Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Žena s 35 g. danas je šest puta manje plodna od one s 25 g.

Žena s 35 g. danas je šest puta manje plodna od one s 25 g.
1

Nakon 35. godine počinje konstantna borba s plodnošću, upozoravaju liječnici, a dob rađanja prvog djeteta pomakla se s 23. na 29,3 godine u zadnjih par desetljeća

VIDEO

Budući da sve više žena "ganja" karijeru i odgađa majčinstvo sve do kasnih 30-ih, liječnici upozoravaju kako te životne odluke imaju za posljedicu probleme s neplodnošću. Žene s 35. godina za razliku od 25-ogodišnjakinja imaju šest puta veću vjerojatnost da neće moći zatrudnjeti, utvrdila je studija koju je provelo Sveučilište Royal za opstetriciju i ginekologiju.

Ljudi starije dobi koji žele postati roditelji ne samo da riskiraju neplodnost, već i ozbiljne medicinske komplikacije za majku kao i dijete.

Muškarci nisu izuzeti

Plodnost muškarca također doživljava velik pad nakon 25. godine života. Tako je prosječnom muškarcu od 40 godina potrebno u prosjeku dvije godine da "oplodi" partnericu, zbog slabljenja kvalitete sperme. Brojne studije proteklih godina upozoravaju potencijalne roditelje na opasnosti koje prijete ako se odluče na dijete u starijoj dobi, no unatoč tome taj je trend u porastu u razvijenim zemljama svijeta. Tako se broj žena koje su postale majke u 40-ima utrostručio u proteklih 20 godina.

Liječnici inzistiraju da se ženama daju jasni podsjetnici kako je najsigurnija dob da postanu majke između 20. i 35. godine života. Naročito jer se posljednjih desetljeća dob u kojoj žene rađaju prvo dijete pomakla s 23 godine na 29.3 godine koliko iznosi danas.

Medicinske komplikacije

Trudnice koje nose prvo dijete, a imaju iznad trideset godina češće se upućuju na carski rez, operativni zahvat koji sam po sebi nosi rizik za majku i dijete. Također je i veća vjerojatnost spontanog pobačaja, Downowog sindroma, preeklampsije i drugih genetskih poremećaja. No žene iznad 40 godina imaju samo 3 posto šase za uspješnu umjetnu oplodnju. 

Najčešći razlozi zbog kojih žene odgađaju trudnoću prema anketama su: izgradnja karijere, financijski razlozi i činjenica da još nisu pronašle odgovarajućeg životnog partnera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje