Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Zimske fine juhe: Pileća i juha od đumbira za jačanje imuniteta

Zimske fine juhe: Pileća i juha od  đumbira za jačanje imuniteta
8

Osim povoljnog utjecaja na tjelesnu masu, juha je i dokazani saveznik u borbi protiv viroza i prehlada. Bogate su nutrijentima, hranjive su, a jednostavno ih je pripremiti

Juhe su odličan način unosa povrća, ali i tekućine u zimskim mjesecima, kad nemamo naviku piti toliko vode. Naime, hidratacija je važna i zimi kako bismo spriječili suhu i perutavu kožu, ali i umor. Juhe su prepune zdravih nutrijenata, hranjive su, a jednostavno ih je napraviti. Možete ih raditi od svega i svačega. U jednom periodu povijesti juhe su bile jedino jelo kojim su se ljudi hranili, a nalikovale su složencima jer je u njima bilo svega i svačega.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

juha 00:15

Juhe su nekad ljudima bile izuzetno važne, a preporuka je bila poslužiti 1/4 litre po osobi. Tijekom pripreme povrća pazilo se da se peru cijeli komadi, a ne narezani, 'jer se iscijedi previše soka'. Ona ima zaštitni i iscjeljujući učinak na naš organizam, na probavni trakt, čuva kosti i zglobove, jača naš cjelokupni imunitet i ubrzava oporavak od nekih bolesti. Istraživanja su pokazala da juha kao predjelo može smanjiti ukupni unos kalorija unesenih u glavnom obroku.

Hrskavi kroketi od leće i batata
Hrskavi kroketi od leće i batata

Naime, jela s visokim udjelom vode, uključujući tjesteninu i rižu, koje lako apsorbiraju tekućinu, kao i juhe i variva, omogućuju dulje zadržavanje osjećaja sitosti. Osim povoljnog utjecaja na tjelesnu masu, juha je i dokazani saveznik u borbi protiv viroza i prehlada. Naime, smatra se da toplina pomaže izbaciti sekrete iz pluća i sinusa, a tekućina pritom sprečava dehidraciju. 

Mrkva i đumbir 'na žlicu'

sastojci: 1 čajna žličica maslinova ulja, 1 luk (sjeckani), 2 režnja češnjaka (sjeckana), 2 čajne žličice đumbira, 500 g mrkve (grubo sjeckane), 2 šalice povrtnog temeljca, 1/4 šalice kokosova mlijeka (opcionalno), 1 čajna žličica limunova soka, 1 čajna žličica javorova sirupa (opcionalno), sol, papar

storyeditor/2024-01-24/192840996_l_normal_none.jpg

PRIPREMA: Zagrijte ulje u velikom loncu pa dodajte luk, češnjak i đumbir te pirjajte oko pet minuta. Ako ne želite previše pikantan okus, dodajte samo jednu čajnu žličicu đumbira. Dodajte mrkvu i pirjajte oko tri minute uz miješanje. Ulijte povrtni temeljac i ostavite da se kuha oko 15 minuta. Štapnim mikserom izblendajte juhu ili je dodajte u blender. Za kremastiji okus po želji dodajte kokosovo mlijeko. Začinite limunovim sokom, soli, paprom i javorovim sirupom. Poslužite po želji s posipanim prženim suncokretovim sjemenkama.

Juha od brokule

sastojci: 900 g brokule, 50 ml maslinova ulja, 2 režnja češnjaka, sol, svježe mljeveni papar, 4 šalice pilećeg temeljca, 180 g parmezana, 1 limun

PRIPREMA: Zakuhajte vodu u velikom loncu pa dodajte brokulu narezanu na cvjetove i kuhajte pet minuta. Ocijedite i ostavite sa strane. U lonac dodajte maslinovo ulje i zgnječeni češnjak te zagrijavajte na srednjoj vatri. Kad češnjak omekša i počne poprimati zlatnu boju, dodajte brokulu, začinite solju i paprom te promiješajte.

Kremasta juha od rajčice

sastojci: 4 kriške baguettea bez korice, narezanog na kockice, 1 čaša nezaslađenog bademova ili rižina mlijeka, 2 žlice maslinova ulja, 1 srednje veliki žuti luk, tanko narezan, 3 režnja usitnjenog češnjaka, 1 žličica origana, 1 konzerva oguljenih rajčica, 1 žličica soli, pola žličice papra, 1 žlica octa

PRIPREMA: Natopite kruh u mlijeko od pet do deset minuta. U međuvremenu u loncu zagrijte maslinovo ulje te dodajte luk, češnjak i origano. Kuhajte povremeno miješajući od 8 do 10 minuta. Potom dodajte konzervu rajčica i miješajte kako bi se one usitnile i jelo zagustilo, otprilike 15 minuta. Prebacite dobivenu juhu u blender, dodajte natopljeni kruh, sol, papar i još malo maslinova ulja. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu, oko jedne minute. Vratite u lonac i dodajte žličicu octa. Poslužite vruće, ukrasite s još origana i servirajte uz focacciu ili pečeni kruh.

Riblja juha

sastojci: 500 g svježeg oslića, glavica luka, mrkva, celer, rajčica, dl bijelog vina, lovorov list, 5 zrna papra, 2 žlice limunova soka, sol, peršin, 200 g krumpira

PRIPREMA: Očistite i filetirajte ribu. Glave očistite te s kostima i repovima namočite oko deset minuta u slanoj vodi. Ocijedite ih i stavite u lonac. Nasjeckajte mrkvu, celer i luk te stavite u lonac s lovorovim listom, zrnima papra i rajčicom. Dolijte vodu i kad zavrije kuhajte temeljac na laganoj vatri oko 20 minuta. Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Omekšanu ribu s komadima mrkve izvadite iz juhe pa ih prebacite u drugu zdjelu. Juhu procijedite, dodajte krumpir, limunov sok, vino i peršin. Kuhajte 20 minuta dok se krumpir ne skuha te umiješajte kuhani oslić i mrkvu.

Juha od poriluka

sastojci: 2 poriluka, pastrnjak, 1 cvjetača, 2 krumpira, 4 žlice maslaca, 5 češnja češnjaka, 4 dl pilećeg temeljca, malo timijana i vlasca, muškatni oraščić, sol, papar

PRIPREMA: Pirjajte usitnjeni češnjak na maslacu pa dodajte na kolutiće narezane poriluk i pastrnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša, desetak minuta, pa ubacite narezanu cvjetaču, kockice krumpira i pileći temeljac. Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta. Dodajte timijan, muškatni oraščić, sol i papar pa izblendajte dok ne dobije kremastu teksturu. Pospite je vlascem prije posluživanja.

Fini slatki doručak: Čokoladni kruh iznenadit će vas i oduševiti
Fini slatki doručak: Čokoladni kruh iznenadit će vas i oduševiti

Juha od češnjaka

sastojci: 4 glavice češnjaka, tanko narezani luk, 3 srednje velika krupno narezana krumpira, 600 ml pilećeg temeljca, 0,5 dcl maslinova ulja, topivi sir, začinsko bilje po ukusu (peršin, bosiljak ili ružmarin)

PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 190°C (plinsku na 5). Glavice češnjaka stavite na manji lim i pecite oko 30 minuta dok ne omekšaju. Istisnite češnjak i stavite ga u veću posudu. Dodajte luk, krumpir, maslinovo ulje, temeljac i malo začinskog bilja. Pustite da zakipi i dodajte topivi sir. Lagano miješajući kuhajte još deset do petnaest minuta dok krumpir ne omekša. Sve izmiksajte i vratite u lonac za kuhanje. Kuhajte još nekoliko minuta, ukrasite listićima svježeg začinskog bilja ili bobicama grožđa i poslužite toplo.

Pileća krem juha

sastojci: 250 g pilećih prsa, malo ulja, dva sitno nasjeckana luka, nasjeckani poriluk, manja vezica peršina, malo kiselog vrhnja, sol, papar, muškatni oraščić

PRIPREMA: Na ulju prepržite luk i poriluk pa dodajte kockice piletine, malo propržite i ulijte vodu. Dodajte peršin i začine te kuhajte na laganoj vatri dok piletina ne bude mekana. Potom sve usitnite štapnim mikserom i dodajte još malo vode kako biste dobili dobru gustoću juhe. Na kraju stavite malo kiselog vrhnja i ostavite da prokuha pa maknite sa štednjaka.

Domaća goveđa juha

sastojci: 1 kg govedine s kostima (ramstek, leđa) ili koljenica, 3 srednje mrkve, 1 rajčica, 2 režnja češnjaka, stabljike peršina i celera, zeleni dio poriluka, korijen celera, korijen korabice, luk, list kelja, list kupusa, 4-5 zrna papra, sol

PRIPREMA: Oprano meso stavite u mlaku vodu i čim voda zakipi dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće, nekoliko zrna papra i luk, koji ste prethodno popekli u tavici. Nakon toga dodajte list kupusa i kelja, grančicu celera i peršina pa poklopite. Kad juha ponovno zakipi, smanjite temperaturu pa lagano kuhajte oko 2 sata. Meso izvadite, juhu procijedite, pa u nju ukuhajte domaće rezance.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
Kako izbjeći 'stolicu srama'? Evo kamo s odjećom koja je nošena, ali ipak nije za pranje
SUPER SAVJETI

Kako izbjeći 'stolicu srama'? Evo kamo s odjećom koja je nošena, ali ipak nije za pranje

Hrpe nošene odjeće vam stvaraju kaos u sobi? Riješite ih se uz pametne trikove. Uvedite košare, iskoristite ljestve ili vješalice za vrata i recite zbogom neredu
Najbolji trikovi za čišćenje zagorjelog suđa bez imalo muke
OLAKŠAJTE SI

Najbolji trikovi za čišćenje zagorjelog suđa bez imalo muke

Budite vrlo pažljivi kada čistite neprianjajuće posuđe kako ne biste slučajno oštetili zaštitni sloj. Također, izbjegavajte korištenje metalnog pribora tijekom kuhanja, jer može izgrebati neljepljivi sloj