Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Život s Aspergerom: Ne vole druženje, ali im je važna rutina

Život s Aspergerom: Ne vole druženje, ali im je važna rutina

Djeca s ovim problemom razmišljaju drugačije, a dijagnozu je teško postaviti. Nose golemi emotivni teret i iznimno je važno da im se odmah pojasni da naprosto funkcioniraju drugačije

VIDEO

Ira je oduvijek bila specifično dijete. Kad joj nešto nije odgovaralo, to naprosto nije mogla napraviti. Smetalo ju je rezanje noktića ili pranje kose, počinje priču Renato Petek, otac devetogodišnje djevojčice s Aspergerovim sindromom.

Ljudi su, kaže, često komentirali kako je razmažena ili zločesta, no on i supruga Kosjenka znali su da nije, nego da joj sve treba stalno pojašnjavati.

- U vrtiću je bilo sve u redu, ali nije se baš družila s djecom, bila je više povučena. Primijetili smo da ne voli javne nastupe i isticanja. Oko četvrte godine krenuli smo kod logopeda, no pravu dijagnozu smo dobili tek kad je krenula u prvi razred. Nakon nekoliko mjeseci promijenila joj se učiteljica i Ira je počela zaostajati, izgubila se. Potpuno je izgubila samopouzdanje zbog nemogućnosti da svlada sve što i njezini vršnjaci. Tad smo se obratili psihološkom centru Sever, gdje su nam odmah dali dijagnozu - govore Irini roditelji.

Djeca učila znakovni jezik da domaru čestitaju rođendan
Djeca učila znakovni jezik da domaru čestitaju rođendan

Rana dijagnoza je iznimno važna, kaže majka Kosjenka, jer strašno je gledati dijete i znati da nešto nije u redu, a ne znate ni što ni kako mu pomoći. Ira je počela izbjegavati odlaske na rođendane, smetala joj je buka i nije voljela sudjelovati u natjecanjima. Čim je dobila dijagnozu i počela s terapijom, stvari su se počele mijenjati nabolje. Ira danas ide u 3. razred po individualiziranom programu i ima asistenticu Josipu Veseličić, s kojom odlično funkcionira.

- Djeca s ASP-om imaju golemi emotivni teret i iznimno je važno da im se odmah pojasni o čemu se radi. Da nisu drugačiji, nego da naprosto funkcioniraju na drugačiji način od drugih. Irina terapija je individualizirana. Njoj je recimo jako važno da ujutro ima isti doručak ili da zna unaprijed što će obući za školu. Velika pomoć za nas roditelje je i grupa podrške u Centru Sever. Mnoge se obitelji raspadnu kad se pojavi ovakav problem - kaže Renato, koji je nedavno, kao zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, pokrenuo inicijativu za osnivanjem Centra za inkluziju.

Fotolia

- Inkluzija je strašno važna. Potrebno je da se društvo, školstvo, obrazovne i odgojne institucije prilagode takvoj djeci, a ne da se od njih traži da se prilagođavaju sustavu. Centar bi bio profesionalna podrška djeci, ali i stručnim službama te roditeljima i učiteljima. Imao bi mobilne timove koji bi bili na usluzi obrazovnim institucijama - pojašnjava Renato.

U istoj situaciji je i Slavica Jurčić, majka 17-godišnjeg Domagoja. Njegovo stanje je otkriveno tek u sedmom razredu.

- Mama, ne znam zašto, ali ja sam drugačiji od ostale djece - rekao je mami tad 13-godišnji Domagoj. Bio je iznimno inteligentno dijete, ali mirno, tiho i povučeno. Nije volio nepoznate situacije i nova iskustva. Nakon petog razreda počeo je stagnirati u školi.

Problem obitelji

Najveći problem roditelja djece s Aspergerovim sindromom je što vide da nešto nije u redu s djetetom, a ne znaju što i kako mu pomoći. Mnoge se obitelji raspadnu pod pritiskom jer podrške društva je malo.

Roditeljima stavljanje djece na spavanje stvara najveći stres
Roditeljima stavljanje djece na spavanje stvara najveći stres

Kako prepoznati Aspergerov sindrom 

Aspergerov sindrom je razvojni poremećaj iz autističnog spektra koji opisuje skupinu neurorazvojnih poremećaja. Simptomi se pojavljuju u ranom djetinjstvu, obično oko treće godine, i traju cijeli život. Nažalost, često se prepoznaju tek puno kasnije. Obilježja su:

- nedostatak empatije

- naivna, neodgovarajuća, jednostrana interakcija

- teško sklapanje prijateljstava

- pedantan, repetitivni govor

- slaba neverbalna komunikacija

- intenzivna zaokupljenost određenim temama

Pogreška - Domagoja (17) su godinama liječili od epilepsije, a onda su mu otkrili Asperger

Prve probleme primijetili su već pri upisu u školu, no dijagnoza je bila pogrešna

- Na liječničkom pregledu nije surađivao i bio je jako nervozan. Počeo je drhtati i imao je ukočen pogled. Kako mu je brat doživio epileptički napadaj, nakon pregleda su liječnici zaključili da i Domagoja treba staviti na terapiju. Uzimao ju je do 7. razreda, kad su shvatili da je zapravo kod njega u pitanju Asperger - kaže Slavica.

Naime, iako je Domagoj iznimno inteligentan, nakon 5. razreda izolirao se od djece, a roditeljima su iz škole govorili da ne surađuje na nastavi i da se povlači u sebe. Slavici je to bio alarm. Domagoj je često govorio da se čudno osjeća.

Potražila je pomoć kod dr. Jugoslava Gojkovića u brodskoj bolnici koji se bavi adolescentima s poremećajem ponašanja i tad su dobili dijagnozu. Ta djeca najčešće nemaju kontakt očima i socijalne vještine, imaju svoje interese i fokusirani su na jednu stvar koju kad rade, rade perfektno.

Zaborave bolest: Neurokirurg plesom opušta bolesnu dječicu
Zaborave bolest: Neurokirurg plesom opušta bolesnu dječicu

Domagoj je osnovnu školu završio po redovnom programu bez asistenta. Upisao je srednju školu smjer Računalni tehničar za strojarstvo u Slavonskom Brodu, a tek u 3. srednje dobio je asistenticu Nikolinu Bilandžiju. Odlično surađuju, a poboljšao mu se i školski uspjeh.

- Želi upisati Fakultet strojarstva i vjerujem da će uspjeti. Ja nisam znala ništa o ASP-u, jedino sam znala da Domagoju moram pružiti iznimno puno ljubavi i strpljenja te da mu moram pomoći da ostvari ono što želi u životu. Pomažu mu i djeca u razredu koja su naučila kako reagirati kad upadne u krizu - rekla nam je Slavica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam