Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Žene odgađaju majčinstvo jer žele karijeru i svoju 'slobodu'

Trećina žena u 30-ima uopće ne želi imati djecu, a 26 posto njih boji se utjecaja djeteta na karijeru. Sve je više njih koji ne mogu pronaći "pravog" partnera za obitelj

fotlia
Foto: fotlia

Današnje generacije mladih žena u prosjeku rađaju oko četiri godine kasnije i manji broj djece nego što su rodile njihove majke, a trećina žena uopće ne žele postati majke, otkiva anketa časopisa Grazia. Sociolozi objašnjavaju kako je razlog odgađanja majčinstva strah od nazadovanja u karijeri, nespremnost na toliku odgovornosti kao i strah od nakupljanja kilograma koje kasnije neće moći izgubiti. 

Više od 44 posto žena koje nemaju djece žale zaposlene majke jer moraju balansirati između karijere i odgoja djece, a četvrtina njih misli kako su se žene s djecom "zapustile" i izgledaju iscrpljeno. Polovica žena koje u 30-im godinama nemaju djece ne žele se odreći svog životnog stila i raditi prilagodbe koje bi dijete zahtijevalo. Istodobno se 26 posto žena straši utjecaja koje bi rađanje djeteta imalo na njihovu karijeru. 

- Rađanje djeteta ženama više nije prioritet u životu, a nekima uopće nije u planu - zaključila je glavna urednica Grazie, Jane Bruton.

Posljedice majčinstva

Oko 25 posto ispitanica tvrdi kako majke s djecom imaju brojne privilegije na poslu. Manje od polovice žena koje nemaju djecu tvrde kako ih one s djecom osuđuju zbog "sebičnosti". Iako je za većinu žena teško uskladiti majčinstvo i karijeru, 87 posto onih koje su rodile smatraju da su mnogo sretnije i ispunjenije nego prije. 

No pravi razlog je u tome što sve više žena nema djecu jer još nisu pronašle pravog partnera, objašnjavaju istraživači.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message