Lifestyle

Komentari 0

Želite samostalno dijete? Ne uskačite čim prvi put ‘zapnu’

Želite samostalno dijete? Ne uskačite čim prvi put ‘zapnu’

Potaknite dijete da sve što može i napravi samo iako će trajati dulje. Oko šeste godine treba ga potaknuti da ono što izabere odradi do kraja sezone bez odustajanja...

Želja svakog roditelja je da im dijete izraste u odgovornu, samostalnu i zadovoljnu osobu. Prateći pojedinačne mogućnosti i sposobnosti te neke opće zakonitosti razvoja djece, roditelji bi trebali poticati dijete da samostalno radi sve za što je sposobno.

Vrste samostalnosti

- Kad govorimo o samostalnosti, razlikujemo vanjsku i unutarnju. Vanjska samostalnost uključuje sve ono što dijete može samo odraditi (sjedenje, hodanje, odlazak na toalet, uzimanje hrane, oblačenje, crtanje, pisanje, vožnja bicikla...). Unutarnja samostalnost predstavlja sposobnost djeteta da donosi zrele odluke, procjene i odabire za dobrobit njega i zajednice - pojašnjava prof. psihologije Ksenija R. Benaković.

happy child girl with a kite running on meadow in summer

Iznimno je važno već od rane dobi poticati dijete da za sebe učini samostalno ono što može. Obično većina djece oko druge godine pokazuje izrazitu potrebu za nezavisnošću. Često možemo čuti: “Sam ću!“. U tim trenucima potrebno je procijeniti sigurnost djeteta i pustiti ga da pokuša. Mnogi roditelji, kaže Benaković, ako vide da dijete nešto ne uspijeva učiniti, odmah priskaču u pomoć. Nažalost, nisu svjesni da mu time šalju poruku: “Ti to ne možeš”. Najbolje je pričekati da dijete samo zatraži pomoć. Tad mu treba malo pomoći i onda ga pustiti da dalje pokuša samo.

- Teško je odrediti točnu dob kad je dijete spremno za određeni stupanj samostalnog ponašanja, jer je razvoj svakog djeteta individualan. Što se tiče pomaganja u kućanskim poslovima, već trogodišnjaci mogu pospremati svoje igračke, dati hranu kućnom ljubimcu, stavljati odjeću u košaru za prljavo rublje, pobrisati proliveno, brisati prašinu, skinuti odjeću, jesti žlicom i vilicom - nastavlja Benaković. 

Razlikujte želje i potrebe

Šestogodišnjaci već mogu sami u dućan ako je u istoj zgradi i ne uključuje prelazak ceste. Samostalno snalaženje u prometu očekuje se s polaskom u školu.

Dijete počinje donositi odluke vrlo rano. No stručnjaci smatraju da je važno razlikovati djetetove želje i potrebe. Predškolskom djetetu teško je procijeniti što mu je potrebno za zdrav razvoj, ono zna samo što želi. U tom periodu važne odluke donosi roditelj. Predškolsko dijete može odlučiti čime se želi igrati i s kim, koliko može pojesti, hoće li odjenuti plavu ili žutu majicu te kojom se aktivnošću želi baviti. Oko šeste godine treba ga potaknuti da ono što izabere odradi do kraja sezone bez odustajanja. 

3 GODINE - UZ MALU POMOĆ  Mogu pospremiti svoje igračke i presvlačiti se uz malu pomoć. S četiri godine već mogu pomoći pri usisavanju, pripremi jela ili vješanju sitnijeg veša.

5 GODINA - SAMOSTALNOST Prije polaska u školu mogu sami točiti sok u čašu, postaviti stol, pospremiti svoju sobu, iznijeti smeće, samostalno se obući i odabrati što žele nositi. 

7 GODINA - ODGOVORNI SU Sad su dovoljno odgovorni da sami odu do dućana, spreme se za spavanje, sami se bude na zvuk alarma i brinu o igračkama koje iznose iz kuće.

9 GODINA - MOGU SKORO SVE Pustite ih da sami prošetaju psa i počiste za njim, mogu pospremiti svoj ormar i ladice, napraviti jednostavno jelo, očistiti kupaonicu ili kuhinju.

Najčitaniji članci