnjaci savjetuju da sa više iskustva dolazi manja potreba za kopiranjem tuđih odluka. Više samopouzdanja kod vlastitog odabira smanjuje impuls za kopiranjem tuđih odluka.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Izgled nije toliko bitan u dugim vezama

Ako ste u potrazi za avanturom, onda je odličan izbor partnera atraktivan muškarac dubokog glasa. No ako pak tražite stabilnu vezu, možda biste trebale potražiti muškarca koji ima i druge privlačne osobine. Primjerice, za održavanje stabilne veze nužno je uzajamno poštovanje.

24sata Dance hitovi Ovako izgleda idealni muškarac iz devedesetih: On je 'Sexy cool'

Dapače, osjećaj poštovanja je ključan za uspjeh veze, čak više nego osjećaj ljubavi prema partneru. Odmah zatim slijedi poštenje. Dodatno, kad govorimo o fizičkom aspektu veze, parovi koji si fizički nalikuju imaju stabilniji odnos. Kako veza napreduje, fizički aspekt iste postaje sve manje važan.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message