Obavijesti

Lifestyle

Komentari 52

Ženski mozak stari sporije od muškog - ali postaje sve manji

Ženski mozak stari sporije od muškog - ali postaje sve manji
1

Mozak muškaraca sadrži veću količinu živčanih vlakana, a mozak žene ima veći udio “sive tvari”, tj. stanica neurona. Te strukturalne razlike mogle bi objasniti neke razlike u ponašanju

VIDEO

Razlike između muškog i ženskog mozga vidljive su samo u određenim strukturama, uglavnom u onima vezanima za emocije i planiranje. Jedna od većih studija mozga, objavljena 2013. godine, pokazala je da muškarci imaju više veza između živčanih stanica, tj. neurona, unutar jedne polutke mozga, a u žena su bolje povezane lijeva i desna polutka.

Mozak muškaraca sadrži veću količinu živčanih vlakana, a mozak žene ima veći udio “sive tvari”, tj. stanica neurona. Te strukturalne razlike mogle bi objasniti neke razlike u ponašanju i vještini istodobnog obavljanja više zadataka, što bolje ide ženama, objasnili su američki znanstvenici predvođeni liječnicom Ragini Verma sa Sveučilišta u Pennsylvaniji. 

Muški mozak organiziran je da uskladi percepciju i djelovanje. Žene su usmjerene prema koordinaciji “srca i uma” te bolje povezuju analitičko i intuitivno djelovanje, a to je samo nastavak na studije koje su zaključile da muškarci imaju bolje motoričke i orijentacijske sposobnosti, dok žene imaju odličnu sposobnost prisjećanja i obrade verbalnih i socijalnih podataka (bolje “čitaju misli” i imaju veću osjetljivost na nijanse riječi). 

Činjenica je i da “ženski” i “muški” mozak zbog strukturalnih razlika različito stare. Žene su tu u laganoj prednosti pred muškarcima zbog bolje govorne, verbalne memorije.

U najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu Neurology, čak i kod iste razine propadanja mozga, znanstvenici su otkrili da žene postižu bolje rezultate na testovima verbalnog pamćenja, odnosno memorije koja ima veze s riječima i jezikom (neverbalna memorija rezervirana je za događaje i informacije koje nisu kodirane u jeziku).

- Ova prednost može prikriti rane simptome demencije i Alzheimera, jer su nekad takve verbalne testove koristili u otkrivanju tih bolesti. Zato se kod žena bolest primijeti u nešto naprednijem stadiju i Alzheimer će im, primjerice, često biti kasnije dijagnosticiran nego kod muškaraca. To je dvosjekli mač jer zapravo boljim verbalnim pamćenjem nadoknađuju pad aktivnosti mozga, i to dulje vrijeme - kaže voditeljica studije Erin Sundermann sa Sveučilišta u Kaliforniji. 

No većina stručnjaka nije sasvim sigurna što “potiče” verbalnu memoriju kod žena. Nagađaju da to ima veze s načinom na koji učimo. U kognitivnim testovima u kojima su ispitanici morali zapamtiti popis riječi, žene su imale veću vjerojatnost da se sjete riječi jer su ih grupirale u skupine na temelju njihovih značenja, a nisu ih “slagale” u red.

Hodajte i seksajte se te pomlađujte mozak

Kad znamo koji se fiziološki procesi događaju u mozgu, na nama je da ga dovoljno rano počnemo “trenirati”. To znači da održavamo radne navike, pazimo na dnevni bioritam ustajanja i odlaska na spavanje, da pijemo dovoljne količine tekućine (oko dvije litre vode na dan) i jedemo češće ali manje obroke. 

Potrebno je barem svaki drugi dan jedan sat brzog hoda, kao i druženja, plesa i intimnih odnosa, savjetuje doc. dr. sc. Hrvoje Hećimović iz Neuro Centra. 

Alzheimer vs. Parkinson

Stručnjaci misle da su promjene u različitim moždanim strukturama “odgovorne” za neke bolesti. Žene imaju veću stopu oboljenja od Alzheimerove, a muškarci imaju veću stopu oboljenja od Parkinsonove bolesti. 

Estrogen odgovoran za pamćenje kod žena?

Dramatičan pad estrogena u menopauzi umnogome je odgovoran za pad pamćenja kod žena. Mnoge će se žene požaliti da ulaskom u menopauzu osjećaju kao da im je ‘mozak u magli’, kaže Dorene M. Rentz, neurologinja s Harvard Medical Schoola. No pokazalo se da dodatak estrogena ženski mozak nikad neće vratiti na raniju razinu. 

Dokazano: Ženski se mozak više smanjuje nakon 30.  

Finski i britanski istraživači otkrili su u devetogodišnjoj studiji da žene gube veći postotak ukupnog volumena mozga nego muškarci od 34 do 43 godine. I istraživanja kod starijih (od 65 do 82 godine), dala su slične rezultate.

Muški se mozak smanjuje u različitim područjima

Magnetska rezonancija pokazala je u muškaraca veće smanjenje volumena mozga u frontalnom i temporalnom režnju (upravljaju emocijama i spoznajama). Smanjivanje volumena hipokampusa i parijetalnih režnjeva (koji reguliraju pamćenje, jezik, prostornu i vizualnu percepciju) karakteristično je za žene.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme