Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Žive u hramovima ukopanima u stijene pokraj Torina u Italiji

Žive u hramovima ukopanima u stijene pokraj Torina u Italiji
1

U Federaciji Damanhur živi oko 800 građana, jedna od njih je i iscjeliteljica Antilope. Ona je u mladosti imala paranormalna iskustva od kojih joj se ledila krv u žilama...

VIDEO

Na sjeveru Italije, nedaleko od Torina, već 40 godina postoji Federacija Damanhur u kojoj živi oko 800 građana. Projekt Damanhur je nastao 1975., kad je skupina ljudi pod vodstvom vizionara, iscjelitelja, pisca i slikara Oberta Airaudija Falca odlučila napustiti svakodnevni život i osnovati komunu. 

Trenutačno u svijetu postoji oko 3000 pripadnika naroda Damanhura, a njihov centar Talej (vizija, san, inspiracija) postoji i u Zagrebu. Tvrde da nisu sekta i ne klanjaju se nijednom bogu nego se posvećuju filozofiji, rubnim znanostima, poput duhovne fizike, te postizanju jedinstva između čovjeka i prirode

Damanhurci poštuju prirodu te svaki član uzima dva nova imena, jedno iz biljnog, a drugo iz životinjskog svijeta. Diljem svijeta Damanhur je poznat po podzemnim Hramovima čovječanstva. Hramovi su smješteni na velikoj površini i ukopani su u stijene, a sastoje se od dvorana, labirinta i prolaza. 

Bogato su ukrašeni prikazima iz ljudske povijesti, kao i božanstvima iz raznih religija. Osim crteža, u hramovima su freske i kipovi, a sve su to radili volonteri umjetnici. Kako tvrde Damanhurci, hramovi služe meditaciji i poticanju tokova pozitivne energije. 

U hramovima čovječanstva su i alkemijski laboratorij te vremeplov s kojim se, navodno, može putovati u prošlost i u budućnost. Damanhur, kao i Hramovi čovječanstva, otvoreni su za turiste i posjetitelje tijekom cijele godine

Privatna arhiva

Život u Damanhuru organiziran je u manje zajednice, pa tako u jednoj kući živi 20 članova. Svatko ima svoj privatni prostor, a kuhinja i dnevni boravak su zajednički. Svaki nukleus je malo gospodarstvo koje se bavi određenom aktivnošću, poput proizvodnje hrane, izrade nakita i odjeće ili istraživanja alternativnih oblika energije. 

Brojni građani odlaze na svoje poslove u Torino, ali su dužni od plaće izdvajati novac za zajedničke projekte u Damanhuru. Imaju i koriste sve blagodati suvremenog života - automobile, mobilne telefone, tekuću vodu i struju.

Koriste alternativne izvore energije, jedu isključivo organski uzgojenu hranu i nose odjeću od prirodnih materijala. U Damanhuru postoji samo jedna zabrana, a to je zabrana pušenja na cijelom teritoriju Federacije. Katolička crkva u Italiji nazvala ih je sektom, a imali su i sudski spor s državom koji su dobili nakon četiri godine te su i dalje često podvrgnuti kontrolama raznih državnih institucija. 

- Damanhurac nije samo osoba koja fizički živi u Damanhuru nego i ona koja dijeli svjetonazor i poštuje načela Damanhura. Smatramo da božanstvo leži u svima nama i da ga se može pronaći unutar, a ne izvan sebe - rekla nam je na nedavnom gostovanju u Zagrebu instruktorica iz Damanhura Antilope Verbena.

Privatna arhiva 

Antilope Verbena

U Damanhur sam došla prije 29 godina kao vrlo mlada djevojka, bila mi je 21 godina. Radila sam kao medicinska sestra i završila sam u Damanhuru jer mi je iskočila Ahilova tetiva, otkriva nam dugogodišnja iscjeliteljica i instruktorica iz Damanhura Antilope Verbena.

- Lijekovi nisu pomagali i onda mi je jedna djevojka savjetovala da odem na pranoterapiju u jedno mjesto blizu Torina. Nakon dva posjeta pranoterapeutu upala mi se povukla, a silno su me se dojmili iscjelitelj i energija tog mjesta.    

- U adolescenciji sam imala paranormalna iskustva od kojih mi se ledila krv u žilama i nije bilo nikoga tko mi je mogao objasniti što znače. Napokon sam u Damanhuru doživjela pozitivan pristup toj temi. Dakle, postojao je netko tko je razumio što mi se događa i nisam više osjećala grižnju savjesti. A naučila sam i upravljati tim neobičnim sposobnostima. Počela sam posjećivati Damanhur te nakon godinu i pol odlučila živjeti tamo - priča Antilope.

- Damanhur je zapravo ekoselo u kojem je na prvome mjestu odnos s prirodom i drugim ljudima. Svatko tko dođe živjeti u gotovu kuću u zajednici, pridonosi svojim radom. Svi ulažemo u zajednicu i kad to čini grupa, onda je i učinak jači. Provodimo mnogo istraživanja o ljudskoj naravi, potencijalima i sposobnostima - kaže.

- Ta istraživanja proizlaze iz ezoterijske tradicije, ali i istraživanja novih znanosti, takozvanih rubnih znanosti kao što je duhovna fizika, koja počinje tamo gdje završava kvantna fizika. Bavimo se istraživanjem strukture duše, ali to je sve pomireno sa svakodnevnim životom - govori nam Antilope. 

Kad smo je upitali o vremeplovu odgovorila nam je: 

- U strukturu vremeplova koji postoji kao kabina ne bih sad ulazila, ali u Damnahuru su rađeni eksperimenti vezani za vrijeme. Bilo je vremenskih putnika koji su ispričali kako im je bilo na tim putovanjima. Putovali su u mitske predjele kao što je Atlantida. I ja sam imala nevjerojatno iskustvo kad smo uz pomoć vremeplova putovali u područje u blizini Damanhura, ali u razdoblju prije 4000 godina. Mogu vam reći da prošlost, sadašnjost i budućnost postoje istodobno - završava Antilope.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti
I BOJA JE VAŽNA

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti

Nije svejedno jeste li kupili novčanik sami ili ga dobili na poklon. Preporuka je da ga sami izaberete i kupite kako bi ga kasnije voljeli i rado svoj novac držali u njemu
Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće
POMLADITE SE

Recept za domaći kolagen prah koji možete napraviti kod kuće

Kolagen je glavni strukturni protein koji se nalazi u vezivnom tkivu cijelog tijela. Pruža snagu i fleksibilnost različitim dijelovima tijela poput kože, kostiju, tetiva, mišića, hrskavice, krvnih žila...