Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

'Žene iz cijelog svijeta dolaze da ih naučim oslikavati nokte'

Jana Dužanec sagradila je posao utemeljen na kozmetici za nokte, a sve je poteklo od njezine ljubavi prema crtanju i oslikavanju. Danas ima kozmetičku liniju sa više od 6000 proizvoda te 12 distributera u Europi

Zagreb maraton
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
31 komentara

Još kao mala voljela sam crtati i nadala se umjetničkom zvanju, no na sugestiju roditelja završila sam ekonomski fakultet. Kako bih popravila budžet tijekom studentskih dana počela sam ženama raditi nokte. Mama je imala kozmetički salon i tada je bojanje noktiju ili postavljanje gela koštalo i po 600 kuna, prisjeća se Jana Dužanec (37) iz Pule.

Zagreb maraton | Autor: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Danas živi u Zagrebu. Ono što se činilo kao izvor dodatne zarade naglo je postalo središte interesa. Jana je počela zarađivati dovoljno da ode u inozemstvo na više tečajeva nail arta i shvatila je da je upravo to ono čime se želi baviti.

- Nokti su jedini dio tijela na kojem će većina žena odlučiti eksperimentirati. Rijetke će se usuditi obojiti kosu ili dio lica, no nokti su ono što joj daje osjećaj da je drugačija i jedinstvena - objašnjava Jana koja je u međuvremenu završila fakultet, no odlučila je krenuti drugim smjerom. U Zagrebu je otvorila vlastiti kozmetički salon te se intenzivno počela baviti nail artom.

Horor nakon plastične operacije grudi 'PLAKALA SAM OD ŠOKA' Horor operacija: Htjela je lijepe grudi, a dobila najružnije ikad

- Nail art je poseban način oslikavanja noktiju koji od stručnjaka zahtijeva koncentraciju, mirnu ruku, osjećaj za estetiku i beskrajno strpljenje. Nail art nisu nabacane šljokice i šare. Nail art je umjetnost u kojoj na noktu prikazujete realnu sliku nečega - govori ona pokazujući nam uzorke svojih radova. Uokvireni, iscrtani umjetni nokti na kojima su prava mala umjetnička djela. Za neka od njih trebalo joj je i 15 sati rada, za druga jednostavnija utrošila je do pola sata.

Zagreb maraton | Autor: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Iako sam se borila protiv Instagrama i Facebooka, u jednom trenutku mi je postalo jasno da samo tako mogu širiti posao. Čim negdje u salonu naprave nokte, prvo što žene naprave jest da ih slikaju i objave na društvenim mrežama. Tako se moj rad počeo primjećivati i iznenada sam počela dobivati pozive stranih kolega da dođem k njima i njihove djelatnike naučim kako napraviti takav posao. Bila sam skeptična isprva, no kad sam shvatila da za samo jedan tečaj od tjedan dana mogu dobiti dnevnicu od 800 eura uz plaćene sve troškove i smještaj, nisam se puno dvoumila. Postala sam edukator i počela surađivati sa kolegama iz Rusije, Ukrajine, Belgije, Italije i drugih zemalja. Usto, počeli su me pozivati na međunarodna natjecanja na kojima sam kao sudac ocjenjivala radove iz područja Nail arta - nastavlja Jana objašnjavajući kako se u svijetu kozmetike njezini kolege specijaliziraju u određenim područjima jer postoji cijeli niz tehnika obrade noktiju.

ISPROBALI SMO Maske za lice ne smijete držati predugo jer mogu oštetiti kožu

Tako postoje stručnjaci za francusku manikuru, samu tehniku izrade nokta, one-stroke tehniku, akvarel tehniku, 3D tehniku i još stotine drugih. Kozmetičke kuće organiziraju natjecanja.

- Kao i u svemu, ovdje je u temelju svega novac. U Hrvatskoj se takvo natjecanje ne bi isplatilo organizirati jer nema toliko sudionika koji bi se prijavili. Naplaćuju se visoke kotizacije, pa ako imate 500 – 600 natjecatelja, može se zaraditi puno novca - objašnjava Jana.

Zagreb maraton | Autor: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Žene koje prijavljuju svoje radove obično ih pripreme na umjetnim noktima, tzv. Tipsima, uokvire i pričvrste. Suci gledaju sve, od općeg dojma do preciznosti. Osim što prva tri mjesta dobivaju financijske nagrade ili sav materijal za rad za razdoblje od šest mjeseci do godinu dana, ta natjecanja im pomažu u poslu. Biti najbolji u nečemu donosi bolji rejting, veći interes klijenata i bolji uspjeh u tom poslu. Nail art, ističe ona, ne može se raditi na prirodnim noktima jer bi se jako brzo oštetio, no kad je dobro napravljen na podlozi od gela ili trajnog laka, traje i do sedam tjedana iako je obnova preporučljiva kroz četiri do pet tjedana.

ZATEGNUTA I LIJEPA KOŽA Majka (44) troje djece otkrila svoju tajnu mladolikog izgleda

Svaka žena može nositi nail art nokte. Obično se napravi svega nekoliko takvih noktiju jer estetski nije zamišljeno da svi nokti budu nail art. Dodatno, ove sezone se posebno nose, ističe Jana, uzorci tkanine, mramorni uzorci i prigodne minijature. Osobito je raduje božićno vrijeme i već je pripremila ideje za to razdoblje. Usto, kad je rad gotov, nokat štite posebnim premazom pa se crtež na njemu neće oštetiti ni kad žena radi kućanske poslove. Zato su u svijetu ludi za nail artom, a na natjecanjima pokazuju svoju umješnost u izradi takvih minijatura.

Zagreb maraton | Autor: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Iako to sve zvuči glamurozno, zapravo je iscrpljujuće svakog tjedna biti u nekoj drugoj zračnoj luci i trčati od natjecanja do natjecanja. Zato sam prestala s tim i odlučila sam da oni koji žele znanje mogu doći k meni. Salon sam prije pet godina zatvorila i otvorila sam edukacijski centar, pa tako danas žene iz Vijetnama, Belgije ili Kine dolaze k meni na tečajeve na kojima ih učim o nail artu. Također, pokrenula sam vlastitu liniju kozmetičkih proizvoda, od krema i losiona za tijelo do lakova za nokte. Te proizvode prodajem isključivo kozmetičkim salonima te imam 12 distributera u inozemstvu koji moje proizvode prodaju ondje - nastavlja Jana ponosna na svoj uspjeh. Dodaje kako od tog danas solidno živi, a zapošljava pet djelatnica.

Zagreb maraton | Autor: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Moje bake i danas ne mogu shvatiti čime se ja točno bavim jer im se posao oko noktiju čini previše banalan. Ne razumiju da moj radni dan nekad traje i po 17 sati jer stalno stvaramo nove proizvode i brinemo o razvoju brenda na kojem sam tako naporno radila. U konačnici, rastemo jer smo jednostavno opsjednuti noktima - zaključuje ona.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message