Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zlatin rajski vrt: Ja sam prva započela s eko poljoprivredom

Zlatin rajski vrt: Ja sam prva započela s eko poljoprivredom
1

U prirodnom vrtu sve vrvi od korisnih životinjica. Tako jedan par sjenica može za svoje mlade skupiti i do 30 kg gusjenica i drugih nepoželjnih gostiju. Žabe i jež uništavaju puževe, objasnila je Zlata

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ovim cvijećem privucite pčele u vrt i povrće će bolje 'roditi'

Vidite, ovo vam je gotu kola, 'izvor života', hrana za mozak. Ne bojim vam se ja Alzheimera, objašnjava nam nasmijana i dobro znana Zlata Nanić, srdačno nas vodeći kroz njen mali rajski vrt u Malinskoj, na otoku Krku, gdje već devetu godinu uživa u suživotu svih mogućih biljaka svoje prirodne/botaničke 'apoteke'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:29

Začetnica ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj, koja je 22 godine vodila prvo eko imanje 'Zrno' i punih 13 godina udrugu 'Živa zemlja', održala mnogobrojna predavanja, seminare, radionice i na pragu svoje 80-te neumorno se bavi povrtlarstvom. Javnosti poznata po promociji principa prirodnog uzgoja i prehrane, njen moto oduvijek je bio 'od polja - do stola', kojim je isticala važnost očuvanja vrijednih prirodnih sastojaka u prirodno uzgojenim namirnicama.

Na tu temu vrijedna umirovljenica izdala je 4 knjige - 'Jela od ljekovitog bilja', 'Naša tradicijska jela na zdraviji način', 'Prirodna zimnica' i 'Kolači za zdravlje'.

U njezinom rajskom vrtu od 110 kvadrata u kojem sije i sadi mnogobrojne biljke, a njih umjesto suvenira donosi s mnogih putovanja i kongresa po cijelom svijetu, život jednostavno buja i vlada savršen sklad među drvećem grmljem, povrćem i cvijećem. Osim cijelog niza autohtonih biljaka raznih sorti (20 vrsta rajčica, raznih zeljarica, ljubičastog krumpira, ljekovitih potočarki, šumskih jagodica, mjesečarki, smokvi, borovnice...) vrijedna stručnjakinja uzgaja i egzotične sorte poput guave, avokada, jama, čičoke, daikona, kivija, grejpa te izrazito ljekovitih goji bobica, punih antioksidansa.

Osim voća i povrća u naizgled raštrkanom vrtu, gdje se, kako to u šali Zlata kaže - hoda na trepavicama, svaka biljka ima svoje mjesto i svrhu. Nesmijemo zanemariti ni razno cvijeće i šumarice koje vrtlarica presađuje iz obližnjih šumaraka kojima rado prošeće.

Svoju ljubav prema prirodi i biljkama ova naizgled krhka, ali iznimno vitalna žena, puna znanja i iskustva, otkrila je još u ranoj mladosti kada je pomagala majci u obrađivanju zemlje. Iako nije završila studij koji je htjela, ljubav prema prirodi naposljetku je ipak prevagnula i upravo ta ljubav bila je i put ka izlječenju od mnogih zdravstvenih problema koji su je, nažalost, pratili kroz život.

Veliki problemi sa zdravljem

- Od djetinjstva sam imala velikih problema sa zdravljem. Još u osnovnoj školi, pa kasnije u gimnaziji 'drmali' su me bubrežni napadaji. S nepunih 28 godina operativno mi je odstranjena trećina lijevog bubrega, a nakon 10 godina nova operacija, isti bubreg, isti rez i tako još dva puta i jedno razbijanje ultrazvukom. Ali tu priči nije kraj. U tridesetoj mi dijagnosticiraju čir na dvanaestercu, kroničnu upalu sinusa i žučni mulj. Problemi s probavom – posljedica hemeroidi i žučni kamenci. Kralježnica je u “komi” i bolni ježurci se šire ispod lijeve lopatice preko ključne kosti u lijevo rame. Terapije 'strujom', vježbe, analgetici, sedativi i tako unedogled - prisjeća se Zlata dok nam kroz šetnju srdačno pokazuje i objašnjava blagodati svake biljke u svom vrtu.

Unatoč tome, sve školske praznike provodila je pomažući kod kuće u poljodjelskim poslovima, a nakon gimnazije u Bjelovaru želja joj je bila studirati agronomiju ili prehranu.

- Htjela sam studirati trostruki V: vrtlarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo, no otac je smatrao da to nije žensko zanimanje te sam upisala ekonomiju. Studij uz rad omogućio mi je odlazak u prijevremenu mirovinu i posvećivanje mojoj prvoj ljubavi, poljoprivredi - ukratko opisuje svoj poslovni put.

Prvi korak na putu preuzimanja odgovornosti za vlastito zdravlje, nastavlja, bio je prije 35 godina kada su kupili zemlju za vikendicu u Vukomeričkim goricama. Već tada sam osvijestila štetnost mineralnih gnojiva i nisam im dozvolila da uđu u moj vrt. Bilo mi je jako važno da znam što jedem. Naime, biljke uzgojene bez umjetnih gnojiva i pesticida sadrže vitalnu energiju koja se hranom prenosi u tijelo i podržava naš imunološki sustav. Tu kvalitetu ne može se utvrditi kemijskim analizama, ali naš organizam to osjeća - objašnjava iskusna Zlata.

Biljke u velikim loncima uvijek sadite iz sredine prema kraju
Biljke u velikim loncima uvijek sadite iz sredine prema kraju

Uvijek rado dijeli savjete

Tri godine kasnije, život joj pruža priliku da sve svoje stečeno znanje počne primjenjivati na imanju u Habijanovcu, malom selu kod Vrbovca, gdje je iduće 22 godine uzgajala povrće, voće, žitarice i mahunarke. 

- Krenula sam tada u jednu prekrasnu avanturu koja još uvijek traje. Meni nikad nije dosadno, dapače, fali mi vremena - kaže nasmijana Zlata dok ispijamo ukusni zeleni smoothie koji nam je pripremila pri dolasku.  

Nastavlja kako je rođena u kraju gdje se i dan danas uzgaja i jede jako malo vrsta povrća. Naime, Uskrs tamo ne smije proći bez šunke pa je tako 'osmislila' vegetarijansku šunku od pšenice. Trebalo je vremena dok je od običnog dimljenog seitana nastala 'prava šunka' koja bogatstvom okusa, kaže, iznenađuje i najzadrtije mesojede.

- Ni ja nisam mnogo znala, ali sam oduvijek bila znatiželjna. Počela sam uzgajati i kuhati sve vrste do čijeg sjemena ili sadnica sam uspjela doći. Ali kako ni sam uzgoj nije dovoljan sam po sebi već zdravo uzgojeno povrće treba znati i zdravo pripremiti za jelo pa sam tako počela spravljati 'đumbus' juhe sa svim što je raslo u i oko vrta. Prvi put sam tada 'koketirala' i sa sojom, dodavala je u sarmu i 'faširance'. Puno sam čitala, išla na radionice, a u Društvu za unapređenje kvalitete života učila sam spravljati jela od svih namirnica koje uzgajam, no i s nekim važnim dodacima, koji su upravo 'točka na i' u kompletiranju i uravnotežavanju obroka (miso, tamari, alge…). Ali tek ulaskom u svijet makrobiotike počela je prava prekretnica u mom životu. Shvatila sam da svaki narod ima svoju makrobiotiku i sjećajući se djetinjstva na selu počela sam u svoj jelovnik uvrštavati našu makrobiotiku - objašnjava Zlata.

Za one koji žele ići istim stopama najbitnija je, kaže, ljubav i volja, a znanje i iskustvo stječu se putem, no svoje je uvijek spremna podijeliti. Tako smo doznali i kako biološko zbrinjavanje tla (koje uključuje kompostiranje, malčiranje, zelenu gnojidbu, mješovite kulture i neotrovna sredstva) predstavlja i najbolju zaštitu biljaka, zemlje, životinja i čovjeka. 

Trikovi za uzgoj sočnih rajčica: Sade se uvijek na isto mjesto!
Trikovi za uzgoj sočnih rajčica: Sade se uvijek na isto mjesto!

- U prirodnom vrtu sve vrvi od korisnih životinjica. Tako jedan par sjenica može za svoje mlade skupiti i do 30 kg gusjenica i drugih nepoželjnih gostiju. Žabe i jež uništavaju puževe i razne insekte pa je usred vrta dobro imati i 'biotop'. Mnogi insekti sami uspostavljaju prirodnu ravnotežu, važno je samo da im mi ne pomažemo uništavajući im hranu insekticidima jer tada uništavamo i korisne kukce - savjetuje iskusna vrtlarica od koje doznajemo i da je npr. dobro zeljarice sijati s rajčicama jer miris rajčica odbija štetne leptire kupusare. 

Ponovnom uspostavom vrtova naših baka, smatra, višestruko dobivamo - čuvamo zemlju, koju smo i tako samo posudili od svojih unuka, namirnice su nam pune vitalne energije te vitamina i minerala koji su nam neophodni za zdravlje, vedro raspoloženje i kreativan rad.

- Sretna sam što zahvaljujući prijeđenom putu, danas imam bolju energiju i imunitet nego što sam imala u mladosti. Godinama ne trošim nikakve lijekove  i u zadnjih nekoliko godina sve više konzumiram sirovu hranu i svakodnevno pijem zelene kašaste sokove, jedem sirove salate od korjenastog i lisnatog povrća u kombinaciji sa žitaricama (ljeti naklijalim, zimi kuhanim), ali sve namirnice su obavezno iz eko uzgoja - zaključuje vedra Zlata u prolazu milujući list stabla pri našem rastanku.

Zeleni smoothie

Šaku lješnjaka, oraha ili badema samljeti u blenderu. Dodati 300 g svježeg lišća blitve i raštike pa pola litre vode i sve dobro smiksati. Dodati bananu, jabuku, manju naranču, kiwi i sve zajedno još jednom dobro izblendati u krem smoothie, ali ne pregust.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ne bacajte ju! Narančinu koru iskoristite za smeće, piling, sjaj

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa